Dávat dudlík, nebo ne?

192
30.9.10 01:33

Dudlik

Ahoj holky, potrebuju se na neco zeptat. Davate malemu miminku (4 dny staremu) dudlik? A jestli jo, tak na jak dlouho a kdy? Je dudlik pro miminko dobry nebo se nauci nejake zlozvyky? Jeste chci napsat, ze kojime a ja mam strach, aby nezacal preferovat lahve, kdyz mu budu davat dudlik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17609
30.9.10 02:39

Já mám obě holky dudly, ta druhá má teda s dudlíkem rozpolcený vztah - na jednu stranu ho moc chce, na druhou ho buď plive nebo si ho z pusy vyráží, aby ho hned chtěla zpět :mrgreen:

První byla tak silný saveček, že bez dudlíka bysme byly moc nešťasné obě. Měla ho od porodnice a prakticky od rána do večera jinak byla hodně neklidná. Kojila jsem jí dlouho. Nebylo to sice bez problémů, ale myslím, že dudlík za to nemohl.

Teď kojím pátým měsícem a myslím, že ještě nějakou dobu budu a to už má měsíc večer trochu UM z flašky, ale z takové, ze které to teče pomalinku, takže se musí fakt snažit a tahat a nelenivý. Jak jsem psala mladší nemá dudlík vyřešený, ona by taky jako starší chtěla pořád něco dudlat, ale dudlík by to být nemusel, takže hodně často si rve celou ruku až do krku a dáví se, to potom zlatej dudel :cert:

Někde jsem četla, že dudlík až takové zlo není, jak se o něm říká, protože z něj nic neteče. Asi záleží na miminku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
30.9.10 07:55

Ahoj,
dudlíček dostal od sestřiček na 6tinedělí muj malej už v porodnici - měl šílenou koliku (v den mýho porodu totiž v porodnici dali na oběd kapustovej karbanátek 8-o :zed: a já nevěděla, že už budu rodit, tak jsem ho snědla). Měla jsem z toho strach, protože to kojení nám ještě moc nešlo (byl slaboučkej sát, usínal atd.), ale nakonec bylo vše OK a kojím furt dudlík nedudlík.
Z mýho nějakýho pocitu-zkušenosti bych řekla - dudlík ANO v případě, kdy miminko pláče i napapaný; to ho asi něco bolí nebo má ještě silnou potřebu sát (reflex) nebo se prostě potřebuje uklidnit, uspinkat. Dětem pomáhá při kolikách, kdy se tím uklidní a tím cucáním se jim pohnou střeva a snáž se vyprdí/vykadí.
Je možný, že bude dudlík stejně plivat nebo bude vypadávat z pusinky, že ho ještě nedokáže „udržet“.

Dudlík jsem ze začátku dávala jen na chviličky několikrát denně, určitě ne na celý den nebo noc apod. Na kojení to nemělo podle mě vliv. Dnes s dudlíkem jen usíná, po vytuhnutí mu vypadne z pusinky a spí dál.

Zkus to, hlavně si pořiď správnou velikost (tu nejmenší) a správnej tvat (ortodontickej - tzn. takovej jakože šišatej, zezdola zplacatělej/zkosenej), sama si vyzkoušej, jestli se ti víc líbí latex nebo silikon. Většinou to je tak, že se miminko naučí na ten svůj první dudlík - tvar, značku, materiál … a pak už jiný odmítá. V porodnici nám dali NUK a nikdy jsem u něj s jiným dudlíkem už neuspěla (a to jsem doma měla nakoupený MAMy, NUBY, Tommee Tippee - teď si je tu můžu jen vystavovat).

