Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, já bych možná dudlík taky nedala vůbec i když těžko říct, ale dali mu ho v porodnici sestry když byl pod uv. nikdo se mě ani neptal jestli mám svůj a nacpali mu tak strašně vydudlaný, že jsem pak nemohla nic podobného sehnat. zvykl si, na obrovskou savičku, ale dneska je mu to naprosto jedno. zkusila jsem odvykačku včera, ale jde to tak daleko, že by se i pozvracel. počkám na víkend až bude doma manžel a zkusíme to spolu.opět:)).
Taky zrovna odnaučuji od dudlíka, zatím to vychází na spaní přes den a noc, po probuzení nabídnu pití, to mi dudlík dá do ruky a hned schovávám, aby ho neviděl, na dotaz dudu nereaguju a odvádím pozornost k hračkám, hysteráky přežíváme už bez něj.
Pokud ho ale najde, tak se ho nevzdá ![]()
Mě osobně vadí dudel v tom, že mu trochu smrdí z pusinky, jak ho furt dudlá a nemůže s ním pořádně mluvit. Jinak hystericky bečel i s ním, to ho v puse držel jen za špičku a ječel jak siréna ![]()
sestřenka je pro změnu nešťastná, že jí malá dudlík nechce, protože se s ním dáví a proplače třeba půl noci. tak co je pak horší ![]()
Ja jsem dudlik vyhodila do kanalu,aby me nenutilo ho male dat,plakala 2 dny,ale nepovolila jsem.Rekla jsem ji,ze ho zase dostalo jine male miminko.
Ahoj holky, necetla jsem odpovedi a tak nevim zda to uz nektera z vas neradila. Kamaradka ma dvouletou holcicku a odnaucila ji tak,ze pomazala dudlik nejakou vodickou co se v CR prodava proti cucani prstu pro deti(vubec netusim jaka,pac v CR neziju - pripadne se kamaradky zeptam) a rekla,ze se dudlik zacaroval…prej ho mala okamzite vyplivla a porad mluvila o tom,ze je zacarovanej.....meli jeste jeden na noc, ten par dni nechali a pak ji na noc dali zase ten pomazanej a rekli,ze se zacaroval…jeste par tydnu ji ho nechali v postylce a i kdyz se v noci probudila a chtela dudel,tak ho hned vyplivla a rekla je zacarovanej…jeste ted o tom mluvi…k tomu ji neustale rikaji,ze dudliky jsou jen pro bejby a pro velky holku uz jsou zacarovany. Musim rict,ze kamaradky holcicka je vazne cunatko a nema problem s jezenim pisku a vseho…takze ji pocitam mezi ty tezke pripady odnaucovani - a tohle bylo pry extremne jednoduchy…preji hodne stetsi,nas to za par mesicu ceka taky,ale zatim mala nema na nejake zacarovani rozum… jeste podotykam,ze zacarovanej dudel ma k dispozici kdyby to chtela overit…
my jsme odnaučili ve 2.5 letech.. manžel měl týden dovolenou a Vojtu prostě uštval k padnutí, dítě usínalo vyčerpáním a tak si trochu zvykkl na stav bez dudlíku. bylo to krušné, chtěla jsem mu ho vrátit,ale jsem ráda, že jsme nepolevili..
pak jsme našli jednoho dudlana zašitého v tatrovce, děsně špinavého.. to se mu nelíbilo, prohlásil, že je špinavý.. a to se stalo hlavním bodem- dudlík je špinavý a nekoupili jsme nový.
ale zhoršilo se usínání, zhošilo se spaní, chvíli to prostě trvalo, než se s tím vyrovnal, ..
(u nás to bylo už krizové, dudlík se stal jeho kamarádem, říkal mu tak, povídal mu, dával ho zvířátkům, děs..kolem 18-24m měl přitom dudlana jen na spaní, ale pak se to hrozně pokazilo a ani nevím, jak… )
takže moje rada asi rozhodnout se, a vydržet. musíš hlavě ty sama chtít a nepolevit, nedat,. ne zkoušet, která metoda zabere, ale jednu vybrat a trvat na tom. souhlasím, že děti nás mají přečtěné
a vědí.. ![]()
hlavně pevné nervy!!!
