Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak tady sedím a gůglím kolik má spát ročák. Dočetla jsem se že zhruba 12 hodin včetně denních zdřímnutí.
Můj syn spí od pul osme večer do pul osmé ráno (bez probuzení) a potom dopoledne tak 2-3 hodiny, odpoledne většinou nespí, pokud bych ale vyrazila v kočáru, usne.
Asi je to kravina, ale trochu mi vrtá hlavou proč je po tom nočním spánku ještě unavený a musí dopo spát?
Cas, kdy nespí tráví především jezením a lezením ![]()
Díky za vaše zkušenosti.
Adámek v roce(od deseti měsíců) spal v noci asi 10 hodin a přes den jen jednou kolem půl hodinky.
Emička spává v noci taky okolo 10 hodin,ale přes den spává víc.Většinou dvakrát,když to sečtu,dá to dohromady 2-3 hodiny,někdy víc,někdy míň..
Každé dítě je jiné..U nás je Adámek „skřivan“ - chodí brzy spát a brzy vstává - od miminka,sám od sebe,nikdo ho do neučil..Přes den nespí asi od 2 let vůbec..
Emička je „sova“,chodí spát nejdřív kolem 22hodiny,vstává kolem 7:30,někdy později.Mě to moc nevyhovuje,dřív padám na pusu já.Ale snažili jsme se to přelomit - ve dne ji budit,aby spala méně,ráno ji budit.Bez efektu,byla jen protivná a nervozní.
Ahoj, Ondra spí v noci cca od 20.30 do 6.00, většinou bez probuzení. Večer usíná krásně sám. Dopoledne nespí vůbec, naprosto výjimečně usne v kočárku tak na 20minut, pokud jsme venku delší dobu, že třeba musím něco zařídit. Většinou spí po obědě, tak cca hodinu a půl, někdy dvě. Zase, v kočárku výjimečně i o chviličku víc, ale o moc ne. Usne po obědě i doma v postýlce, ale to pak spí maximálně tak hodinu, někdy si ho pak přenesu k nám do velké postele a ležím u něj, přispí si pak třeba ještě tak půl hodiny.
Když je vzhůru, pořád někde leze a krámuje, začíná chodit, nebo se něřím cpe
.
Zkušenosti s tím, proč dítě spí „tolik“ ti tedy za nás opravdu neposkytnu
, ale kamarádka má 13měsíčního kluka, ten spí večer od 9 do 9 do rána, dopoledne ještě tak 1,5h a odpoledne 2-3h. Je fakt, že u něj trochu chápu, z čeho je unavený, hcodí od 10 měsíců, ale stejně… on ale vždycky spal hodně, už od úplného miminka.
Bohužel spánek nejde narvat do žádných tabulek, každé dítko je jiné
Ta naše pořád spává v noci cca 12 hodin (od osmi do osmi) a přes den někdy nespí vůbec, někdy si dá půlhoďku až hoďku. Vůbec ji k tomu dennímu spánku musím spíš přemlouvat, než aby chtěla dobrovolně… Ale popravdě jsem radši, že je noční spáč, než kdyby v noci pořádala mejdany ![]()
Ahoj, tak to vám závidím jak vám děti krásně spí. Náš 15ti měsíční Tomášek chodí spát večer kolem 19.30 hod ale hodně často se budí třeba i 7× za noc a sedne si i v postýlce a pláče
. Ráno vstává kolem 7 hod a přes den jde spát už jen jednou v 11hod a spí 1-2 hod.To jak roční dítě potřebuje spát si určuje samo. ![]()
hm nas malej spaval od 20 do 6 rano a pak pres den sotva hodku. moje neter spi od 21 do 6-7 rano, p ak dopo od 9 do 12 a odpo taky 2 hodky. a kdyz spi min, je protivna.
Ahojda, tak naše Markétka spí v noci 10 hodin a přes den naspí 1,5-2 hodiny.Jinak v kočárku taky usíná skoro hned.Takhle to máme přibližně od 10. měsíce.Nejlepší je když padne únavou, nemusí se moc pracně uspávat. ![]()
No, sice nám ještě není rok, ale taky koumám, že Lucinka hodně spí…v noci i 13 hodin, vstáváme po osmé ráno (ona je někdy vzhůru i dřív a hraje si), v deset už je zase unavená, jde na hodinku spát, pak jde spát po obědě tak na hodinku a nejradši by někdy spala i před večeří ještě, ale to už se snažím, aby nespala, ať pak brzy usne…no aspoň nám budou dětičky hezky prospívat ![]()
Zdravím všechny, řekla bych, že máme docela spavé dítě(13.m), když to porovnám s ostatníma maminama. Spinkáme bez probuzení (pokud teda nerostou zuby
)od 20.00 většinou do 8,půl 9, ale někdy se zadaří i do 10.00 a po obědě si chrupnem necelý dvě hodinky. dopoledne nespí od 10.měsíců ![]()
Ahoj, tak jestli se do toho můžu vložit, tak buď ráda, že spinká a nech ho kolik potřebuje… Prostě asi hodně roste nebo je to spáč od přírody
Moje dcera se budí asi tak 8× za noc a přes den spí hodinu, přičemž jen 30 minut tam dokáže být sama, takže bych si to s tebou velice ráda vyměnila ![]()
Ahoj,
Zhruba měsíc po roce spí v noci od 20 do 8. Odpoledne po obědě od 12 do 14(15). V kočáře je schopný usnout i dopoledne, jenže to spí daleko méně a pak odpoledne už neusne, což se navečer projeví na jeho i mé psychice ![]()
Naše Lucinka (necelých 13 měsíců) spí od 19:30 do 7:00 celkem pravidelně, bez probuzení, to jenom když jí něco trápí (zoubky, ošklivý sen) a přes den 2 hodiny po
obědě. Jsem jí za to moc vděčná, je to opravdu lahoda… Také jsem si lámala hlavu, jestli je to normální, ale asi jo ![]()
Ahojky tak to ti zavidím i já, malímu je 15.m po obědě jde spát tak tu hodinku a pak až večer na tu 8.ale po pulnoci se mi zbudí a začína rodeo až do 4.5do rána takže já vubec nevim co sním mam dělat porad te prosím
My to mame uplne stejne, akorat po probuzeni v tech pul 8 je 2h vzhura a pak 1-2h spi
Ahoj, jsem na tom jako céčko. je nám 14 měsíců a v noci se vzbudí tak 4×, občas se ve 4 probudí a je 2 hodiny vzhůru… to je pak kolotoč. závidím všem co jim děti spí bez probuzení v noci!!!