Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chci si domluvit dulu na celý porod i po porodu, máte některá zkušenosti?
Najdi si rozdil mezi dulou a porodni asistentkou.
Dula je spis psychicka pomoc, PA muze vest porod, pokud ma s porodnici smlouvu.
Obe je potreba opravdu velmi dobre vybrat.
Je to to nejlepsi, co clovek k porodu muze udelat.
Nevim, jestli moje odpoved pomuze, ale ja si domluvila porodni asistentku. Resila jsem s ni vse hned nekdy od 8.tt. Chodila jsem k ni na tehotenske cviceni a predporodni kutzy. Pred porodem drzela pohotovost. U porodu byla hned od zacatku. Presne vedela, jak chci, aby porod probihal a tak to taky bylo. Dulezite pro me bylo, ze mi sedla lidsky (je to moje kamaradka), takze ten porod byl opravdu bez stresu. Mela moji stoprocentni duveru. Byly to velmi dobre investovane penize. Muzu se na ni obratit, kdybych mela i ted problem v sestinedeli nebo s kojenim. Fakt je to super ![]()
@Lucie_Sx píše:
Najdi si rozdil mezi dulou a porodni asistentkou.
Dula je spis psychicka pomoc, PA muze vest porod, pokud ma s porodnici smlouvu.
Obe je potreba opravdu velmi dobre vybrat.
Je to to nejlepsi, co clovek k porodu muze udelat.
Já vím, o PA jsem také uvažovala, ale říkám si, že mi stačí dula, přece jen v nemocnici PA budou a pokud u mě bude dula celou dobu, která má velmi dobré zkušenosti, tak mi to bude stačit, hlavně jako psychická opora.
@claarca píše:
Nevim, jestli moje odpoved pomuze, ale ja si domluvila porodni asistentku. Resila jsem s ni vse hned nekdy od 8.tt. Chodila jsem k ni na tehotenske cviceni a predporodni kutzy. Pred porodem drzela pohotovost. U porodu byla hned od zacatku. Presne vedela, jak chci, aby porod probihal a tak to taky bylo. Dulezite pro me bylo, ze mi sedla lidsky (je to moje kamaradka), takze ten porod byl opravdu bez stresu. Mela moji stoprocentni duveru. Byly to velmi dobre investovane penize. Muzu se na ni obratit, kdybych mela i ted problem v sestinedeli nebo s kojenim. Fakt je to super
Ano, aby sedla lidsky. V tom si chci vybrat a pak uvidět, jak to půjde. Máte kdyžtak kontak na vaší PA, pokud je to možné?
@Janadzus píše:
Ano, aby sedla lidsky. V tom si chci vybrat a pak uvidět, jak to půjde. Máte kdyžtak kontak na vaší PA, pokud je to možné?
Odkud jsi? Ta moje funguje v HK
@claarca píše:
Odkud jsi? Ta moje funguje v HK
Já jsem z okresu Benešov :-/ i tam se duly či PA špatně hledají. Ale pro HK je to velmi z ruky. S jednou paní dulou mám již domluvenou schůzku a těším se. Pokud by ale nesedla, což v tak intimní věci je důležité, tak bych volila jinak.
Měla jsem dulu u pátého porodu. Provázela mě i celým těhotenstvím. Jelikož se jedná především o psychickou oporu (ačkoliv dokáže pomoct a poradit i s fyzickými obtížemi alternativními cestami a za sebe můžu říct že to funguje!), doporučuji hlavně vybírat takovou, která ti sedne lidsky, které budeš důvěřovat. Já jsem sice vybrala paní s mnoha zkušenostmi, ale bohužel to nejdůležitější jsem podcenila. Paní se se svými znalostmi a zkušenostmi převážně spíše povyšovala nade mě, opora a pochopení nic moc. Nebrala mě příliš vážně a vždycky všechno věděla líp
To je pak docela nepříjemné, když po předchozích 4 zkušenostech víš naprosto jistě, že příznaky, které máš, znamenají začínající porod, a potřebuješ se pouze domluvit na praktických věcech ohledně odjezdu do porodnice, a místo toho posloucháš jenom „to jste si určitě jen vsugerovala…“, „za to může úplněk, tohle k porodu určitě nepovede“, „máte jen přecitlivělou dělohu“ nebo „tomuto říkáte porodní kontrakce? Css, běžte to zaspat, takhle porod nevypadá“ atp.
Pár hodin na to jsem, překvapivě, porodila
Paní byla zrovna naštěstí v karanténě (protože doba covidová) a k porodu mi poslala záskok. Tahle dula byla pravý opak, byla naprosto úžasná, citlivá, empatická, cítila jsem z ní oporu, a brala mě vážně. Nepovažovala mě za hloupou ženskou, co by měla ctít zkušenosti a vzdělání „autorit“ a jen mlčet a poslouchat, považovala mě za ženu která ví co cítí a která je schopná a kompetentní porodit. Tohle je myslím to nejdůležitější. Za sebe tedy dulu určitě doporučuji, ale dobře vybírej a nehleď jen na zkušenosti a vědomosti, ale hlavně na tu lidskou stránku ![]()