Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ta hranice, kdy soud přihlíží k názoru dítěte, je už 10 let. A proboha žádná plnoletost to není, co je to za pojem. Je to o tom, že čím je dítě starší, tím víc dokáže v reálu a objektivně posoudit situaci, je odolnější manipulaci. Ale i v tomto věku svůj názor dítě sděluje prostřednictvím sociální pracovnice z OSPOD.
@IvanaOl píše:
Kdyby šlo OPRAVDU O ZÁJEM DÍTĚTE tak se každý týden nestěhuje děcko, ale rodiče. Protože dítě je mnohem zranitelnější a citlivější než rodiče a mělo by mít právo na svůj domov a své místo a svůj klid. A rodiče ať si klidně balí kufry třeba co dva dny a šaškují zleva doprava. Ale kdyby na to opravdu došlo - tak jsou rodiče do pár měsíců úplně psychicky hin a možná si pravidelnou střídavou péči pěkně rychle rozmyslí. Každý rodič, který zarputile trvá na této formě střídavé péče by si ji měl na rok vyzkoušet na vlastní kůži. Moc by mě zajímalo, zda by pak ještě své vlastní dítě do něčeho takového tak usilovně tlačil.
My si to vyzkoušeli. Děti pak chtěli k tátovi domu. ![]()
@Jana206 píše:
Ta hranice, kdy soud přihlíží k názoru dítěte, je už 10 let. A proboha žádná plnoletost to není, co je to za pojem. Je to o tom, že čím je dítě starší, tím víc dokáže v reálu a objektivně posoudit situaci, je odolnější manipulaci. Ale i v tomto věku svůj názor dítě sděluje prostřednictvím sociální pracovnice z OSPOD.
Klidně 6. Je to víceméně cochcarna.
@Anonymní píše:
Ne, opravdu nemám důvod ho manipulovat a tvrdit něco takového o někom, koho neznáš je dost odvážnéNechápu, proč si hned všichni myslí, že když dítě nechce k jednomu z rodičů, musí ho automaticky ten druhý ovlivňovat. Syn tráví naprosto stejný čas jak u mě, tak u ex-manžela. Navíc vztahy mezi sebou máme dobré, nikdy jsme po sobě nešli. Takže asi tak. Nejspíš v tom hraje roli i jeho partnerka. Není na něj zlá, to ne, ale holt upřednostňuje poněkud radikálnější typ výchovy, jak jsem zjistila. Jak říkám, není to o tom, že by tam syn nechtěl být, jen prostě někdy má své dny a nechce
a mě to ničí, že ho tam musím dát proti jeho vůli, protože je mi jasné, že by to mělo dohru.
@BukvickaMalicka píše:
Já bych věřil tomu, že tak nejak plizive pomalu různýma řecma si ho zmanipulovala. Je to velice velice částy jev. Někdy děti musí dělat i to co nechtějí. Takže se snaž ať tam chce. Děláš pro to něco?
U nás dcera u táty nechtěla spát, syn zase chtěl. Jakože bych manipulovala jedním dítětem a druhým ne? Řešili jsme to tehdy i na sociálce s psychologem a ten řekl, že takhle syndrom zavrženého rodiče fakt nevypadá. Prostě střídání domovů JE náročné, nezvládala by ho ani většina dospělých. Ale dítě MUSÍ. Mě by to tedy jako dítě pěkně otravovalo, musí to být celkem peklo.
Ano, existuje to a u nás uplatněno. Dcera partnera si ve 12 letech u soudu s pomocí matky zažádala, že si bude styk s otcem určovat sama (měla 1× víkend za 14 dní). Soud jí vyhověl. Od té doby ji neviděl. Teď je jí 17… Neodpovídá na emaily, nebere telefony. Ale tam je opravdu manipulace ze strany rodiny matky… Bohužel.
@Anonymní píše:
Ano, existuje to a u nás uplatněno. Dcera partnera si ve 12 letech u soudu s pomocí matky zažádala, že si bude styk s otcem určovat sama (měla 1× víkend za 14 dní). Soud jí vyhověl. Od té doby ji neviděl. Teď je jí 17… Neodpovídá na emaily, nebere telefony. Ale tam je opravdu manipulace ze strany rodiny matky… Bohužel.
Zhrzena a uražená žena je zlo. Je potřeba to víc trestat, aby zenusky věděli, že zločin plodí trest, nekompromisně.
@Veveří píše:
U nás dcera u táty nechtěla spát, syn zase chtěl. Jakože bych manipulovala jedním dítětem a druhým ne? Řešili jsme to tehdy i na sociálce s psychologem a ten řekl, že takhle syndrom zavrženého rodiče fakt nevypadá. Prostě střídání domovů JE náročné, nezvládala by ho ani většina dospělých. Ale dítě MUSÍ. Mě by to tedy jako dítě pěkně otravovalo, musí to být celkem peklo.
To může a nemusí být pravda…
@BukvickaMalicka máš pravdu, někde to fungovat může. Ale pro někoho to prostě není vůbec. Roli hrají i noví partneři rodičů, se kterými si dítě nemusí sednout.
