Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Bojuju s nima uz dva roky, na mesic dva zmizi a pak se zase nekde objeví. Nekonečný pribeh ![]()
Vybourat i ty regaly/police. Resila jsem to pred nekolika mesici, nakonec byli zalezli (a zakuklene larvy) ve sparach mezi drevem regalu. Prinesla jsem si je z obchodu v susenem ovoci ![]()
Nesnáším moly
je to boj s nima. Můzou být někde zalezlí, ale dost mozná si je pravidelně nosíš z obchodu na nějakém výrobku, na obalu mouky nebo tak. Já vše presypávám po prinesení z obchodu do plastových doz z ikea a nebo do zavarovacek (tech se sroubovacim uzaverem). Co takto nepresypam, napadnou, tim si muzu byt jista. Pritom vse maa perfektne uklizene, kuchyn je nova dva roky, bydlime v novostavbe. Mivam moly ve vysouvacim supliku, kde mam potraviny, neni to zadna spajzka, kde by mohli byt zalezli za nejakym drevem nebo tak. Jednou jsem je nasla v kulickach jalovce… jsou to odolna zviratka. Kupuju levnou mouku znacky Clever a podle me byvaji na jejim obalu. Hned ho vyhazuju, ale asi staci jeden mol a rozmnozi se
. Vsak byla i kauza, ze regal s nejakyma tortilama nebo s cim v Albertu byl nema uplne zamoreny. Podle me ty velke sklady a obchody nemaji sanci to uhlidat.
Já s nimi bojovala rok.. Pomohlo až vyhodit všechny suroviny že spajzky, od mouky až po pudinky, které byly zavrene, v kuchyni jsem měla takovou tu mřížku, která vedla k sousedům, vystrikala jsem i tu, odtahla kuchyňskou linku, vystrikala to i za ní a osetrila dřevo ve spajzce
@Elishka1 bydlime v bytovce ![]()
@NInaL. Mouku bereme ve velkych pytlich rovnou ze mlyna. V kuchyni ty pytle vubec nemam, jenom si vždycky odsypu do zaviraci dozy… Tam se mi ale zda, ze nejsou
My taky bydlime v novostavbe sotva rok, vsechno fungl nove, porad uklizim a mezitim hejno hmyzu jak nekde v chlivku
Predtim jsme bydleli x let v prastarym baraku s letitou kuchyni a mola jsem v zivote nevidela ![]()
@Taciras bezva napad, zkusim se po kastanech hned nekde podívat..
https://www.gardenservis-zajicova.cz/…g-dymovnice/ mne zabralo jedine tady to. Poradila mi pani v bauhausu. Pouzila som pred tym x pripravkov, povyhadzovala a vyumyvala kuchynu, ale jedine toto zabralo
Mne este niekto poradil rozlozit medzi potaviny bobkovy list. Vraj aj to zabera. Tiez s nimi dlhodobo bojujem. Zdedili sme ich este po predchadzajucom majitelovi. Parkrat som uz mala pocit ze su konecne prec, ale vzdy sa vratili ![]()
@Eulalia píše:
https://www.gardenservis-zajicova.cz/…g-dymovnice/ mne zabralo jedine tady to. Poradila mi pani v bauhausu. Pouzila som pred tym x pripravkov, povyhadzovala a vyumyvala kuchynu, ale jedine toto zabralo
Jo, tak ten sajrajt bych urcite pouzila v byte, v kuchyni.
Přípravek je klasifikovaný jako zdraví škodlivý a nebezpečný pro životní prostředí.
Moly se nám objevují doma v cyklech. Jsem si jistá, že si je nosím domů v mouce. Vždy jak mile objevim mola, rozbalují mouky a hledám. Jistota je presit mouku přes sítko. Stěhují se kamkoliv, často do čokolády na vaření. Rizikové jsou u nás i sušené houby. Je to boj. ![]()
@Taciras
My máme doma kastanu milion, klul to taha porad a moly jsou furt ![]()
@rodinka4 píše:
Mne este niekto poradil rozlozit medzi potaviny bobkovy list. Vraj aj to zabera. Tiez s nimi dlhodobo bojujem. Zdedili sme ich este po predchadzajucom majitelovi. Parkrat som uz mala pocit ze su konecne prec, ale vzdy sa vratili
Tak tomu moc nevěřím, posledně jsem vyhazovala sáčky z linky, a ty mrchy byly zalezlé i v koření.
Taky se mi nakýblovali nedávno do skříněk. Měla jsem tam spoustu načatých těstovin, ovesných vloček, rýže, koření… Vše otevřené jsem vyházela, vydrhla Dettolem, prošmejdila celý byt, pozabíjela je a po týdnu už se neobjevila ani jedna potvora. Asi je opravdu ideální všechno sypat nebo skladovat v dobře uzavíratelných dózách. ![]()
Já se jich zbavovala loni, katastrofa. Většina věcí ze spížky letěla do koše, klasika všechny poličky vytřít a vystříkat dettolem. No a hlavně jsem pak asi ještě týden nic nezkládala zpět, protože těch malých vajíček a larev se jen tak nezbavíš, nebo je spíš lehko přehlédneš. Tak jsme asi týden moly zabíjeli když se objevili a když jsme měli par dnů od nich úplný klid, vše jsem znovu vystříkala a teprve potom naskládala potraviny zpět a byl klid ![]()
Naštěstí to pomohlo a nevrátili se
![]()