Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Brevnovanka88 já jsem si říkala že chce rvát do r¨díttěte magnezium… no já ho jím hodně neb trpím na migrény vitamíny ženšen a podobný kraviny drahý (muž má kupony z práce do lékárny) za své bych ty předražené věci nekupovala- krom magnezia podle mě je to psíše placebo
Ale když něco stojí velký balení litr tak si člověk prostě vsuheruje že to dělá dobře.) A jak vidíš stejně jsem mimo.
@Brevnovanka88 malá je spíše velký jedlík ale samozřejmě nejvíc by jedla sladké. Ovoce, babány, krupicovou kaši domácí buchty a podobné věci tak to musím korigovat. Jak přijde k babičce tak už má buchtu v puse. Babička má vždycky napečeno. Ale naštestí moc nesladí a dělá hlavně štrudl a piškotové těsto nebo makovník nic krémového těžkého.
@ludmilaadamkova Tohle jsem probírala s dětskou doktorkou a ta říkala, že postupně posunovat usínání, třeba o 10 minut a potom o dalších. Ale nespěchat na to, dát tomu čas a dítě se přizpůsobí. Ale třeba to bude trvat i několik měsíců, než ji naučíš chodit spát např. v 9. Osobně bych to ale neposunovala, podle mě by měly děti chodit spát brzy. Ale pak samozřejmě i dřív vstávají.
@pet p Teď už to určitě posunovat nebudu protože od září bude školka a já práce a bude se mi to hodit budu potřebovat aby byla na 7 ve školce.
Ale celou dobu holt vstává hrozně brzo ale zase chodí brzo spát před rokem třeba usínala už 7 a předtím v 6. Ale to se zase ještě v noci budila na mléko.
@Brevnovanka88 Píšeš, že není reálné chodit spát dřív jak ve 22:30. Možná by to chtělo změnit priority. Uklidit se dá i přes den s dítětem nebo přenechat část úklidu manželovi. Manžel určitě pochopí, že se potřebuješ vyspat a nebudeš se mu věnovat každý večer. Až syn bude spát líp, tak se ten společný čas zase zlepší. A taky je otázka, jestli opravdu potřebuješ pracovat nebo kolik hodin týdně. Taky jsem si myslela, že nemůžu chodit spát dřív, ale první dítě mě to naučilo. Byla jsem tak psychicky hotová (dlouhodobá spánková deprivace), že mi to spolehlivě priority přeházelo.
@luci.no píše:
Ja bych sla spat driv, abych byla schopna s ditetem vstat. Me ted dite take vstavalo v 5, bylo to neprijemne obdobi (rada si prispim). V 6 vstava starsi pravidelne. Obcas take rano zapnu tv, dam telefon s fotkama, atd., ale starsimu nez 2 letemu diteti. Takto malemu diteti bych vyjimecne pustila maximalne Krtka v dobe, kdy potrebuju neco bez jeho asistence udelat.
To jsou rady, řekni někomu, kdo běžně usíná ve dvě ráno a vstává v deset, aby šel spát v devět a vstával v pět.
Sovu nebo ranní ptáče nepředěláš, každý má trochu jiný biorytmus.
