Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Některé děti jsou specifické a nedělají to vůbec schválně. Jsem denně s autistou, který zatím moc neumí stát v řadě a čekat. Od září se to teda zlepšilo. Trénujeme, že si musí stoupnout do řady a čekat, ale vždy se to nepovede. Někdy to odstartuje amok, když je špatný den. Čeká nás dlouhá cesta.
Nechavam mohe děti až si s tim poradí po svem. Je mi to jedno. Pro mě to jsou kraviny a nevim proč z toho delat drama. At si zvykaj a porovnaj se sami.. co jim budu jeste říkat jak si maji hrat a určovat jim pravidla
Svět nejede občas podle pravidel.
Příspěvek upraven 21.05.22 v 22:35
@beruska9 píše:
Dnes jsem byla s detmi na verejne akci a tak nejak jsem se zafilozofovala…velka akce, spousta deti, atrakce, o kterou byl velky zajem a stala se fronta. No a zjevne je pro spoustu deti takova vec jako cekat, nez prijdou na radu, naprosto nepochopitela, zejmena tak pro vek 10+, kterym neprijde blbe predbihat mensi deti. No, nechci z toho delat duchodcovske spilani na mladou generaci, spis se zamyslim - co v takovych pripadech chcete predat svym detem? Maji mit taky „ostre lokty,“ kdyz pravidla nikdo nerespektuje (takovi rodice tam zjevne byli taky, nestydeli se sve mensi deti taky nacpat dopredu)? Nebo je ucite je se asertivne ozvat? Jak to resite, kdyz jste u neceho podobneho?
Ozvat určitě. Stran ostrých loktů… tak záleží na počtu hříšniku… kdyby lotrovstvi bylo většinovou zalezitosti, tak nebudu apelovat na to, aby naši zůstali posledními Mirky Dušíny na akci. Pokud je tam pár haj. zliku, tak sra. t na ně, ti se najdou všude a nemá smysl na ně plýtvat energii a rozčilovat se.
Pro drzost stačí zajet k prvnímu krámu, či před osmou k libovolné základce. U obchoďáků je stání na invalidech pro lidi nemající ZTP standard. Stejně jako stání mimo označená místa, co nejblíže vchodu, aby náhodou někdo neudělal o krok více. Místa pro auta s kočárky ani nemají oporu v legislativě, takže to je už jen pro trpký úsměv - kolik aut na těch místech má dítě s kočárkem? A ranní mamataxi u základních škol je už jen něco mezi neuvěřitelnou dɇbilitou a drzostí, obvykle přímo pod dohledem městských policistů či asistentů prevence kriminality.
Příspěvek upraven 22.05.22 v 08:42
@Zumpa : no jo. Akorat technicka- ta mista s kocarkem jsou obecne pro rodice, kocar neni nutny. Hlavne byvaji sirsi, co v momente, kdy potrebuji zapnout 2 deti do sedacek, nebyva spatne. Na kocar extra misto nepotrebuji ![]()
Tak pardon, hodila jsem to do Googlu a kecam…ono to v CR do vyhlasky nekdo fakt napsal takhle kretensky? Zili jsme v zahranici, kde to bylo viz vyse, jelikoz to ma logiku, ani jsem si to nedohledala. No ja bych to v pripade konfliktu klidne predvedla, ze na beznem miste neotevru nekdy dvere na obe strany, abych se tam vesla a mohla zapnout pas ![]()
Příspěvek upraven 21.05.22 v 22:57
@Zumpa píše:
A ranní mamataxi u základních škol je už jen něco neuvěřitelnou dɇbilitou a drzostí, obvykle přímo pod dohledem městských policistů či asistentů prevence kriminality.
Tohle je pravda a taky mi to hlava nebere. U školy 2 parkoviště, ale to by děťátka musela přejít přes přechod, kde to diriguje policajt a ujít asi 30 m, těch pár kroků ale ty jejich miminka nemůžou udělat. Tak matky a možná i otcové to parkují přímo na hlavní a blokují to tam, děcka vyskakují a pobíhají mezi autama a policajt na to čumí a nic. Každý den ráno. Jak u idiotů. ![]()
Děti jsou obrazem svých rodičů. Když je dítě spratek, tak se neumí chovat jeho rodiče a s tím nevím, co dělat. Ohradit se a poslat dítě na konec řady, tak přilítne jeho matka/otec a dostaneš po čumě (obrazně řečeno).
Jsem taky taková. Akorát jednou na dovolené jsem kvůli tomu od jedné Rusky dostala málem do zubů, cože si to dovoluji posílat její předbíhající se dcerunku do řady. A to jsem to té malé řekla velice hezky a klidně, s úsměvem, že si musí počkat a ukázala jí na konec řady. Matka na mě řvala jak šílená, byla sprostá a čekala jsem, kdy mi natáhne. Radši anonymně, tuhle historku zná v mém okolí pár lidí, tak ať si mě nepřiřadí.