Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, chtela jsem se zeptat zda jste uzivala nektera dlouhodobe duphaston? Ja ho beru pet mesicu, protoze po porodu jsem sama nedostavala menzes, jen po agolutinove injekci, tak mi byl nasazen duphaston.Po nem mam cyklus pravidelny 28 dni.Ale nemam ovulaci, foliky se mi delaji, ale bud zustanou male a nebo prerostou v cystu.Muj dr rika, ze duphaston je velmi setrny a ovulaci nepozastavi, kdyby nahodou mela byt v dobe kdy uz duphaston beru.Mam ho brat 16-25DC. Uzivam kapky gynex a inofolic a premyslela jsem, ze bych mohla zkusit vysadit duphaston a pockat, jestli uz se telo vzpamatovalo a jestli bych dostala ms normalne bez duphastonu.Pred otehotnenim jsem po vysazeni antikoncepce problem nemela, vzdy jsem to dostala 33-34DC bez jakych koliv hormonu. Porad vaham zda ho vysadit ci ne, nemate nekdo podobnou zkusenost? Dekuji.
@JayLee ja sem brala tri mesice clostilk, prvni mesic se folik uvolnil, ale BT vyskocila jen na jeden den a pak byla zase dole, takze tam nebylo nejspis vsechno v poradku. Druhe kolo jsem mela misto ovulace 4cm cystu a treti kolo minuly mesic se mi udelala zase cysta 3cm.Ted jsem prvni mesic bez clostilu a cekam jestli neco bude nebo ne.Ja nevim proc, ale na me clostik nezabral
dr mi ho chce nasadit za tri mesice znovu, ale ja ho moc nechci, kdyz mi dela akorat cysty, moc neverim tomu, ze by mohl zabrat napodruhe.Taky me napadlo, ze bych ten duphaston mohla brat az dyl, treba od 20 Dc, protoze je mozne, ze bych mela ovulku napriklad 18DC a duphaston by mi ji zastavil..dekuju
@Laura1010 napíšu Ti svoji zkušenost. Mám svoje dlouhé cykly, cca 35-36 dní, ale občas ms nedorazila ani po této době a po třetí dávce agolutinu, né v řadě, navíc se pokoušíme o miminko, tak můj dr nasadil duphaston na srovnání cyklu, ano po něm mám cykly 27 dní, ale anovulační, dřív jsem ovulaci moc nehlídala, ale bílkový hlen si matně pamatuju ![]()
Teď když jsem mu oznámila, že prostě neovuluju, tak mi nasadil clostil, ten zabral úžasně, hned první cyklus jsem otěhotněla, bohužel se to neudrželo
teď druhý cyklus čekám jak dopadl. Každopádně jsem měla ovulaci 20DC a duphaston mám brát od 18DC, vzhledem k tomu, že se vychází z toho, že se ovuluje kolem 13-14DC jsem si duphaston posunula a beru ho 24-30DC a menstruju po 35 dnech, takže si držím svůj cyklus, alespoň myslím. Mudrovi jsem to neřekla, pokud se teď nazadařilo, tak počkám tři měsíce bez hormonů, úplně jak to bude vypadat, clostil by měl ještě působit a případně si ho pak nechám zase napsat. Možná Ti udělal cysty protože jsi nestihla odovulovat.
Za mě záleží jaký máš názor celkově na tuhle problematiku. Podle mě ti zatím celý cyklus řídí chemie a tělo odpočívá. Já osobně jsem si agolutin nikdy píchnout nedala a na MS po vysazení prášků čekala asi 9 měsíců a s tím, že první měsíce chodila i třeba jen jednou za 3 měsíce. Ale tělo se vzpamatovalo. Po porodu přišla taky až asi za půl roku. Chtělo to jen čas. K tvému dotazu, pokud jsi MS měla 33-34 dnů tak při odečtu 14 dnů - klasická délka poovulační fáze byla ovulace cca 19-20 den. Pokud duphaston nasazuješ 16. den tak ti blokuje ovulaci. Každá žena má MS cyklus od přírody jinak dlouhý a narvat ho do 28 dnů to je podle mě jen hloupej výmysl lékařů. Zkus ho buď úplně vysadit - ale tam musíš počítat s tím, že MS si dá načas a nebo ho zkus pro začátek posunout a začít brát až třeba 21.den. Tím nic nezkazíš, jen si prodloužíš cyklus. S clostíkem bych byla opatrná, jak píšou holky je to velký zásah do organismu a měl by se jen 6× za život. I když osobní zkušenost s ním nemám. Já třeba otěhotněla při cyklu 45 dnů a ovulaci 30.den. S dr jsem se hádala, on tvrdil že takhle dlouhý cykly jsou anovulační a nebyly. Jednou jsem tam i ten 30. den zašla ať to zkontroluje UZV a ovulace krásná, prostě každé tělo je jiné.