Tak u dcery to bylo jednodušší než jsem čekala.Starý dudlík ukousla,tak jsem koupila nový - jiný..dvakrát potáhla,vyplivla a víc se po něm nepídila.Nebyl to prostě ten její vytahaný ![]()
U syna to chtělo tu zmiňovanou vytrvalost..Měl ho jen na usínání,ale i tak to bylo bez něj několik prvních dnů s brekem.Nezbývá,než vydržet a nepovolit.
Nakonec to oba zvládli v 1,5 roce, i když každý jiným způsobem
.
Mirii píše:
Ahoj holky, necetla jsem odpovedi a tak nevim zda to uz nektera z vas neradila. Kamaradka ma dvouletou holcicku a odnaucila ji tak,ze pomazala dudlik nejakou vodickou co se v CR prodava proti cucani prstu pro deti(vubec netusim jaka,pac v CR neziju - pripadne se kamaradky zeptam) a rekla,ze se dudlik zacaroval…prej ho mala okamzite vyplivla a porad mluvila o tom,ze je zacarovanej.....meli jeste jeden na noc, ten par dni nechali a pak ji na noc dali zase ten pomazanej a rekli,ze se zacaroval…jeste par tydnu ji ho nechali v postylce a i kdyz se v noci probudila a chtela dudel,tak ho hned vyplivla a rekla je zacarovanej…jeste ted o tom mluvi…k tomu ji neustale rikaji,ze dudliky jsou jen pro bejby a pro velky holku uz jsou zacarovany. Musim rict,ze kamaradky holcicka je vazne cunatko a nema problem s jezenim pisku a vseho…takze ji pocitam mezi ty tezke pripady odnaucovani - a tohle bylo pry extremne jednoduchy…preji hodne stetsi,nas to za par mesicu ceka taky,ale zatim mala nema na nejake zacarovani rozum… jeste podotykam,ze zacarovanej dudel ma k dispozici kdyby to chtela overit…
ahoj Mirii, moc bych prosila, jestli by jsi mi zjistila, jak se ta vodička jmenuje nebo možná bych se mohla zeptat v lékárně. už jsem myslela, že máme vyhráno, protože babička slíbila za dudel traktor s vlečkou
, ale vydržel to jen přes noc a druhý den odpo a večer katastrofa. stoupne si sepne ručičky a prosí:" maminko prosím tě, dej mi dudynka, prosím tě" a takhle zamnou chodí a plače.....tak ho prosím taky, že už je vlikej kluk, ale.....jsem měkejš ![]()
Brusinko zrovna zitra se s kamaradkou uvidim,tak se ji zeptama pak napisu…
Mirii píše:
děkujíííííí:)) ![]()
brusinka28 píše:Mirii píše:děkujíííííí:))
Dnes jsem s kamaradkou mluvila a nazev z hlavy nevedela,ale rikala,ze ji koupila v lekarne a je to cervena krabicka na ktere jsou prstiky ci nehtiky. Kamaradka rikala,ze se na ten nazev mrkne,ale nevim kdy
. Tak se zkus zeptat v lekarne a ja doufam,ze nazev budu vedet co nejdrive.
Ahojky
Moje mala byla na dudliku zavislá a take sem byla stoho neštastná jak ji odnaučit asi před 2týdny mě napadlo ustřihnout ji půlku z dudliku v ten den prostě ho dudala a nic na druhy den zase sem s něj ustřihla zase nic no a takhle sem to dělala každy den až nakonec ji zůstalo z dudliku jenom tak štvrt dudliku tak ho vzala hodila a od ty doby nemá dudlik je jasny že ho pořad shani ale ja ji nabizim vždy tenhle a ona ho nemůže ani do pusi strčit tak je malinky tak o hodi můžu řict že už tyden nejsou žadne hystericke sceny ani nic......
Matyášek by ho dřív nejraději nosil celý den. Řekla jsem dost. Jednou už se tak vztekal že ho chtěl, tak jsem dělala, že jsem ho vyhodila z okna. Chvilku plakal, ale vysvětlila jsem mu, že dudu už bude jen na spinkání a zatím to dodržujeme. Vždycky po probuzení mu řeknu " ták a dej dudu, dáme zase jak půjdeš spinkat " a on sám bez řečí dá. Když přes den zlobí a chce ho, tak mu vysvětlím, že jestli bude zlobit, tak dudu zase vyhodím. ![]()
ahoj holky, tak se zadařilo
, babička slíbila traktor s vlečkou, když už nebude mít Filípek dudlík a on se nechal zlákat
.zítra jde poprvé do školky, tak už nemám obavu ze spaní. všem děkuji za rady:). ![]()