Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jinak pro utěšení - mně jedna lékařka říkala, že abych si nemyslela, že císař je horší, že mnohem horší následky jak u dětí, tak u žen bývají právě z klasického porodu. A proto celebrit v zahraničí si i za císaře zaplatí. To když jsem za každou cenu chtěla rodit přirozeně a obrečela to, že po druhé se to opět nepodaří.
Vim, ze diskuze uz je zapadla, ale kdyby si to nahodou nekdo cetl, tak musim napsat, ze je lepsi zvolit cisare, nez to lamat pres koleno. Ja rodila pres 18 hodin sve druhe ditko (prvni 2,7kg vaginalne). I prvni ditko nechtelo klesat a spatne jsem se otvirala. No a pri druhem to bylo stejne. Pres 6 hodin se temer nepohnul a to jsem byla 4 hodiny na oxytocinu. Kontrakce po minute. Uz jsem par hodin zadonila, aby me uz rozrizli.. No a kdyz uz jsem mela jit na cisare, prisla doktorka a rekla, ze to zkusime klasicky. No a po pul hodine umornyho tlaceni, kdy mi 2 por. asistentky tlacili na bricho, vykoukla hlavicka. A to bylo vse. Maly se zasekl raminky, prestal dychat a tak ho ze me tahali, az jsem nekolikrat malem spadla. Maleho krisili, zlomili mu pazni kost a na druhe rucicce ma parezu brach. plexu, takze ma na cely zivot nasledky.
Zatim hybe jen prstiky.
Takze muzete to zkusit, ale kdyz to nepujde, sahnete po cisari. Kdybych znala predem mozne komplikace, tak odmitnu tlacit a proste by me museli rozriznout.. Proto to pisu. Abyste vedeli, co vsechno se muze stat..
Vzhledem k tomu, ze jsem před svým druhým porodem prohledala snad vsechy diskuze na toto tema bylo by fér přispět, teď už i s vlastní zkušenosti.
První porod - praskla plodova voda, dále nic. Potom 3 dny vyvolávání - tablety a 3× oxytocin. Po třech dnech a prisernych bolestech jsem byla otevřená stále na prst. Ukončeno cisarem.
Druhy porod jsem si říkala, ze tomu dam šanci. Nic se nedělo. Po 8 dnech přenášení zavedení tycinek Dilapanu na roztazeni spodku, vůbec nepomohlo. Nakonec zacly stahy 41+4, které ale nic nedělaly, a ja se opět neotevirala, takže 41+6 proběhl dalsi císařský rez.
Upřímně musím říct, ze kdybych věděla ze to zase dopadne takto,’tak jdu rovnou na SC a mohlo to být bez trápení predtim. Ale chtěla jsem tomu dat šanci. Teď už vím, ze jsem pro to udělala všechno.