Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, potřebuji poradit, synovi budou v dubnu 2 roky, chceme mu koupit k narozeninám velkou postel a tím pádem i velkou peřinu s polštářem. Chtěla jsem objednat synovi peřinu z dutého vlákna, jenže když jsem to řekla manželovi, tak jsem narazila, protože má od svých rodičů převzatý názor že jedině staré dobré peří je zdravé a duté vlákno je akorát nadrcené sklo které se časem láme a malej to bude dýchat. Já teda nevím co je výhodnější ze zdravotního hlediska, akorát vím že na peří může být alergie, u dutého vlákna žádné zápory neznám, tak nevím.
My s manželem spíme v zimě v péřových (já nerada, ale byl to svatební dar od tchýně), v létě v peřinách z dutého vlákna, mně osobně se mnohem líp spí v těch dutých, manželovi v péřových přesto že se v nich hrozně potí. ![]()
Pro syna jsem chtěla tu z dutého vlákna především proto, že mně samotné se pod ní spí líp, potom proto že takhle malým dětem se často stávají nehody že se pročůrají nebo poblikají, tak aby ta peřina šla vyprat, taky že je lehoučká a přitom teplá. Manžel s tchýní jsou ale důrazně proti, pořád dokola melou že je malýmu nemůžu kupovat drcené sklo a že zdravé je jedině spaní v peřinách
Tak jsme se dohodli že založíme diskuzi a necháme si poradit od zkušenějších a snad se tu najde i někdo kdo bude umět porovnat klady a zápory ze zdravotního hlediska, za odpovědi předem děkuji ![]()
toto jsem ted vygooglila:
Co nám daly husyPokud nemusíme při nákupu nových polštářů a peřin šetřit a chceme, aby nám vydržely léta, je dobré sáhnout po osvědčené klasice - peří. Cena za komplet se pohybuje, tedy pokud nemáme vlastní peří a nešije nám je sousedka, zhruba od dvou tisíc korun výše. Přitom dražší jsou výrobky z prachového peří. „Jak peří, tak prachové peří jsou výbornými tepelnými izolanty, protože kolem těla udržují vrstvu nehybného vzduchu, která jej zahřívá. Jejich největší předností je schopnost pohlcovat vlhkost a odvádět i od těla. Tuto schopnost umělá vlákna postrádají," říká Monika Poláková ze společnosti Jysk. Jen pro zajímavost, na výrobu jedné luxusní peřiny je třeba oškubat 52 hus nebo kachen.
Mnozí ale peří zavrhují, protože mají pocit, že se těžko udržuje a oni potom spí ve špíně. To není pravda. Jak polštáře, tak peřiny lze totiž prát. Vždyť kachny a husy jsou ve vodě jako doma, tak proč se bát, že by jim právě voda v pračce uškodila! Samozřejmě je třeba mít patřičně velkou pračku, nejlépe s náplní na osm kilogramů, a také sušičku, neboť peří musí dokonale proschnout.
Umělá vláknaMnozí ale raději dávají přednost, prý kvůli jednodušší údržbě, umělým vláknům. I když většina z nás tvrdí, že máme polštáře a přikrývky z dutých vláken, nemusí to být vždy pravda. Možností máme více.
Jako duté vlákno se označuje polyesterové vlákno v podobě kuliček. Právě na kuličkách záleží, jak moc budou přikrývka a hlavně polštář kvalitní. Pokud zvolíme velmi levné výrobky, kuličky se budou k sobě lepit a vytvoří chuchvalce. Po prvním vyprání tam můžeme jít kupovat nové peřiny.
O třídu lepší než duté vlákno je takzvané silikonizované vlákno, kdy se na povrch přidá tenká vrstva silikonu. Díky tomu se výplň změkčí. Poslední skupinou výplní tvoří mikrovlákno, kterému se také říká vzdušné vlákno. Jde o velmi drobné částice, které výborně „přilnou" k našemu tělu. A jsou také jemnější a měkčí než ostatní typy.
Pozor ovšem, když chceme peřiny a polštáře pro alergiky. Prát sice můžeme všechny vyjmenované typy, ale spoustu z nich pouze na 40 stupňů. K zničení alergenů jsou však třeba teploty kolem devadesáti stupňů. Neplatí proto, že všechny umělé materiály jsou vhodné pro alergiky.
