Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jen poznámka k peří - existují hodně těžké peřiny, hlavně takové, co známe od babiček a pak lehoučké, srovnatelné váhově s těmi duťáky. Máme doma starší peřiny, to je jak závaží, takže jsou schované jen pro návštěvy, abysme nekupovali nové kvůli pár dnům v roce, kdy tu někdo přespí, pro sebe máme superlehké peřiny, krásně hřejí, bydlíme v baráku, na spaní máme chladno. Ovšem ta cena se pohybovala okolo 3000,– za jednu. Netuším, na kolik vyjdou kvalitní duťáky.
Do bytu bych brala klidně duťáky a nešetřila bych, pokud vám to kapsa (a ne tchyně
) dovolí.
A nemyslím si, že byste byli příliš mladí na taková rozhodnutí a na dítě, domluvte se s manželem bez tchýně a kupte si, co vy dva uznáte za vhodné, je to vaše dítě, ne vaše a tchýně. Ono bohatě stačí, když se mají na něčem domluvit dva, natož tak tři. ![]()
Musím říct, že jsem přešťastná, že jsem nikdy neslyšela větu „já a moje maminka si myslíme…“, pro mě to jsou věty, které manželství vůbec neprospívají. Promiň, že odbíhám od tématu. ![]()
Ja hlasuju pro dute vlakno a jen z duvodu, ze mi proste peri smrdi. Staci kdyz projdu v Ikee v polstarich a perinach kolem tech, co jsou perove a proste mi to smrdi, nemuzu si pomoct - z tohoto duvodu nemam ani perovou bundu..
Nety, tak ze zdravotního hlediska - co se týká alergií je určitě vhodnější duté vlákno…manželovi se to pokus vysvětlit i praktičností.....pokud ti dítě pročůrá či problinká peřinu a polštář plněný peřím, je to na odpis…duté vlákno hodíš na 60°C do pračky, některé snesou dokonce i teploty vyšší a vypereš, takže je to zcela jistě hygieničtější, i co se týká třeba pocení…sypek, ve kterém je peří je po čase zapáchající, flekatý, mastný…tfuj, jsem ráda, že už v tom spát nemusíme a děti bych do peří necpala už vůbec… ![]()
nety
s těma peřinama. já jsu jednoznačně pro dutý vlákno..když se ti třeba malej poblije nebo počůra, tak to flákneš do pračky a za chvílu to je vypraný… navíc je to rychlej suchý.. já tak peru peřiny a je to super..
my aj malá má dutý vlákno..
Navíc si nekokážu představit jí tak malé dát těžkou péřovou deku ![]()
no navíc i v bundách máš dutý vlákno..a nikdo to neřeší.. péřový bundy snad už ani nejsou jsou těžký a blbý na údržbu stejně jako deky… ![]()
v peří se ti po několika letech, pokud to nebudeš nechávat čistit budou množit breberky. a to snad nechceš. fůůůůůj
a myslím že ani tvůj manže ne
![]()
Ahoj Nety
já jsem taky pro duté vlákno. Péřové peřiny jsme měli v dětství, dokonce jsem je i dostala do výbavy. Spali jsme pod nimi dokud nezjistili Báře alergii na prach.Když to porovnám, mně se teda spí líp v těch z dutého vlákna, jsou lehčí a poddajnější. Také co se týká té hygieny, je určo duté vlákno lepší ohledně praní. Dítko se může počůrat, poblinkat a co potom s peřím? Duté vlákno hodíš jednoduše do pračky a vypereš. ![]()
Nety taky jsem jednoznačně pro duté vlákno
. Co jsem měla možnost někdy spát pod péřovýma, tak jsou těžké a nikdy se mi pod nimi nespalo dobře. Holky mají jenom z dutého vlákna a jsem moc spokojená.
My máme duté vlákno jak doma, tak na chatě - všichni i malá, té bych snad ani peří nekoupila, teda ani mě to nenapadlo
.
Moc a moc všem děkuji, na základě přečtení všech příspěvků manžel sám hlasoval pro duté vlákno, tak jsem ráda, že nebudu mít problém s čištěním. ![]()
Zkusila jsem si obojí,i když máme v ložnici chladno(15°C), líp se mě osobně spí pod pokrývkou z dutého vlákna, v peří se moc potím a po delším odstupu od údržby i kýchám, což se mi u dutého vlákna nestává. P.s.: ono i peří se časem láme a drolí, což může dráždit i astmatiky bez alergických projevů na roztoče. Husy a kachny se totiž sice pořád koupají, ale také neustále svoje peří impregnují mazem z kostrční žlázy a jednou ročně ho vymění. Navíc na vyprání pokrývky z dutého vlákna mi stačí moje pračka na 5kg prádla. ![]()
Taky jsme jako svatební dar dostaly peřiny s peřím. Spíme pod nimi v zimě. Jsou velmi teplé a těžké.
Na léto jsme si teď nově koupili toto:
http://www.jolis.cz/…program-3771
Přestože je peřina hodně tenká, je pod ní teplo a hlavně je lehoučká. Miluju je a pod peří mě už asi nikdo nedostane. ![]()
U peří mi vadí, že je těžké a že tam mohou být roztoči (což u dutého vlákna snad ani není možné). O alergii na peří ani nemluvím, ale nás se naštěstí netýká. Malému rozhodně peřinu z peří kupovat nebudu.
Ahoj holky, oživuji diskuzi
Dcera (9 m ěsíců) spí nejlépe pod velkou peřinou,jakoukoliv menší mi prostě odkope i 20× za noc, v pytli spát nechce. Ráda bych jí pořídila tedy nějakou kvalitní, na ceně mi nezáleží, máte nějakou osvědčenou značku? Myslíte že je dobré pořídit rovnou celoroční? Doma máme teplo, kolem 23°, na noc v pokojích 20°. děkuji ![]()
@Aishenka ja bych se asi ridila podle toho v cem spis ty. Me se dcera odkope i zpod velke periny, ale asi ji to nevadi, taky spi vedle topeni. Tak dostala moji perinu co mame z Ikei, myslim, ze je to ta celorocni, me pod ni byla v zime zima. Ja jsem byla zvykla na peri. Vcera jsem si koupila nejakou tlusci a ta hreje jak blazen, asi budu muset na leto si koupit slabsi. Ale je nadherne muchlaci ![]()
Nejlépe, pokud si peřinu necháš ušít. Většinou je šijí v čistírnách peří. Nabídnou Ti dražší i levnější peří, dražsí i levnější sypovinu. Ale kvalitní peřina vyjde na dost peněz ![]()
Děkuji holky, jen jsem zapomněla napsat že peří nechci, je hrozně těžké. Peří měla a hrozně se pod ním potila i když měla jen overálek na spaní a v ložnici bylo 19°. Já spím pod peřinou z dutého vlákna. Dívala jsem se že v Kice teď mají set a ta výplň je 50%tencel a 10% PES, tak nevím, jestli tohle je pro malé děti dobré.
Aha, tak to jsem nevěděla. Pro mě peřina je z peří ![]()
Pokud je ale peřina těžká apotí se, tak je to starší nebo nekvalitní peří. Prachové peří, to je jiná
Ale někomu to duté vlákno vyhovuje více.