@pet p nerikam, ze na tom neco neni, ale uklizet s ditetem, to me rozesmalo
moje mala tryskomys me uklizet fakt nenecha
vsechno vytaha, “pomaha” mi tak, ze nic neudelame a radsi se mu budu venovat, nez s nim surovat, trva to trikrat tak dlouho, radsi si to udelam, kdyz spi
a co se prace tyce, tak samozrejme, nemusela bych, ale jsou to aktivne 4 hodiny tydne (2 hodiny ve dvou dopolednich) a pak muzu dodelavat po vecerech, ucim, takze povetsinou opravuju nebo komunikuju se studenty po mailu vecer, jindy se na to nesoustredim a fakt neumim usnout uz v 9 bohuzel, nejsem tak nastavena, oba jsme s manzelem sovy, jen ja se kvuli malemu prerodila v ranni ptace
ty argumenty vsechny beru, ale prace se nevzdam, jsem rada, ze mam neco sveho, kde prijdu na jine myslenky, i kdyz ted musim ucit online a ani nevytahnu paty z domu kvuli tomu. A manzel to samozrejme chape, ze se mu nebudu venovat kazdy vecer, nic mi nevycita a sam me posila do postele, nekdy se to i povede treba ze usnu v 10, ale to moje dite se v noci budi xkrat, takze ten spanek je trhany a to ani to drivejsi usnuti nenapravi. Normalne funguju, nemyslim, ze jsem deprivovana, spis clovek vse podridi logicky diteti a tou ranni televizi jsem chtela vyjimecne taky pomoct sobe, ze vstaneme tak nejak poklidne a nebude malej od peti od rana litat a behat, jak ma cely den jinak ve zvyku, u te pohadky je klidny poranu, da si mlicko, vezme si Duplo nebo masinky a sklada si, sem tam neco zopakuje z pohadky, broukne pisnicku, ja si dam u toho caj a rano je pohodove a manzel jeste spi. Chapu ale, ze nekomu to zni strasne a mela bych si podle nej od rana s malym hrat anebo ho nechat hrat samotneho a pit si tam ten caj, ale nejak takhle rano on u toho hrani neposedi, kdyz k tomu nema tu pohadku, je plny energie a uz se vidi venku na odrazedle, jak je brzy svetlo, tak se moc tezko vysvetluje, ze v pet rano takhle nikdo nikam nechodi
ale jak jsem psala vys, dnes spal do 6 a TV nebyla, v 6 uz je to pro me o necem jinem, ta hodina navic je super a hrali jsme si uz spolu, ja neco vyprala, delali jsme pak spolu snidani, nemela jsem tu otupelou chvilku, co mam v tech pet, kdy nejsem moc schopna nejake akce
musim zkusit prijit na to, proc dnes spal dele a zopakovat to a tim bych si tu TV vyeliminovala vcelku jednoduse ![]()
@Brevnovanka88 píše:… já třeba vstávám v pět každý pracovní den už osm let - spát chodím kolem 23h - nejmladší syn, taky dva roky, se v noci ještě jednou budí - spíš se tak zavrtí, já ho položím, znovu zakryju, pohladím a on spí dál - zabere mi to tak 10 minut
@mackA159 a byt po dvou letech vstavani a prerusovaneho spanku ko je divny? Ted se ptam fakt ciste ze zvedavosti, vyspat se je naprosty zaklad a je znama vec, ze spat malo a prerusovnae je vycerpavajici, nebo to jsem jen ja, koho to zmaha?Jidelnicek jsem upravila nedavno, ne kvuli spani, ale pro muj pocit, z lockdownu jsem mela pocit, ze jim hodne nezdrave, tak jsem otocila, piju vic vody, cvicim, ale na kvalite spanku se to neprojevilo, tudiz ani na me schopnosti byt od peti aktivni a ve strehu
mazllila bych se rada, ale nase torpedo v posteli nic neudrzi,
leti v tech pet ke dverim a bere si boticky a chce ven, tak ho beru do pokoje, vysvetluju, ze ven se tak brzy nechodi, dam mi mliko a prave poustim pohadku, aby to rano nebylo tak rozlitanx uz od peti. S tema ocima to beru, to zdrave urcite neni, nejak to promyslim a zkusime treba audioknizku poranu, to zatim nezna, mohlo by ho to zaujmout
@Brevnovanka88 Tak třeba ten úklid - uklízet raději, když spí, to třeba podle mě není nejlepší řešení. Je lepší zapojit do úklidu dítě, ono má pocit, že pomáhá, zároveň si při tom hraje a něco se naučí (že se uklízí a jak to probíhá). Ano, je to za cenu toho, že to trvá třikrát déle. Ale podle mě to za tu cenu stojí. Nejen proto, že máš pak uklizeno, ale hlavně kvůli tomu, že ono se toho účastní.
Taky mě překvapilo, že u pohádky se uklidní. To mi přijde trochu zvláštní… neutlumuje ho to nějak třeba? Jako ve smyslu otupení - jako když dospělý čumí celý večer na TV, tak je pak taky otupený. Pokud jo, tak se asi dívá moc dlouho.
To s tou prací chápu a nezní to jako velká zátěž v tomto rozsahu.