Takže podle mě je blbost mleté sklo, ale zároven bych nezavrhovala to peří.
DOcela by me zajimalo, jak manzel nebo tchyne prisli na to sklo
![]()
dute vlakno je ze syntetickeho polyesteru, takze podle me laicky receno je to druh umele hmoty, nejak nevim kde by se tam to sklo vzalo ![]()
Ja bych asi vybirala podle toho jak mate doma teplo/zimu…do stareho baraku kde to nejde moc dobre vytopit bych asi zvazovala to peri (no uz se vidim jak si kvuli jeho prani porizuju pracku na 8kg pradla a susicku
), ale do bytu jsem jasne za kvalitni dute vlakno, uz jen vzhledem k te udrzbe…
S tou alergii je to slozitejsi, vetsinou jde o alergii na roztoce a to se jen zakoupenim prikryvek z duteho vlakna nevyresi…je to malicko slozitejsi…
to se doctes treba tady
http://www.proalergiky.cz/tema/3/
Dobre vyberte ![]()
Ja miluju periny perovy, v lete me chladej v zime hrejou, kdyz nejsem nemocna, nikdy se pod nima nepotim. Jenze ja se dokazu odkrejt kdyz je teplo a kdyz je zima, tak zase prikrejt. Nevim jestli tohle zvladne dite ve dvou letech. Kazdopadne si myslim, ze to s tim sklem, co tvrdi tchyne a manzel, pochazi z toho, ze si predstavujou skelnou vatu, co je na izolaci ve stavebnictvi, ale v perinach je neco jinyho. Proste to sklo a ta teorie je blbost. S alergiema je to onecem jinym, ne prave o peri. ![]()
Osobně bych řekla, že se nedá něco zavrhnout a něco vyzdvihnout…je to jen o zvyku, vkusu, názoru…každý si najde to svoje.
Já mám radši peří a to prostě jen proto, že je těžší a jsem prostě lety zvyklá spát pod těžší peřinou, vnímat ji na sobě. Ale umělé vlákno máme doma taky…
Anet, já jsem jedině pro dutý vlákno. Peří je prostě alergen, drží se v něm spousta roztočů )v dutým vláknu určitě taky,ale myslím si, že daleko menší množství. V zimě hřeje, v létě chladí, pod klasickou peřinu bych si už nikdy nevlezla. Dan na něj má alergii, což jsem poznala u našich, kdy si do péřových peřin lehl a ráno byl osypaný pupínkama.
a představa té tíhy, kterou péřová peřina má, brrr, nechci. Akorát nevím, jak přišli na to ozdrcený sklo ![]()
Ony jsou to maximálně tak nadrcené sáčky a petflašky, sklo jako fakt ne.
Pro děcko bych jasně volila umělou výplň, už jenom kvůli tomu praní - a ani ne praní jako spíš pak sušení.
My dospěláci máme ovčí rouno. Až Madla vyroste (tak těch 6 let??), tak ji dostane taky. Nedám dopustit…
ahoj,
já už si neumím představit spát v peří. Manžel i syn jsou alergici. Manželovi stačí i jeden péřový polštář v místnosti, nemusí na něm ani spát, aby měl ucpaný nos. Péřáky jsou těžký a špatně se udržují, zvlášť u malého, když by se počůral nebo poblinkal. My jsme nakonec koupili pro nás všechny lůžkoviny z čistého bavlněného rouna od Klinmamu. Dají se vyprat v pračce na 90st. Taková střední cesta mezi peřím a dutým vláknem. A jsme spokojení. Jinak péřáky používá jen jedna kamarádka, ale oni spí při 15st v místnosti.
Ahoj, klukům jsme koupili lůžkoviny z dutého vlákna právě proto, že jsou pratelné. Už se mi to párkrát vyplatilo. Nechápu, co má do toho co tchýně kecat…
Jsem pro duté vlákno..Jako malí jsme měli doma péřové peřiny..Byly těžké plné prachu,v domácích podmínkách se špatně udržují a zvlášť,když to dítě počurá nebo poblinká,jak už tu někdo psal.