Já bych dudlíček zkusila dát, pomůže - a pozoruj kojení, jestli bude furt stejně sát, tak se neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
30.9.10 08:23

Ahoj! Náš malý v porodnici dudlík nepotřeboval-taky jsme bojovali s kojením byla jsem ráda, že se naučil přisávat. Po příjezdu domů nespal 14 dní v noci jen u mě na hrudníku s prsem v puse :lol: jak mu vypadlo bylo zle :mrgreen: takže jsem se rozhodla zkusit dudlík- z každého ho natahovalo- jediný od canapolu ho někdy na chvíli ošidil :dance: a ten máme dodnes,ale jen před spaním a musí mít na něj náladu. Jinak prso vítězí :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.9.10 08:33

Já jsem dala dudlík v okamžiku, kdy si ho začal dělat ze mě - takže tak ve 14 dnech? :think: :lol: Takže vždycky po kojení jsem mu ho šupla, když si chtěl ještě dudlat. Pak to tak nějak vyplynulo… Většinou ho měl, dokud ho nevyplivl :lol:

Ptala jsem se i na kojeni.net a paní říkala, že pokud nevidím, že by kazil techniku sání, tak se klidně dát může. Když to nebude dobré, tak mu ho zase sebereš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56772
30.9.10 08:48

Dudlíky jsem používala už v porodnici na obě děti. Kojila jsem obě do 6 měsíců a 2 měsíce potom s příkrmem. Ani jedno se nepřeorientovalo na láhev. U prvního mi dokonce dudlík daly sestry :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4509
30.9.10 08:57

no vidite a me ho sestry striktne zakazaly ze pry kazi techniku sani :nevim: tak jsem se jak blbka bala ho davat, malou vecne pricucnutou na prsu ptz chtela dudlat a kdyz uz jsem dudlana dala tak jsem mela neuveritelny vycitky :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1720
30.9.10 09:09

Já bych dala království za to, aby aby si malej vzal dudlu, bohužel tvrdošíjně odmítá a jediný dudlík, který akceptuje, tak jsem já:-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
30.9.10 09:49

U obou dětí jsem dala dudlík už v porodnici. Obě krásně sály mlíčko už od začátku, takže jsem to neřešila. Kdyby byl problém s kojením, asi bych to dělala jinak. Vliv „dudu“ na kojení nepozoruji, Vojtu jsem plně kojila přes 6m a skončili jsem v jeho 16 měsících. Šárku jsem taky plně kojila 6m a stále kojíme…
Vojta oddudlíkoval ve 22 měsících (prakticky po domluvě :lol: ), Šárka ještě dudá, ale měřeno Vojtou má ještě čas 8-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
30.9.10 10:46

Ahoj,malému jsem koupila dudlíky od Aventu-silikonový sensitive.Myslím,že na kojení to nemá vliv,já kojím už 12,5 měsíce :mrgreen: Nadávno tu na tohle téma proběhla diskuse,tyhle „nové“ poznatky preferují hlavně dětské sestry v porodnicích,já jsem v dostala vynadáno,že jsem mu ho dala.malej dudlík nejdřív vyplivoval,teď se díky němu uklidní,a nestrká si prsty do pusy,což si myslím,že je mnohem horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3200
30.9.10 13:05

My jsme hned od narození dávali dudlík,ale občas se mu z něj zvedl žaludek,atakže né moc často,když se narodil tak jen někdy,ale čím víc rostl tak jsme ho používali čím dál častěji a ted ho máme spíš jen na noc a na ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
1.10.10 01:46
domi píše:
U obou dětí jsem dala dudlík už v porodnici. Obě krásně sály mlíčko už od začátku, takže jsem to neřešila. Kdyby byl problém s kojením, asi bych to dělala jinak.

Starší dostala dudlík ještě dřív než pořádně ochutnala prso - já sploštělý bradavky, takže jí to nešlo chytnout, já po těžkým porodu a v plný porodnici sestřičky neměly moc čas. S odstupem mnoha let to nemůžu posoudit, ale myslím, že techniku jí to nezkazilo a problémy plynuly z toho, že když to pak cca od 3.měs už neteklo proudem, tak ona se nehodlala namáhat, takže moc nepřibírala, ale do příkrmů jsme to doklepaly, protože ona byla moc hodný a neplačící miminko, tudíž jsem neměla pocit, že je něco špatně.
Kupodivu na to jaký byla savec a pořád musela mít pusu plnou, tak rozloučení s dudlíkem bylo naprosto bezbolestné, prostě jednoho dne v roce a půl nebyl a hotovo.
ALE rozhodně nebudu tvrdit, že tohle platí paušálně pro všechny děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
192
1.10.10 11:59

