Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lama Lama nechci do toho moc kecat, protože se sociální prací nemám zkušenost, ale mám za to, že nepodnětné prostředí se řadí mezi rizikové faktory a může vést k práci s rodinou
jako určitě už dneska není trend děti odebírat (doufám, že nejen na papíře, ale i v praxi).
nicméně pointa mi přijde, že pokud je otec přesvědčený, že děti mají povinnost být s otcem, protože on má právo na výchovu a děti nemají co kritizovat, že u něj nudí, tak se pak asi ale nemůže divit, že se k němu dětem nechce a těžko to házet na manipulaci jejich matky ![]()
No, to je právě to. Fakt, že se to dítěti nelíbí, držkuje, to je OK. Ale je správné na základě toho to dítě z té péče dotyčného rodiče odebrat?
@Lilith_S píše:
@Lama Lama tak je nuda a nezájem. Nás fotr každé léto odvezl na měsíc na Slovensko, protože “měl nárok na půlku prázdnin”, a strávil s námi jen cestu vlakem.
Možná to pro vás bylo to nejlepší, co mohl udělat. ![]()
@Diagnozaotec píše:
@Aglája75 teda jako, uf…chápu špatnou zkušenost, ale zpaušalizovat to na všechny…
Tak si to na sebe nevztahuj.
@Uslava jo tak s tím samozřejmě souhlasím. Jde mi jen o ten princip, o nás jako o děti zájem neměl, chtěl jen vytrestat mámu. Ale měl nárok, o to jediné mu šlo. A místní inkvizitor Bukva to považuje za správné a ještě je vlastně chyba mé matky, že nevynaložila dost úsilí, abychom si k němu vytvořili kladný vztah ![]()
@Lilith_S píše:
@Uslava jo tak s tím samozřejmě souhlasím. Jde mi jen o ten princip, o nás jako o děti zájem neměl, chtěl jen vytrestat mámu. Ale měl nárok, o to jediné mu šlo. A místní inkvizitor Bukva to považuje za správné a ještě je vlastně chyba mé matky, že nevynaložila dost úsilí, abychom si k němu vytvořili kladný vztah
Běžný takyotec. To se u nás jen tak nezmění. Čest všem chlapským výjimkám. ![]()
@Lama Lama píše:
No, to je právě to. Fakt, že se to dítěti nelíbí, držkuje, to je OK. Ale je správné na základě toho to dítě z té péče dotyčného rodiče odebrat?
Jsem si nevšimla, že by tu kdokoliv loboval za odebírání dětí z péče? Jen by se ten otec měl zamyslet co dělá špatně a ne házet apriori vinu na matku, že dítě očkuje a kdesi cosi. Mě taky přijde ně úplně správné, že se matce nařizuje povinnost připravit dítě na styk, motivovat, extra spolupracovat a otec ve finále nemusí vůbec nic, jen využít svého práva hlava nehlava. A to se dost často děje.
@Anna766 píše:
Jsem si nevšimla, že by tu kdokoliv loboval za odebírání dětí z péče? Jen by se ten otec měl zamyslet co dělá špatně a ne házet apriori vinu na matku, že dítě očkuje a kdesi cosi. Mě taky přijde ně úplně správné, že se matce nařizuje povinnost připravit dítě na styk, motivovat, extra spolupracovat a otec ve finále nemusí vůbec nic, jen využít svého práva hlava nehlava. A to se dost často děje.
NO, zamyslet se může. Otázka je, co s tím, když se nezamyslí.
Pokud vím, tak se debata začala ubírat tímto směrem na základě komentu Bukvičky. Bukvička sám psal, že chovní otce, který dělá celý víkend, kdy jsou s ním dětí, na cirkulárce, neschvaluje. Jen to nevidí jako důvod k tomu, aby s ním děti nebyly ( to je pro mne ekvivalent odebrání z péče, jen v tomto případě mu z péče již byly odebrány a je ještě řešeno, zda se tedy budou s ním děti stýkat).
Takže znovu opakuji - chovní otce neschvaluji ani já. Jen polemizuji s tím, zda je to důvod pro to, aby se s ním děti na základě svého příní nestýkali. To, že si za nechtějí může sám nijak nezpochybnuji, respektive nemohu to zpochybnit na základě dostupných informací
@Lama Lama ale dá se pochopit, že ty děti k němu nechtějí a proč k němu (otci) nechtějí aniž by se to vyčítalo matce a nařklo se jí opakovaně z očkování dětí proti druhému rodiči. O tom tady ta diskuze je ne?