Moc vám všem děkuji za rady, s manželem jsme všechno pročetli a zatím koukám vede spíš to duté vlákno, manželovi se to nelíbí, tak jsem mu navrhla kompromis že na chatě kde je chladněji by malý měl péřovou peřinu a doma tu z dutého vlákna, ale manža se zatím na toto nevyjádřil, tak jsem mu nechala čas ať popřemýšlí. A co se týká tchýně, to je na další samostatnou diskuzi, vzhledem k tomu že je jí 60 a mně jenom 23, tak jsem podle ní moc mladý kuře, i manža kterej je stejně starej, nepatří nám do ruky peníze a byla to neuváženost pořídit si dítě když jsme sami ještě děti tak na nás aspoň musí dohlížet, jak a za co utrácíme a jak se staráme o dítě, furt mi kecá do výchovy a když jí stokrát poprosím ať malému něco nedává nebo tak tak mu to najust dá, protože takový mládě jako já nemůže mít přece pravdu oproti zkušený starý ženský jako je ona
Jinak je hodná, ale s tímhle mě vytáčí k nepříčetnosti. ![]()
ahoj nety,
tak já si taky přisadím ![]()
jestli peří nebo duté vlákno, to si rozhodnete stejně vy .. u nás teda vede duté vlákno (i kvůli možné alergii)
ale napadá mě otázka, proč manžel nespí celoročně pod peřím (když o něj tak stojí) a ty celoročně pod dutým vláknem, když máte oboje .. já teda taky docela ráda spím když jsme u rodičů pod péřovou dekou, ale přiznám se, že si po noci připadám lehce unavená (už jsem si odvykla na tu tíhu
) … no ale co mě napadlo … když se nemůžete dohodnout, tak co udělat pokus
psala jsi, že máte jak péřové peřiny, tak duté vlákno … tak co nechat spát syna nějakou dobu pod peřím a pak stejně dlouhou dobu pod dutým vláknem … a podle toho, co se Vám bude zdát lepší .. co synovi bude více vyhovovat ![]()
Já po své zkušenosti hlasuju pro duté vlákno.
Od malička jsem spala pod péřovkou a nijak mi to nevadilo, dokonce si pamatuju, jak úžasně se mi spalo u babičky, kde bylo hodně zima, pod 30cm duchnou. Dceři do postýlky jsem koupila duté vlákno, přece jen je peří alergen, ale ve vedlejší posteli jsem jejích prvních 9 měsíců spala pod peřím. Pak se s ním dcera velmi vyjímečně setkávala, když spala u nás. Přesto na alergologii jí zjistili velmi silnou reakci na peří. V té době jsem já začala hodně smrkat, tak jsem peřiny definitivně zlikvidovala a tím i svůj plný nos. Po nástupu do školky dcera hodně marodila a já zjistila, že mají péřové polštářky, tak dostala vlastní a bylo to lepší. Na podzim dceru po 4letech znovu testovali na alergologii a poté, co je roky bez kontaktu s peřím, tak neměla vůbec žádný projev, ta silná alergická reakce zmizela. Zato já, když si vezmu péřovou bundu, tak kýcham ![]()
I ja se priklanim k dutemu vlaknu. Osobne spime pod perovymi prikryvkami. Ovsem co nevidet se jich zbavim a uz odpocitavam dny, kdy to bude. Co se tyce vyhrevnosti, tak v tom peri bude vzdycky nejlepsi. Ja pod nima spat nechci, protoze strasne prasi. Kdyz po 14 dnech prevlekam povleceni, tak se nestacim divit, kolik toho lita. Prachu je pak vsude strasne. U tech perovych taky dost zalezi na pomeru prachoveho a strizeneho peri. Cim vic prachu, tim lip. Jak nekdo zminil, od Klinmana jsou vyvarovaci i dute naplne, takze pripadni roztoci se zlikviduji.
Kdyz to zhrnu, peri krasne hreje, ale v pripade spatneho pomeru peri je tezke, nepreje alergikum, prasi. Dute vlakno je pratelne, lehke, krome mensi vyhrevnosti nevidim zadny zapor.
zaju píše:
ale napadá mě otázka, proč manžel nespí celoročně pod peřím (když o něj tak stojí) a ty celoročně pod dutým vláknem, když máte oboje ..
Zaju, je to proto, že my máme jen lehké letní peřiny z dutého vlákna a v zimním období je pod nimi chladno, takže spíme pod péřovýma a v létě jsou naopak ty letní z dutého vlákna perfektní, malýmu když bych kupovala to dutý vlákno tak bych mu koupila thermo, aby to mohl mít celoročně ![]()