@IvanaOl píše:
Kdyby šlo OPRAVDU O ZÁJEM DÍTĚTE tak se každý týden nestěhuje děcko, ale rodiče. Protože dítě je mnohem zranitelnější a citlivější než rodiče a mělo by mít právo na svůj domov a své místo a svůj klid. A rodiče ať si klidně balí kufry třeba co dva dny a šaškují zleva doprava. Ale kdyby na to opravdu došlo - tak jsou rodiče do pár měsíců úplně psychicky hin a možná si pravidelnou střídavou péči pěkně rychle rozmyslí. Každý rodič, který zarputile trvá na této formě střídavé péče by si ji měl na rok vyzkoušet na vlastní kůži. Moc by mě zajímalo, zda by pak ještě své vlastní dítě do něčeho takového tak usilovně tlačil.
Tak většinou žena matka si snaží urvat dítě je pro sebe, dělá vše pro pomstu svému ex i přes dítě. Přesvědčování, odpirani atd. Tak se není čemu divit, že ex chce taky svůj čas a možnost být s dítětem. A taky pokud je tam výhradní péče.
@BukvickaMalicka píše:
To přirovnání ti moc nejde.Je v jeho zájmu aby měl OBA rodiče i když maminka z touhy po pomstě by ráda aby ona byla ta jediná a on utrel.
Pěkně dramatický napsaný.. Není to někde jinde. Je to u táty.
Ženy umí citové vydírat a manipulovat a kor dítě…
I rodič má právo vychovávat dítě podle sebe. Není to i tom, že dítě si řekne a všichni budou skákat podle něj.
Co to je za psychologický kecy? Pane bože, ne každá ženská se chce mstít. Zakladatelka psala že se rozešli v dobrém, třeba nemá syn problém s tátou ale jeho přítelkyní. Bůhví co se mezi nimi stalo, třeba ho jen ostřeji napomenula, to děti od cizích lidí špatně nesou a problém je na světě. Nemusíš se tady do zakladatelky navážet. Ano vychovávat by měl rodič ale s určitým respektem k tomu co chce dítě. Já bych tě vzala a šoupla na týden někam kde se nebudeš cítit ani trošku dobře.
@BukvickaMalicka píše:
Zhrzena a uražená žena je zlo. Je potřeba to víc trestat, aby zenusky věděli, že zločin plodí trest, nekompromisně.
Zločin, plodí trest, tobě by za to co píšeš měli v tomto případě useknout prsty, protože nejsi normální. Seš magor vysazenej na ženský.
![]()
@Kaktusanda píše:
Zločin, plodí trest, tobě by za to co píšeš měli v tomto případě useknout prsty, protože nejsi normální. Seš magor vysazenej na ženský.![]()
Někdo to dělat musí aby ve světě byla rovnováha.
To že je někdo žena, neznamená že je jí vše prominuto a dovoleno když jde o dítě, ale i další záležitosti.
Magor ne. Mám srozumitelne vytyčené hranice,
Prevence zločinu je strach z trestu. A pokud není strach, což případě matek ve sverovani děti do péče není, je třeba ho vytvořit. Aby právo bylo na obou stranách.
@BukvickaMalicka píše:
Někdo to dělat musí aby ve světě byla rovnováha.To že je někdo žena, neznamená že je jí vše prominuto a dovoleno když jde o dítě, ale i další záležitosti.
Magor ne. Mám srozumitelne vytyčené hranice,
Prevence zločinu je strach z trestu. A pokud není strach, což případě matek ve sverovani děti do péče není, je třeba ho vytvořit. Aby právo bylo na obou stranách.
Tyto,, hranice'' nejsou ani trochu srozumitelné. Tobě snad někdy nějaká žena sebrala dítě? Ty si úplně zaujatej, ano případy které popisuješ bohužel existují ale kvůli tomu se nemusíš takhle navážet do zakladatelky. Nikde nemáš důkaz že by syna proti manželovi nějak očkovala. Píše že se rozešli v dobrém, syn k němu chodil normálně, až poslední dobou má nějaký problém. Třeba se necítí dobře s tou jeho přítelkyní. Jen hádám, netvrdím že to tak je. Ženy se mstí asi tak stejně jako muži, udržuj tu rovnováhu spravedlivě.
Já si ve 12 řekla, že k otci chodit nechci, musela jsem vydržet do 14 kvůli bráchovi. Máma nás nemanipulovala, fotr byl přesně ten typ magora alá “mám na dítě nárok”, ale bral si nás jen, abychom nemohli být s mámou. Jeho představa rodinného víkendu byla, že jsme celou sobotu a neděli seděli na tribuně a čuměli jak hraje fotbal. Od osmi let jsem prosila, ať tam jezdit nemusím… máma nás naopak přesvědčovala, že musím. Takže tyhle kecy, že ta rozvrat vztahu dítěte s otcem může prakticky vždy matka, jsou neskonale absurdní.
Ahoj anonym kolegyně řeší něco podobného. Opravdu ta hranice 12 let je kdy u soudu dítě řekne svůj názor a je na něj víc prihlizeno. Určitě doporučim, máte ještě tři roky, chodit k psychologovi a na rodinné terapie. Právnicka poradí. Jde o to aby pak otec u soudu právě nemohl napadnout tu manipulaci.