Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Brevnovanka88 píše:
@Čičorečka nevydrzi, vydrzi tak 15 minut nebo kdyz je ta pisnicka a leti nekam a zase se vrati, takze ale vlastne to kulisa je, coz jsem tady nekomu ted tvrdila, ze TV jako kulisu nevedemetakze castecne asi vedeme no, musim s tim neco udelat
No asi právě nemusíš. Když televize nezajímá tebe, ani dítě, tak ji vypni. Když máš rozkoukaný seriál, ale dítě na to prdí a hraje si, tak si ho bože klidně dokoukej. Nebo si zapni zprávy. Řešila bych to až ve chvíli, kdy dítě zaujatě civí na cokoli, co tam běží a neřeší okolní svět. Moje dítě přiběhne jen ve chvíli, kdy slyší nějakou poutavou znělku nebo reklamu a zase odběhne.
@mackA159 a byt po dvou letech vstavani a prerusovaneho spanku ko je divny? Ted se ptam fakt ciste ze zvedavosti, vyspat se je naprosty zaklad a je znama vec, ze spat malo a prerusovnae je vycerpavajici, nebo to jsem jen ja, koho to zmaha?
Jidelnicek jsem upravila nedavno, ne kvuli spani, ale pro muj pocit, z lockdownu jsem mela pocit, ze jim hodne nezdrave, tak jsem otocila, piju vic vody, cvicim, ale na kvalite spanku se to neprojevilo, tudiz ani na me schopnosti byt od peti aktivni a ve strehu
mazllila bych se rada, ale nase torpedo v posteli nic neudrzi,
leti v tech pet ke dverim a bere si boticky a chce ven, tak ho beru do pokoje, vysvetluju, ze ven se tak brzy nechodi, dam mi mliko a prave poustim pohadku, aby to rano nebylo tak rozlitanx uz od peti. S tema ocima to beru, to zdrave urcite neni, nejak to promyslim a zkusime treba audioknizku poranu, to zatim nezna, mohlo by ho to zaujmout ![]()
Dvouapulleta kouká denně večer asi tak 0,5 h až 45 minut. Výjimečně déle. Za mě toho má až moc. Radši bych to držela na té půlhodině, ale ne vždy se zadari. Občas žebrá i přes den, ale to neustupuju.
A proc by 2lete dite nemohlo koukat na tv nebo mobil? Ja mam zaplou televizi cely den kdyz jsme doma. Nesnasim ticho takze jako kulisu.Dite obcas kouka nebo si u telky hraje.Kdyz chce pustit pohadku v mobilu tak ji pustim a nenapadlo me se tim nejak zaobirat.
Jaj v 5 ráno vstává, docela lituji. Ale teď k TV. Naše známá má holčičku, necelé dva roky a ta sedí u TV několik hodin denně. To co popisuješ, tak je v pořádku a dítěti to neublíží. ![]()
@Brevnovanka88 S malými dětmi je to náročné. Syn měl docela dlouhé období, kdy vstával v 5. Pouštět mu pohádky v tomto věku mě ani nenapadlo, takže jsem chodila dřív spát, abych v těch 5 byla schopná vstát. Teď s druhým dítětem je to lepší, spí až do půl šesté
Takže určitě doporučuji chodit dřív spát, protože jak sama píšeš vyspat se je naprosty zaklad a je znama vec, ze spat malo a prerusovnae je vycerpavajici - přesně tak to je.
Když budeš v 5 ráno schopná vstát, tak nebudeš muset řešit pouštění pohádek ![]()
Každopádně moc moc moc doporučuji přečíst si první kapitolu (jmenuje se „Technologie“) v knížce Klub nerozbitných dětí. Vyšlo to loni (takže je to aktuální pro tuto dobu), autorka tam popisuje vliv technologií na děti, dává tipy, co jim pouštět, v jakém věku začít, kolik je přiměřený čas koukání dle věku dítěte atd. Na uloz.to je ta knížka ke stažení (ve slovenštině). Za přečtení stojí ta knížka celá, ale ta první kapitola je podle mého názoru jednoznačně nejpřínosnější a bylo by fajn, kdyby si ji přečetl každý rodič, který tohle téma řeší.
@Mgree Tak to je smutné. Dej jí přečíst tu knížku viz můj předchozí příspěvek.
@Brevnovanka88 my sme raz boli na preventivnom vysetreni oci a schvalne som sa pytala na TV, pretoze nas maly (rok a pol v tom case) mal zlomenu ruku a museli sme dodrziavat kludovy rezim, ale to bol problem, pretoze stale behal, ale aj padal na tu ruku, tak sme mu pustali cez TV bagre alebo krtka.. Ale Dr. mi povedala, ze do 3 rokov nie je ziaden screen vhodny a potom cca 30 minut.. Teraz su mu 2 roky a telku vobec nepustame, aj ked si obcas pyta krtka. Nehovorim, ze dam na nazor jednej doktorky, ja by som mu asi aj nieco pustila, ale zase nemam chut riesit sceny, ze on chce pozerat aj hodinu a ja mu to pustim iba na 10 minut a podobne. Asi si by si to nechcel nechat vysvetlit, tak mu radsej miesto TV ponuknem knihu. Takze u nas je zatial TV vypnuta
Neviem, ako vas bavia knihy, mozno by sa tu chvilu dokazal zabavit aj tymto sposobom ![]()
@Macek332 knizky miluje, mame jich hodne a cteme casto, rano po nich ale nesaha, ani kdyz nabizim, nevim, jestli je to pro nej narocne, protoze on rad vse komentuje v tech knizkach a rano tolik jeste nepovida v tech 5, knizky bere vzdy do ruky odpoledne a navecer, nevim, proc to tak ma, muzu zkusit i rano ho presvedcit, ze budeme cist ![]()
@Brevnovanka88 chapem, ani my si nepozerame knihy hned od rana, ale zase my vstavame spolu a ideme hned na nocnik a potom papat atd..
Vstávám s dětmi v 5 ráno, když se probudí. Také jsou to ranní ptáčata. Vůbec by mě nenapadlo jim hned ráno pustit TV. Nemyslím, že by jim to nějak extra škodilo, to ani ne. Ale bylo by mi líto toho času, kdy čučí na obrazovku. Místo toho spolu můžeme snídat a hrát si dokud nevstane zbytek rodiny.
@Masina kdyz syn je bdely cca 14 hodin denne
jsem spatna matka, kdyz celych 14 hodin den co den neumim jet jako fretka? Uprimne Vas obdivuju, syn si v tech 5 da mlicko a driv jak v 8 nechce snidat, proste to tak ma, takze ani timhle to nevyplnim
musim vymyslet neco jineho ![]()