Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@DominikaVeselá
Najdi si něco o Nick Vujicic. Ten chlap by z našeho pohledu měl být vlastně chudák. A vyzařuje z něj vnitřní síla a má jí na rozdávání.
Psychologickou ani motivační knihu ti neporadím, ale pokud nejde o deprese, ale jen obyčejný splín, tak nejlepší lék je být, co nejvíc venku a hýbat se. Endorfiny jsou zázračné a sport dokáže divy.
Ale jinak na chmury zabírají zaručeně i nové koníčky, bylinky, hořčík a milenci. ![]()
@DominikaVeselá Ahoj, nepřicházím s ničím originálním, ale dost mi pomohlo psaní deníku a občasné záznamy na mobilní „diktafón“.
Je to taková moje náhražka psychoterapie.
Ty rádoby motivační příběhy, jak někdo přišel / vůbec neměl nohu / ruku mě neberou. Spíš naopak. Každý máme právo na depku. A když dojde na depresi taky to není sranda, jenže to nikdo nevidí. Tím se nechci rouhat, mě ty příběhy taky dojímaj.
hořčík taky doporučuju, někdy jeho nedostatek způsobuje i tuhle vnitřní nepohodu. Knížek o seberozvoji je dost (třeba Moc přítomného okamžiku) i motivačních videí na youtubu, ale třeba by nebylo od věci to řešit terapií, přeci jen někdo, kdo má nadhled a odstup mě může nasměrovat
Ahoj holky, na psychoterapii jsem byla včera poprvé, našla jsem dost milou paní, tak snad s ní teď ten duševní sajrajt nějak odklidím
také přemýšlím o psaní deníku, hloupé ale je, že do něj de facto nemám co napsat, protože mé dny se tak nějak odvíjí jeden jako druhý. Á vidíte - to je možná první bod - nějak změnit životní styl a činnosti.
@DominikaVeselá No vidíš! ![]()
Já teda taky nemám, co k zapisování. Takže u mě najdeš spoustu stránek počmáranýho dětství a puberty (prostě jsem vzpomínala, až jsem došla do své vnitřní prehistorie).
Odborník tě navede, ale je super, že to nenecháváš jen na terapeutce a přemýšlíš, co dál.
Koníčky jsou lék, o tom žádná. Za sebe doporučuju třeba jógu a pilates. Vždycky mám ze sebe lepší pocit.
Pak mi taky pomáhají takové self výzvy. Třeba cesta za lepší pletí, formování pasu, no hlouposti, ale posvěcené formulí „od do“. Je hrozně fajn vidět výsledky.
A když se cítím dobře ve svém těle, těm nepříjemným myšlenkám není tak pohodlně a samy se redukujou.
Nebo teď na podzim. Procházky, focení přírody…
A komunikace
Rozebírání úplně všeho. Ale zas nechci být otrávná, tak jsem skončila u toho „diktafonu“ ![]()
A myslíš, že bych mohla s jógou začít i když jsem takový ten „neforemný brumla“?
Já fakt nikdy necvičila, byla jsem dokonce osvobozená z tělocviku, tak se toho bojím, ačkoli jsem nad tím už přemýšela. Já teď píšu knihu a docela mne to baví, ale stále mám pocit, že mě to nezbavuje těch traumat. Možná zkusím autosugesci nebo řízenou imaginaci.
Ahojky, mas děti? Přátele?
Pises o traumatech, uvědomuješ si nejake konkrétní?
Mě strašně pomáhá pletí zahonku, hrabání listí a podobné stereotypní venkovní činnosti nad kterými není potřeba přemýšlet. Vždy se u toho vnitřně zklidnim a utridim si myšlenky.
Na podzimní a zimní splin jsou fajn nějaké pravidelné rituály - v mém případě si večer před spaním zapalim svíčku, uvařím čaj a užiji si chvilku klidu.
@DominikaVeselá Právě proto neváhej! Joseph Pilates vytvořil tuhle techniku hlavně pro jedince se zdravotním omezením. Jóga je už náročnější. Důležité je najít, co ti vyhovuje.
Já si časem cviky modifikovala a ráda se k nim vracím. Jak píše @modravlocka - rituály jsou taky báječné. Ať už ráno, odpoledne, večer. Třeba takové večerní posvícení s menší sebereflexí, shrnutím dne a plány na den následující má přímo přesahy do základů psychohygieny ![]()
Ale zpátky k tvé otázce - dá se začít malými krůčky, ovšem i ty jsou blahodárné. Výsledky jsou na těle vidět opravdu rychle, a to prospívá i duši ![]()
Nene, děti nemám. Pár přátel by se našlo, ale všichni jsou teď zadáni a já jsem single. No a single kamarádka je atraktivní jen v tu dobu, kdy jsou ti ostatní také single
traumata - spíš takové ty pocity méněcennosti, nízké sebevědomí, strach z názoru okolí a tak dále. Proto bych uvítala něco, co mi pomůže získat nadhled a přehodnotit názor na sebe. S tím mi ale nejspíš bude muset pomoci ta terapeutka, to sama nezvládnu. Ale možná popřemýšlím nad nějakým tím rituálem, vonnou svíčkou, relaxační hudbou. Třeba to přinese užitek ![]()
@Nmdl píše:
Psychologickou ani motivační knihu ti neporadím, ale pokud nejde o deprese, ale jen obyčejný splín, tak nejlepší lék je být, co nejvíc venku a hýbat se. Endorfiny jsou zázračné a sport dokáže divy.
Ale jinak na chmury zabírají zaručeně i nové koníčky, bylinky, hořčík a milenci.
Co misto deniku psat prozu? Je to hrozne naplnujici cinnost.
Ano, ano
děkuji
knihu píšu, ve skutečnosti už druhou, to mě hodně baví
ale budu muset něco udělat s životem jako takovým, protože mne nejspíš ubíjí, že jsou dny jeden jako druhý.
Ahoj maminky, přicházím s takovým zvláštním dotazem. V poslední době se potýkám s lehkými depresemi, pocity nespokojenosti a tak nějak se „plácám“ v životě, aniž by si bylo na co konkrétního stěžovat. Napadlo mne, zda by nebylo vhodné udělat si rebereflexi a trochu uklidit ten duševní „bordel“
Nedělala jste některá něco podobného nebo neznáte knihu (brožuru, video, cokoli), co by mi s tím mohlo pomoci?
Děkuji