Dům na klíč, poradíte?

13943
27.9.13 17:51

Dům na klíč, poradíte?

Zatím ještě pátráme a shromažďujeme informace, takže se ptám:

Když jste si nechali postavit dům na klíč přes realitku, jak moc se lišila cena opravdová, od té „původní“?
Když RK inzeruje dům na klíč včetně DPH, podlahových krytin, dveří, koupelny, základové desky, pozemku, projektu, oken, CO VŠE V TÉTO CENĚ ZAHRNUTO NENÍ???

Jak zjistím, jestli je firma solidní? V obchodním rejstříku jsem toho moc nevyčetla, recenze jsem žádné nenašla, v asociaci není. Je to místní firma.

Na co si máme dát pozor? Na co se ptát? Co by nemělo chybět ve smlouvě a naopak, co by tam být nemělo?

Nemáme absolutně žádné zkušenosti a je to obří krok, tak bych nerada bydlela pod mostem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11117
27.9.13 18:17

Pokud nemate zadne reference, tak stoji za to, zeptat se primo na firme, zda by mohli ukazat nejake driv postavene domy a dat kontakt na predesle zakazniky. firma s dobrym renome s tim nema problem. nasi se tak byli podivat na nekolika domech a stavbach - i kvuli predstave po stavebnich postupech atd.
jinak smlouvu je dobre, aby videl nezaujaty odbornik (nejlip dva - stavar a pravnik). znamym treba nazahrnuli do smlouvy takove veci jako hromosvod, zasuvky v nekterych pokojich, parapety atd. prijde mi, ze laik nema sanci si vsechno pohlidat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
27.9.13 18:26

Hele já jsem dělal něco jako stavbu domu, a solidni firmu jsem našel podle toho že mi dodala slušnej rozpočet v kterém byl definovanej rozsah prací a protože ne všechno bylo možné spočítat tak tam byl definovaný objem a klauzule že když se bude rozsah lišit víc než o x procent tak se upraví cena. Tím odpadly dodatečné diskuse na téma vícepráce :o) ale u stavby rodinného domku bych trval na rozpočtu s tím že pokud budeš požadovat drobné zmněny například trochu posunete příčky tak víceprace bude určena jako zmněna rozsahu díla, aby když třeba posuneš zeď od koupelny bylo transparentní že zaplatíš tolik a tolik navíc za dlažbu v koupelně a že se zmenší cena za štukové omítky.

No a potom si dej hlavně pozor na zápisy z kontrolních dnů, :o) pokud se něco stalo a ty se to dozvíš až dodatečně tak s tím zásadně nesouhlas ale ber to na vědomí. Nejlepší je když si zápisy z kontrolních dnů uděláš sama protože když v tom neumíš chodit tak něco si řeknete, stavitel z toho udělá zápis kterej je trošku významově posunut, no a ve finále budeš platit za něco co stavitel udělal bez tvé objednávky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
27.9.13 18:30
@Ali-Ali píše:
Pokud nemate zadne reference, tak stoji za to, zeptat se primo na firme, zda by mohli ukazat nejake driv postavene domy a dat kontakt na predesle zakazniky. firma s dobrym renome s tim nema problem. nasi se tak byli podivat na nekolika domech a stavbach - i kvuli predstave po stavebnich postupech atd.
jinak smlouvu je dobre, aby videl nezaujaty odbornik (nejlip dva - stavar a pravnik). znamym treba nazahrnuli do smlouvy takove veci jako hromosvod, zasuvky v nekterych pokojich, parapety atd. prijde mi, ze laik nema sanci si vsechno pohlidat.

Hromosvod na baráku být nemusí, u stavby na cisté louce bych ve smlove trval na tom že výsledná cena je konečná a odpovídá dodanému projektu. POkud na něco zapomenou je to jejich problém. Co se týče zásuvek tak pokud v projektu nejsou v té místnosti zásuvky tak je to v pořádku ale ve finále tam dáte víc zásuvek než kolik jich je v projektu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3493
27.9.13 18:37

Doporučuju i stavební dozor. Někoho solidního se zdravým rozumem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mila.dka1
27.9.13 20:28

@Markytka01 Radši technický dozor stavebníka - to je něco jiného, pohlídá kvalitu, finance…

Příspěvek upraven 27.09.13 v 20:34

• Citovat
  • Upravit
mila.dka1
27.9.13 20:33

Já osobně bych si vše komplet na klíč nevzala. Jsem projektantka a mám za sebou nedávno stavbu vlastního domu. Osobně bych si vzala samostatně projektanta, pak udělat položkový rozpočet, pak si za pomoci rozpočtu poptat pár slušných stavebních firem a jak už se výše psalo technického dozora, pokud tomu sami nerozumíte - ušetří moře peněz, i několik set tisíc. Jinak defacto souhlasím s Martin 35…

• Citovat
  • Upravit
2204
27.9.13 20:48

Projektant nám vše nakreslil a dodal od rozpočtářky předběžný odhad ceny. Stavební firmy do slepého rozpočtu doplnily své ceny, případně doplnily co se jim zdálo že tam chybí. My jsme to prošli, něco škrtli s tím, že si to uděláme sami ( odvoz odpadu, bourání, malby apod. ) něco jsme uhádali za lepší cenu, celkově se to snížilo asi o 300.000. V průběhu stavby se různými změnami a vícepracemi stejně o skoro těch 300.000 vše navýšilo :-)
Neměli jsme nejlevnější firmu, ale byly rychlí, dělali poctivě a vše zvládli v termínu. Že se musí pořád stejně hlídat a každou fakturu si projít a nechat vysvětlit, to je jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mila.dka1
27.9.13 21:10
@dalimil píše:
Projektant nám vše nakreslil a dodal od rozpočtářky předběžný odhad ceny. Stavební firmy do slepého rozpočtu doplnily své ceny, případně doplnily co se jim zdálo že tam chybí. My jsme to prošli, něco škrtli s tím, že si to uděláme sami ( odvoz odpadu, bourání, malby apod. ) něco jsme uhádali za lepší cenu, celkově se to snížilo asi o 300.000. V průběhu stavby se různými změnami a vícepracemi stejně o skoro těch 300.000 vše navýšilo :-)
Neměli jsme nejlevnější firmu, ale byly rychlí, dělali poctivě a vše zvládli v termínu. Že se musí pořád stejně hlídat a každou fakturu si projít a nechat vysvětlit, to je jasný.

Naprostý souhlas skoro se vším! U mě to samé, jen že jsem si projekt udělala sama :) a jen, že se cena snížila, navýšila se jen asi o 5 tisíc za drobnou změnu a celkově jsme to snížili hlídáním asi o 700 tisíc oproti rozpočtu…

• Citovat
  • Upravit
13943
27.9.13 23:10

Děkuju všem moc za rady. Udělala jsem si hromadu poznámek a v pondělí se na vše vyptám. Mám tomu rozumět tak, že když mi makléř na dotaz vlastního projektanta a stavebního dozoru řekne, že to nejde, tak ruce pryč od takové firmy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
27.9.13 23:19

Co proboha dělá makléř?? při stavbě domu? Pokud ti jde o peníze tak nejvíc peněz a problémů najdeš v projektu, typicky se jedná o střešní okna které je lepší nemít, dlouhé rozvody vody, schody které jsou drahé a zabírají hodně místa.. pokud je to loklita praha a okolí tam můžu doporučit firmu co mi dělala rekonstrukci chovali se celkem solidně ale já jim nedal nic zadarmo :o) kdyby s nima jednal někdo jinej tak by byla cena tak 20% vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
28.9.13 08:39

No o makléři mluvím proto, že se v tom nevyznám :lol: Firma, která by to měla stavět má jediného akcionáře, majitele a s tím máme právě schůzku..
O peníze mi jde až na prvním místě :lol: U Prahy to nebude.. :think: Schody ani střešní okna se nás netýkají, bude to přízemní domeček..

Ještě, nevíte co přesně znamená možnost rekuperace? Význam slova jsem si našla, ale jak přesně to mám chápat? Nějaký příklad?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
28.9.13 09:23

No to znamená že tam budeš mít vzduchotechniku, to znamená že se s domu bude odvádět vzduch a ten bude ohřívat vzduch který se tam přivádí, to se většinou dělá u nízko energetických staveb které jsou vzduchotěsné navíc se často vzduch do RD přivádí skrz trubky skrz zem aby se ohrál, problém je že když se nepoužijou správné trubky se speciálni povrchovou upravou nebo když se tam dostane voda tak to zasmrádne. Jinak normální vzduchové rekuperacni jednotky mají účinnost 70% takže jsou s prominutím k hovnu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1103
28.9.13 09:37

Jinak bungalow je to nejlevnější co de dá postavit, pokud stavíš na zelené louce tak nezapoměň na technologickou místnost kde budeš mít nádrž na vodu a tepelné čerpadlo nebo plynovej kotel. A dokud se staví tak si nechte do zemně dat trubky na zemní kolektor pro Tepelne cerpadlo proti dodatecne isnstalaci je to jen pár tisíc navíc. PS ta technologická místnost musí mit okno, já mám 300l nadrž v uzavřené místnosti a i přes tu izolaci z jí kde v létě takové vedro že je tam běžně přes 50stupnů a všechny sousední zdi jsou teplé.

PS nezapoměn na správněj přesah střechy potom ti tam bude na podzim a v zimně celej den svítit do oken ale v létě je budeš mít okna zastíněné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
7.5.14 15:27

Novostavby Praha

Ahoj, bydlíte někdo v novostavbě v Praze? Koukáme po nějakých bytech, ale ráda bych šla spíš na jistotu a reference. Která z těchhlě lokalit je v pohodě? Čakovice, Zličín, Nové Butovice, Malešice… Díky, Peťka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný