Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Maminky, přítel mi dneska říkal, že malým miminkům by se měli dávat dvě plenky, kvůli tomu aby si miminko zvyklo mít nožičky od sebe..A aby miminku správně rostli třísla a kyčle..V životě jsem o dvou plenkách najednou neslyšela a příjde mi to jako blbost..Dělala jste to některá??Opravdu nevím kde něco takového slyšel.. ![]()
Pokud je mi známo, tak se takzvané široké balení nepoužívá preventivně, ale až je problém.
@mikkeilla to se dávalo za nás- 2 čtvercové plínky, po porodu mimču zkontrolují kyčle a doktor ti pak řekne, jestli je nutné dávat široké balení či ne, my měli široké balení do 3. měsíce, dávala jsem jednorázovku a na to látkovku, ted to neřeš, po porodu uvidíš, většina miminek má kyčle v pořádku
Jj az kdyz vyjde spatne kontrola kycli..u syna jsem davala 3 pleny 2 mesice, pak 2 pleny ale uz nevim jak dlouho, dcera mela vysledky tesne v dolni hranici normy, tak jsme sli ve 14M na rentgen a vse ok..
kdyz to budes delat zdravemu miminu, muze mu to uskodit..
Široké balení bylo za nás, dneska už se praktikuje jen když je nějaký problém ![]()
Preventivne jsem davala do 5.tydne latkovku navic
kdyz mate ale kycle v poradku, davat nemusis ![]()
@mikkeilla moje mamka říkala, že když jsme byli malí my (já s bráchou), tak se široké balení dávalo preventivně všem… teď je to obvykle tak, že doktor udělá miminku už v porodnici ultrazvukové vyšetření kyčlí a na základě jeho výsledku potom doporučí další postup ![]()
dcera měla kyčle v porodnici v pořádku, doktor mi do papíru napsal preventivní široké balení (3-4 pleny), nicméně když jsem se ho zeptala, řekl, že to dávat nemusím… na kontrole v 6 týdnech byl jiný doktor, všechno zase v pořádku, do papíru napsal široké balení a řekl mi, že bych ho dávat měla, že je to pro vývoj kyčlí lepší, i když je všechno v pořádku
na kontrole ve 3 měsících bylo zase všechno v pořádku a tentokrát už napsal, že stačí 1 plena a na další kontrolu nemusíme ![]()
takže blbost to fakt není ![]()
jinak teda starší dcera měla kyčle v skoro pořádku (nebylo to asi úplně stoprocentní), takže jsem jí dávala přes den plenky normální (buď papírovku nebo většinou látkovku) a na noc jsem jí přes papírovku dávala ty 3 látkovky ![]()
@Mauzik2 píše:
Jj az kdyz vyjde spatne kontrola kycli..u syna jsem davala 3 pleny 2 mesice, pak 2 pleny ale uz nevim jak dlouho, dcera mela vysledky tesne v dolni hranici normy, tak jsme sli ve 14M na rentgen a vse ok..
to je zajímavé, mně doktor naopak řekl, že to je lepší, i když měla malá kyčle v pořádku
![]()
@Mauzik2 píše:
to slysim prvne, naopak to preventivne vsichni doporucuji ![]()
@Mauzik2 to jsem teda nikdy neslyšela, že by to zdravému mimču uškodilo
![]()
@chaarleene
No já používám látkovky a když to viděla sestra na rehabilitaci, tak mi zase říkala, že to může být problém při spanív noci. Pokud miminko spí na tvrdší matraci a má takovou tu „paklu“ z plínek, tak mu to vychyluje páteš a miminko se prohýbá, což zase vede později k problémům s páteří. No tak si pak vyber ![]()
Já teda v noci používám papírové.
@alsem kdo všichni?
já mám ortopeda odněkad z afriky, rozhodně nic takovýho nedoporučuje a je naprosto pro nošení v šátku apod ![]()
Široké balení ano, i jako prevence, pokud se bojíš o kyčle, klidně bal ![]()
@Žirafátko treba ortopedi v Havl. Brode siroky baleni preventivne davaj, resp. doporucujou…a vim o dalsich mestech, kde to tak je. Samozrejme co doktor, to nazor…ja latkovala, takze jsem to neresila…