@Calathea jo to ma zrovna ted kamoska pred porodem a ta otehotnela v den kdy cekala mesicky
@Kačkerezáda ty ho beres jen 7 dni? Ja ho mam brat deset, tak nevim?
Jestli si to správně pamatuju, tak mi dr říkal, že záleží na dávkování. Buď 2 prášky po dobu 5 dnů nebo jeden po 10 dní. Ale jistá si s tím nejsem přece jen už to nějakej rok je ![]()
@Calathea ja ma brat dva denne deset dni, jeste se zeptam, ty jsi ale kojila kdyz jsi cekala na ms po porodu takhle dlouho? ja nekojim, ale telo se pry dava do kupy po porodu az rok.
@Laura1010 duphaston lze brát různě, záleží na dávkování jak určí doktor, taky se předepisuje na různé potíže a asi taky záleží jestli tělo vytváří nějakej svůj progesteron. Mě po porodu naskočila ms po třech měsících a to jsem dokonce kojila, i jsem měla pravidelnej cyklus a ovulační cykly, jen tělo asi zase usnulo, nevím, před synem jsem měla stejný problémy, jenže tehdy ještě nebyl clostil. Ale je pravda, že jsem nakonec otěhotněla bez jakýchkoli hormonů, když jsme hodili flintu do žita a začli šetřit na ivf.
Kojila jsem 3 měsíce a pak ze dne na den došlo mlíko
další půlrok trvalo než MS přišla. A přišla teda tak že cykly asi 60 dnů. Teď po roce a půl už se to ustálilo na cca 35 dnech. Nechala jsem tomu naprosto volný průběh.
Příspěvek upraven 14.08.14 v 14:18
Ahoj holky, jsem tu nová. O miminko se snažíme od ledna 2018. V květnu jsem prodělala laparoskopickou operaci cysty na levém vaječníku a chromopertubaci vejcovodů. Po tom testu průchodnosti je početí následující cyklus prý jistota. No nebyla… snažíme se dál. zatím mám od operace za sebou dva cykly. Jeden 24 dní - asi byl vyvolán operací a druhý 37 dní, to už jsem doufala, že se nedostaví. Každopádně na upravení cyklu mi byl předepsán Duphaston. Beru jej od 15. DC 1 - 0 - 1. 14. den jsem si dělala ovulační test. Normálně mi nikdy před tím nevyšel, ale spíš to bylo špatným postupem, kdy jsem s ním zacházela jako s těhotenským, tento měsíc jsem si na to dala pozor a dodržovala jsem vše, nechat moč odstát, nepít 3 hodiny před testem. Zdálo se mi, i podle bílkového hlenu, že jsem ovulaci podchytila. ovšem 15. den jsem vzala první prášek. Od té doby je mi každý den zle od žaludku… bolest hlavy, to vše přisuzuji hormonům. Ale včera cca 6 DPO jsem večer zaznamenala špinění. Poslední prášek beru v sobotu 30.6. večer a pak mám vyčkat na „tetu irmu z červeného hrádku“
takže mě to včerejší špinění překvapilo. Nikdy jsem ho neměla. Aby toho nebylo málo, 11 let jsem diabetička typu I. a navíc je mi 31. Snažíme se o první a tak sháním zkušennosti. Můžete mi prosím poradit, nebo říct, jestli je to všechno vyvolané jen hormony? beru je poprvé