@Lama Lama na druhou stranu když se mediálně známá Eliška Gaia rozhodla v necelých patnácti odejít do Klokánku, protože jí prostředí doma připadalo nepodnětné a měla pocit, že chce v životě dokázat něco víc, než jí její alternativní rodina (kterou prý i tak miluje) dokáže umožnit, tak proč by se dítě nemohlo o tomtéž rozhodnout v případě rozvedených rodičů - akorát že místo do Klokánku by zůstalo u toho z rodičů, u kterého problémy nepociťuje ![]()
@Anna766 píše:
@Lama Lama ale dá se pochopit, že ty děti k němu nechtějí a proč k němu (otci) nechtějí aniž by se to vyčítalo matce a nařklo se jí opakovaně z očkování dětí proti druhému rodiči. O tom tady ta diskuze je ne?
S prvou částí souhlas. S druhou částí - nelze hodnotit, nemám dostatek informací.
@sagina píše:
@Lama Lama na druhou stranu když se mediálně známá Eliška Gaia rozhodla v necelých patnácti odejít do Klokánku, protože jí prostředí doma připadalo nepodnětné a měla pocit, že chce v životě dokázat něco víc, než jí její alternativní rodina (kterou prý i tak miluje) dokáže umožnit, tak proč by se dítě nemohlo o tomtéž rozhodnout v případě rozvedených rodičů - akorát že místo do Klokánku by zůstalo u toho z rodičů, u kterého problémy nepociťuje
Případ elišky neznám. Ale skoro bych dala ruku do ohně, že to nebylo jen na základě přání dítěte, ale na základě objektivně zhodnoceného prostředí. A určitě to nebylo jen to, že se dítě nudí, zatímco rodiče pracují na zahradě. ![]()
No, zdkrátka jsem se chtěla jen vyjádřit k tomu, když dítě dostává tu obrovskou moc a zároven obrovskou psychickou zátěž o tomdle rozhodovat. A přiznejme si, že v rozvedených rodinách je to mohem větší míra, než v rodinách úplných, byť například ne zcela optimálních.
J8 v tom sama nemám uplně jasno, kterak to vyřešit. Jen píšu, že mi systém - rozhoduje přání dítěte - nepřijde OK. Zatěžuje dítě, nahrává manipulaci.
Ten který konkrétní případ tu fakt nerozlouskneme. Máme málo informací. Nemáme informace z druhé strany. Každá z nás si do těch neznámých dosazuje at už vědomě nebo nevědomě svoje vlastní zkušenosti. A z toho ta nedorozumění. Holky mají své negativní zkušenosti s otcem dětí ( vnoučat), Bublinka pravděpodobně zas s matkou. Já zas s ex přítele, která má také patent na to, co a jak se smí nebo nesmí s dětma dělat.
@BukvickaMalicka píše:
Tvoje chtění si vyřeš sama. Já ti s tím nepomůžu.
Hele Bukvičáku, to všechno jsou jen kecy za který se schováváš. Co tady předvádíš je jasná averze vůči ženám. Nejspíš se bere z toho že ty sám v životě nejsi spokojenej, tak místo vysedávání u emimina a rejpání do žen si zářiď svůj život tak aby si byl spokojenej a nemusel sis na nikom léčit mimdráky. Hodně štěstí
PS: stejně vím že si stejnej případ jako ten můj známej, kterýho jsem tu zmiňovala, měj se famfárově ![]()
@Kaktusanda píše:
Hele Bukvičáku, to všechno jsou jen kecy za který se schováváš. Co tady předvádíš je jasná averze vůči ženám. Nejspíš se bere z toho že ty sám v životě nejsi spokojenej, tak místo vysedávání u emimina a rejpání do žen si zářiď svůj život tak aby si byl spokojenej a nemusel sis na nikom léčit mimdráky. Hodně štěstíPS: stejně vím že si stejnej případ jako ten můj známej, kterýho jsem tu zmiňovala, měj se famfárově
Měj se no. Tak vidíš, víš aspoň jednu věc navíc oproti mě. ![]()
Je to averze vůči jistým vlastnostem. Ne zenam obecně. ![]()