Dekuju vsem za rady. Nejprve to vypadalo, ze na nej s dudlikem vyzraju, ale ted, po par dnech, uz ho zacina vyplivavat a moc ho nechce :-(.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
257
1.10.10 16:30
kadlina píše:
Já mám obě holky dudly, ta druhá má teda s dudlíkem rozpolcený vztah - na jednu stranu ho moc chce, na druhou ho buď plive nebo si ho z pusy vyráží, aby ho hned chtěla zpět :mrgreen:

První byla tak silný saveček, že bez dudlíka bysme byly moc nešťasné obě. Měla ho od porodnice a prakticky od rána do večera jinak byla hodně neklidná. Kojila jsem jí dlouho. Nebylo to sice bez problémů, ale myslím, že dudlík za to nemohl.

Teď kojím pátým měsícem a myslím, že ještě nějakou dobu budu a to už má měsíc večer trochu UM z flašky, ale z takové, ze které to teče pomalinku, takže se musí fakt snažit a tahat a nelenivý. Jak jsem psala mladší nemá dudlík vyřešený, ona by taky jako starší chtěla pořád něco dudlat, ale dudlík by to být nemusel, takže hodně často si rve celou ruku až do krku a dáví se, to potom zlatej dudel :cert:

Někde jsem četla, že dudlík až takové zlo není, jak se o něm říká, protože z něj nic neteče. Asi záleží na miminku.

Ahojky, já jsem na tom s malou stejně-dudlík musí mít za každou cenu, bez něj je hrozně neklidná, kope nohama,hází rukama a jakmile má dudana,tak je uplně jak vyměněná.. ALE.. neustále ho plive ven-nbo í vypadává a ona pak hned začně řvát.. No a já jen chodím a dudana vracím do pusinky..ale za chvíli je zase venku..a zase řev :think: myslíš, že mám vydržet a nechat jí chvíli vybékat? Nebo fakt pořád vrcet? Před usnutím dokáže takhle zápasit s dudlíkem i dvě hodiny.. a za tu dobu jí ho tam nacpu snad 100×.. a je to docela děs :nevim: má někdo podobnou zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
2.10.10 01:10
Animatu píše:
kadlina píše:

Ahojky, já jsem na tom s malou stejně-dudlík musí mít za každou cenu, bez něj je hrozně neklidná, kope nohama,hází rukama a jakmile má dudana,tak je uplně jak vyměněná.. ALE.. neustále ho plive ven-nbo í vypadává a ona pak hned začně řvát.. No a já jen chodím a dudana vracím do pusinky..ale za chvíli je zase venku..a zase řev :think: myslíš, že mám vydržet a nechat jí chvíli vybékat? Nebo fakt pořád vrcet? Před usnutím dokáže takhle zápasit s dudlíkem i dvě hodiny.. a za tu dobu jí ho tam nacpu snad 100×.. a je to docela děs :nevim: má někdo podobnou zkušenost?

Jak je malá stará?
Já jsem přistoupila na hru „neustále vracet“, protože bez ní bych asi zešílela řevem. Časem se naučila mít ho v puse dýl a dýl, ale dudlíky jsme zkoušeli různé a ne vždy s úspěchem. Nejvíc brala silikonový Nuk, ale i ten pořád vypadával. Od známých jsme dostali sadu 2 Tesco dudlíků které já bych vůbec nekupovala a tak jsem jí ho jednou na návštěvu k nim dala a ejhle ten skoro nevypadával /i když časem se potvůrka naučila ho z pusy vyrazit a nebo i vyplivnout/. Je silikonový, tak pevně doufám, že nebude nějaký závadný, ortodontický asi není, ale radši nad tím moc nepřemýšlím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí