Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Tak jsem zjistila, že mít čisté boty je vlastně povýšenost.
Jedenáctiletá holka by si boty zvládla vyčistit sama. Ale ty jsi musela přiskočit a vypucovat jí je, abys jí ukázala, jak je ona a její matka neschopná. Tobě by to taky bylo nepříjemné.
@Anonymní píše:
Tak jsem zjistila, že mít čisté boty je vlastně povýšenost.
Viď? ![]()
Tak jde o to, jestli si holky jenom povídají i třeba o dění ve světě (což je normální) nebo jí tvá dcera opravdu straší. Možné je obojí. Kamarádka si to mohla jen špatně přebrat, ale mohla i tvoje dcerka trochu (i nechtěně) dramatizovat… Třeba můj bázlivější syn měl takové spolužáky ve školce…
Ostatně to, že nemají doma PC nebo televizi těžko souvisí s vírou, nevím, jak by mohlo. U nás všechny ZŠ v okolí (i ty církevní) mají žákovské knížky už dávno v elektonické podobě. A předmět Informatika (Výpočetní technika popř. Robotika) mají v osnovách od 3. třídy.
A třeba moje dcera se o svou školní garderobu stará sama taky tak od té 3.třídy, takže je celkem pravděpodobné, že někde chodí v zablácených botech a flekatých kalhotách. Pokud si je nedá vyprat, nemám moc šanci to zjistit.
Já bych osobně byla i ráda, že ji upozorní někdo cizí, že to není nejvhodnější, to by na ni i mělo vliv. Protože momentálně je jí 11, chodí do 6.třídy, a přesvědčit ji, ať nenosí jen elasťáky a jedinou oblíbenou mikinu byl nadlidský výkon (a koupě nových zimních bot a zimní bundy spadala do kategorie hororu). Puberta se prostě hlásí o slovo
.
@j.a.n.i1 píše:
Proc, me se na to obcas zepta i devitilety, kdyz neco zachyti v televizi.
U nas sestilety resi uz asi rok valku v Syrii (proc tam bojujou, jestli tam porad jeste bojujou), tehdy trileta prohlasila, ze tam na dovolenou teda nepojedeme. ![]()
Pokud rodice doma necumi jen na telenovely, tak proste informace o okolnim deni z televiznich novin ci radioveho vysilani deti zaznamenaji a resi to (s rodici, kamarady).
K dotazu. Nemusi ti byt jen vychovou, virou. Nektere deti jsou proste dlouho detske, jine uz jsou co se prijimani informaci a schopnosti resit problemy uz na zacatku puberty v podstate maly dospely. Je mozne, ze se holky v nastavajicich par letech z tohoto duvodu i prirozene odcizi (jine zajmy, traveni casu),,nezasahovala bych do toho.
Boty ci kalhoty bych necistila, ale asi upozornila skrz moje dite.
Ad Iran, otazkou je, jak to tvoje dite podalo, jak to kamaradka pochopila a jak to interpretovala ridicum. Asi bych dceri rekla, ze Maruska asi neni jeste pripravena na takovahle temata, tak je mozna lepsi to s ni neprobirat.
Jejich styl výchovy ale nemá s vírou vůbec nic společného. Znám spoustu nevěřících lidi, kteří děti vedou podobně a světě, ty děcka jsou hrozně fajn, jsou normální a i bez televize mají přehled. Zablácené boty bych fakt neřešila, maximálně bych upozornila. Nechala bych holky být. Je to jejich kamarádství a pokud si rozumí a nedělají nic zlé, tak co
Samé časem zjistí, zda ty jejich rozdílné světy půjdou dohromady. Nakonec se říká, že inteligence člověka spočívá i v tom, že se dokáže bavit s lidma napříč všemi sociálními skupinami.
Spousta matek posílá dnes děti nejen do školy, ale dokonce i do divadla v teplákách… hrozná doba, neúcta. Ta druhá máma se měla chytnout za nos a na dceru dohlídnout.
@lucenka píše:
tak přijde mi divný, aby se o politice mezi sebou bavily 11 letý holčičkyty by snad měly mít jiná témata na rozhovory
Já teda nedokážu ovlivnit, o čem se budou bavit jedenáctiletý holky spolu ve škole, bez mé přítomnosti. Zato mi přijde úplně normální, že to jsou i témata z dospěláckého světa. Nežijí izolované v chráněné dílně, mají uši a oči a i když se na zprávy cíleně nedívají, informace z politiky i světového dění k nim proniknou. Nebyli jsme jiní, pamatuju si, jak jsme s holkama někdy ve třetí až čtvrté třídě řešily atomové zbraně a strach ze třetí světové a vymýšlely různá (pochopitelně úplně nereálná) řešení světového míru, ačkoliv to s námi doma nikdo neřešil a od zpráv nás taky spíš zaháněli. A možná i díky téhle zkušenosti mi přijde lepší to s dětma probrat, aby si nevytvářely svoje zkreslené představy a zveličené strachy.
Pokud jde o špinavé boty, tak do divadla mi to přijde taky přes čáru. Cizímu dítěti bych je rozhodně nečistila, ale vlhčené ubrousky bych mu asi nabídla, ať to trochu otře, že v divadle mají koberce a plyšové sedačky a nebylo by dobré jim je zamazat.
Nech to na nich, není to tvoje kamarádka a nechceš za svoji dceru řešit její vztahové věci, jinak se nenaučí vůbec nic.
Přestaň si hrát na mateřskou helikoptéru. škodíš tím jak sobě, tak dceři.
Pokud ně nějaká matka upozorní, že tvoje dcera její dceru straší, vysvětli svojí dceři, že to není dobrý nápad a umožni ji pochopit (ne že budeš kázat), proč to není dobrý nápad.
To je všechno. Zbytek nech na ní.
@Hegy píše:
Taky na to koukam…proc by mela byt prechytrala, ze diteti utre boty…bóže.. taky bych to udelala..a ma pravdu do divadla chodit jako vágus se opravdu nehodí…
Souhlasím, ať je filosofie dané rodiny jaká chce, nějaké společenské hodnoty by se dětem vštěpovat mohly. Když je někdo schopen přijít do Národního divadla v džínách, popř. jsou džíny dnes běžným oděvem na plesech, tak je asi něco někde špatně, a u zabahněných bot do divadla to obvykle začíná.