Je fakt, že když je člověk zvyklý chodit spát pozdě, tak se ze dne na den nenaučí usínat v 9. Jde se to ale postupně naučit, základem je se večer moc nerozjet úklidem, prací, koukáním do počítače apod.
Každopádně ty vlastně nechceš ani nic moc měnit, jenom se ptáš, jak to mají s koukáním na pohádky ostatní. Takže my to máme tak, že na pohádky se první dítě začalo dívat cca ve 2,5 letech (spíš asi ještě později) a to v rozsahu tak 10 minut a ještě ne každý den. Pro další insipiraci doporučuji tu kapitolu v knížce, kterou jsem zmiňovala, jestli jsi to tedy zatím nepřečetla. Víc už asi neporadím.
@Brevnovanka88 píše:
@pet p nerikam, ze na tom neco neni, ale uklizet s ditetem, to me rozesmalomoje mala tryskomys me uklizet fakt nenecha
vsechno vytaha, “pomaha” mi tak, ze nic neudelame a radsi se mu budu venovat, nez s nim surovat, trva to trikrat tak dlouho, radsi si to udelam, kdyz spi
a co se prace tyce, tak samozrejme, nemusela bych, ale jsou to aktivne 4 hodiny tydne (2 hodiny ve dvou dopolednich) a pak muzu dodelavat po vecerech, ucim, takze povetsinou opravuju nebo komunikuju se studenty po mailu vecer, jindy se na to nesoustredim a fakt neumim usnout uz v 9 bohuzel, nejsem tak nastavena, oba jsme s manzelem sovy, jen ja se kvuli malemu prerodila v ranni ptace
ty argumenty vsechny beru, ale prace se nevzdam, jsem rada, ze mam neco sveho, kde prijdu na jine myslenky, i kdyz ted musim ucit online a ani nevytahnu paty z domu kvuli tomu. A manzel to samozrejme chape, ze se mu nebudu venovat kazdy vecer, nic mi nevycita a sam me posila do postele, nekdy se to i povede treba ze usnu v 10, ale to moje dite se v noci budi xkrat, takze ten spanek je trhany a to ani to drivejsi usnuti nenapravi. Normalne funguju, nemyslim, ze jsem deprivovana, spis clovek vse podridi logicky diteti a tou ranni televizi jsem chtela vyjimecne taky pomoct sobe, ze vstaneme tak nejak poklidne a nebude malej od peti od rana litat a behat, jak ma cely den jinak ve zvyku, u te pohadky je klidny poranu, da si mlicko, vezme si Duplo nebo masinky a sklada si, sem tam neco zopakuje z pohadky, broukne pisnicku, ja si dam u toho caj a rano je pohodove a manzel jeste spi. Chapu ale, ze nekomu to zni strasne a mela bych si podle nej od rana s malym hrat anebo ho nechat hrat samotneho a pit si tam ten caj, ale nejak takhle rano on u toho hrani neposedi, kdyz k tomu nema tu pohadku, je plny energie a uz se vidi venku na odrazedle, jak je brzy svetlo, tak se moc tezko vysvetluje, ze v pet rano takhle nikdo nikam nechodi
ale jak jsem psala vys, dnes spal do 6 a TV nebyla, v 6 uz je to pro me o necem jinem, ta hodina navic je super a hrali jsme si uz spolu, ja neco vyprala, delali jsme pak spolu snidani, nemela jsem tu otupelou chvilku, co mam v tech pet, kdy nejsem moc schopna nejake akce
musim zkusit prijit na to, proc dnes spal dele a zopakovat to a tim bych si tu TV vyeliminovala vcelku jednoduse
Já myslím, že to ráno to děláš úplně dobře. On se dle popisu nekouká nijak souvisle, spíš se mrkne na ty části, které ho zajímají. Navíc mu teda pouštíš krásnou pohádku s krásnejma písničkama (melodie i texty), a ne nějakou animovanou blbákovinu.
Akorát na ty domácí práce bych ho bejt tebou pomalu zvykala, těžko pak po něm budeš vyžadovat, aby doma něco dělal, když bude mít naučeno, že se všechno magicky uklidí samo přes noc. V tomhle věku může podávat kolíčky při věšení, třídit prádlo podle barev do pračky, částečně vyskládávat myčku (třeba příbory), atp. Děti by si měly zvykat na to, že mají doma nějaké povinnosti od raného věku.
