Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, mám dotaz ohledně druhého porodu. Poprvé jsem rodila v Podolí císařem, malý byl KP. Teď mě čeká druhý porod, do Podolí se mi asi nepodaří zaregistrovat, takže řeším asi buď Vinohrady nebo Apolináře… A jde mi o to, že se bojím druhého porodu, tedy spíš se bojím rodit přirozeně. Poprvé jsem měla strach opačný, ale teď když vim, jak to probíhalo tak bych ráda rodila zase císařem. Jak je to v těhle porodnicích? Dají vám vybrat, nebo vás nechají rodit normálně, když není důvod k císaři? Máte někdo zkušenost? Přiznám se, že bych se klidně rozhodla podle toho, kde by to umožnili, i když si možná někdo bude klepat na čelo ![]()
@Elisabeeet neměl by to být problém, ještě na začátku roku dr. Koucký od Apolináře odpovídal na nějaké poradně na tento dotaz a psal, že současný lege artis postup je ten, že je ženě automaticky nabídnuta opět sekce a pokud ji nechce a preferuje porod (nebo pokus o porod) spontánní, pak podepíše informovaný souhlas, že se přirozeně rodí na její přání a že byla poučena, že jí byla nabídnuta sekce. Samozřejmě je to na lékařích, jsou takoví, co tě můžou psychicky lehce tlačit k porodu přirozenému, ale tu indikaci už máš, takže jde jen o to to opakovat. Mě s druhou sekcí nikdo problémy nedělal, primář se mě zeptal a když jsem řekla, že rozhodně opět císař, vypadal, že se mu spíš ulevilo.
@elanaa Díky moc, to mě uklidnilo. Takže myslíš že je to tak ve všech porodnicích, nebo to tak funguje jen u Apolináře?
@Elisabeeet hele, já rodila akutní sekcí a ještě než mě odvezli na sál, tak mi doktorka říkala že už mám jasné, že podruhé už budu rodit zase sekcí, rodila jsem v Jičíně, nicméně uvidíš jak se na to budou lékaři tvářit, myslím že po prvním císaři není problém pokud uvidíš že se na druhého netváří stěžovat si na bolesti jizvy a potom to pro doktory bude jasná volba, přeci jen i pro ně je to riziko jít do přirozeného porodu, nikdo neví jak se jizva zachová a aby ti rupla při porodu se nikomu nechce
Tak treba v Brne to tak nefunguje.
Pokud neni k druhému cisari indikace, tak ho plánovane neudělaji. Asi nečetli Kouckeho. ![]()
@veria píše:
Pokud neni k druhému cisari indikace, tak ho plánovane neudělaji. Asi nečetli Kouckeho.
mam podobnou zkusenost. pres doporuceni dvou lekaru k druhemu CS, mi v porodnici bylo receno, ze jako neni duvod a ze co se stalo pri prvnim porodu se prece nemusi opakovat u druheho…
@Ali-Ali taky v brne?
Zkušenost neni moje, ale řeší to aktuálne jedna znama. Proste CS nee, protoze se jednalo o akutního z důvodu, které ted nastat nemusi.
@Ali-Ali píše:
mam podobnou zkusenost. pres doporuceni dvou lekaru k druhemu CS, mi v porodnici bylo receno, ze jako neni duvod a ze co se stalo pri prvnim porodu se prece nemusi opakovat u druheho…
A jak to dopadlo?
Asi jak kde. Mě se v Mladé Boleslavi zeptali, co bych radši a rovnou mi dali termín.
@veria píše:
Pokud neni k druhému cisari indikace, tak ho plánovane neudělaji. Asi nečetli Kouckeho.
tak ono to neni o Kouckým…spíš nečetli směrnice Komory
Jestliže je to lege artis postup, je to postup dle současných poznatků vědy a měl by být dodržován. Nikdo neříká, že rodit operativně opět musí. Jen to, že pokud chce, tak může.
No jenže ona chce, ale dr ji to proste neudělaji. Hotovo Tecka v Brne. ![]()
@veria
ne ostrava
@RadkaCh
podivne. porod rychly, ale mala se nekde sekla (tak jako prvni), sal plny lidi, chystal se vex, nakonec mi ho dva doktori a PA vytlacili z bricha (fakt ideal s jizvou na deloze), poraneni vevnitr, venku, siti hodinu, pobyt na jip, ATB, zadny bonding…no idylka, zlaty cisar ![]()
To je drsný. No jako obvykle…do prvního průseru
I když ono v tý medicíně se to nikdy nedá tak úplně přesně určit, co by bylo kdyby, takže se to kdyžtak nějak zakuliší, že ta jizva (například) rupla „jen tak“.
@Ali-Ali píše:
" @RadkaCh
podivne. porod rychly, ale mala se nekde sekla (tak jako prvni), sal plny lidi, chystal se vex, nakonec mi ho dva doktori a PA vytlacili z bricha (fakt ideal s jizvou na deloze), poraneni vevnitr, venku, siti hodinu, pobyt na jip, ATB, zadny bonding…no idylka, zlaty cisar
no, to je šílený… to je přesně to, proč bych se bála jít do druhého přirozeně, ne kvůli bolesti, to jsem si užila, ale přesně proto, že vím a zažila jsem že se prostě něco potentuje a je to a pokud je dítě v porodních cestách nelze jinak než aby ho z tebe dostali, i když teda po vyprávění kamrádky jak bylo úžasný bezproblémově porodit, mi to bylo i trošku líto, no ale je ve mě pořád ten strach, takže budu příště ráda když bude plánovaný císař