Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A to sis všimla dnes večer, nebo to máš potvrzené nějakým doktorem? Nějak nechápu, jak si toho může někdo jen tak všimnout, vždyť pochva není ruka, není vidět z venčí ![]()
Vaše příspěvky mi k ničemu nejsou. Asi byla chyba sem psát a napsala jsem to i špatně.
To je pěkná blbost, dvě pochvy určitě neexistujou. Není to spíš dvojitá děloha? Tzv. uterus duplex – dvojitá děloha – znamená, že žena má na pochvu napojené v podstatě dvě dělohy. Dvojitá je totiž nejen děložní dutina, ale i kanál děložního krčku je dvojitý, přičemž samotný krček je jen jeden. Rozsáhlejší rozdělení zasahuje až do vaginy, která je v horní části rozčleněna přepážkou, z každé části pak ústí samostatný krček a pokračuje samostatná děloha. Nejde však o úplně oddělené části – jsou na sebe jakoby nalepené, ale odděluje je zmiňovaná přepážka.
@Nainuva píše:
@Seizdra to je asi ten horší případ, s dvěma dělohama
Já o tom teda slyším prvě, ani na gůglovi toho moc nebylo, jen to co jsem psala výš… ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
To je pěkná blbost, dvě pochvy určitě neexistujou. Není to spíš dvojitá děloha? Tzv. uterus duplex – dvojitá děloha – znamená, že žena má na pochvu napojené v podstatě dvě dělohy. Dvojitá je totiž nejen děložní dutina, ale i kanál děložního krčku je dvojitý, přičemž samotný krček je jen jeden. Rozsáhlejší rozdělení zasahuje až do vaginy, která je v horní části rozčleněna přepážkou, z každé části pak ústí samostatný krček a pokračuje samostatná děloha. Nejde však o úplně oddělené části – jsou na sebe jakoby nalepené, ale odděluje je zmiňovaná přepážka.
Uterus didelphys - existuje.
@Anonymní píše:
Vaše příspěvky mi k ničemu nejsou. Asi byla chyba sem psát a napsala jsem to i špatně.
promiň, mně to přišlo, jak od ouchyla, tak se omlouvám, jestli je to pravda. A na tvém místě bych to začala řešit asi s dětskou doktorkou. A jsi si jistá, že to není ta močová trubice?
Asi bych se objednala na gyndu, tam malou prohlédnou a řeknou ti
@Seizdra No, ale to musí být teda viditelné okem ne? Chápu, že 2 dělohy jen tak doktor nebo matka nevidí, ale dva „vstupy“ snad vidí oba..
@Anonymní píše:
bohužel tu nejsme žádná zasvěcená. Tak držím pěsti k doktorovi ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
@Seizdra No, ale to musí být teda viditelné okem ne? Chápu, že 2 dělohy jen tak doktor nebo matka nevidí, ale dva „vstupy“ snad vidí oba..
Nevím, já o tom slyším prvně, tohle jsem vygůglila na gyn. stránkách, t akže to asi fakt existuje. Jen teda nerozumím tomu, jak na to zakl. přišla, mojí malé frndu mudra kontroluje pokaždé (skrz srůsty)… ![]()
Nevím, čemu se zas všichni diví.. Je to vrozená vývojová vada. ![]()