To je můj názor teda, samozřejmě, nevnucuju. Třeba mu toužíš dělat komplet mamahotel až do třiceti, nevím. ![]()
@Sonmi píše:
Já myslím, že to ráno to děláš úplně dobře. On se dle popisu nekouká nijak souvisle, spíš se mrkne na ty části, které ho zajímají. Navíc mu teda pouštíš krásnou pohádku s krásnejma písničkama (melodie i texty), a ne nějakou animovanou blbákovinu.
Akorát na ty domácí práce bych ho bejt tebou pomalu zvykala, těžko pak po něm budeš vyžadovat, aby doma něco dělal, když bude mít naučeno, že se všechno magicky uklidí samo přes noc. V tomhle věku může podávat kolíčky při věšení, třídit prádlo podle barev do pračky, částečně vyskládávat myčku (třeba příbory), atp. Děti by si měly zvykat na to, že mají doma nějaké povinnosti od raného věku.
To je můj názor teda, samozřejmě, nevnucuju. Třeba mu toužíš dělat komplet mamahotel až do třiceti, nevím.
U nas se taky rano pousti telka, protoze kdyz vstane mala, tak uz nikdo nespi… Zije s nami i manzelova maminka ktery je 80, a tak ji nechavame do tech sedmi,,vyspat''. Pustime si pohadky, udelam ji ranni mlicko, a pak pomalu vstavame.. Teda pomalu…s tou tryskomysi, co si uz otevre vsude dvere, atd to je spis rychle
![]()
Jinak male je 20mes, budi se kolem 6-6:30… uklizim s ni, i kdyz je to spis olympijsky sport…ale kdyz ona pak jde spat- ja muzu chvili sedet
Dneska jsme spolu vysavaly, i vytiraly… vse ji na chvili pujcim, ona je u toho stastne dulezita a obe jsme spokojeny
Vcera mi prisla pomahat kdyz jsem vyndavala mycku… a prekvapila me kdyz capla poklicku, otevrela spravnou skrin a normalne ji uklidila..
Vi vic nez ja si myslim, ze vi…
Je proste videt, ze mi u vseho asistuje
Jak se nekde vali kus nejakyho obleceni, a lejdy ho zmerci…odtahne to do kose se spinavym pradlem…nejdriv manzel nadaval me, ze mu furt beru veci co mel jen chvilku na sobe, az spatril trpaslika jak to taha do koupelny ![]()
Neteř od dvou let každé ráno kouká na jednu pohádku (začali s Frozen a od té doby se to veze, buď jede Frozen, nebo Odvážnou Vianu nebo jinou podobnou pohádku). K tomu ráda kouká na videa v našich telefonech, takže vždy třeba na 10 minutek se kouká, max.
Přijde mi to v pořádku, pokud na to nečumí celý den.
Samozřejmě dodržovat, že nemá sedět blízko TV apod., ale to je jasné ![]()
Asi dost záleží, jaké má člověk dítě..taky nejsem pro úplně striktní zakazování a režim, ale ani nemívám puštěnou tv nonstop, možná tak 2h denně, vesměs ani to ne.. myslím, že i dítě, co si hraje, tak vnímá, co se tam říká, takže bych dávala spíš pozor na to, co pouštím, jestli to je násilné, sprosté, moc rychlé (rychle se měnící obraz) atd.. třeba reklamy jsou podle mě úplný zabiják jakékoliv inteligence i pro dospělého ![]()
Osobně můj syn (skoro dvouletý) nějak extra tv nesleduje, když je puštěná, zaujme ho jen málo, ale občas vidím, že na něco zareaguje, takže stoprocentně poslouchá celou dobu. Cíleně mu ale pouštím něco jenom výjimečně a to většinou starší pohádky, kde se hodně a pěkně mluví
Kluci koukají na sestřihy hasičských aut, sanitek, vlaků, traktorů a bagrů. U toho vydrží tak patnáct minut. ![]()
@Modesta Tak jasný každé dítě má ty svoje pohádky malá včera jela rákosníčka a pak nevím pak jsem šla připravovat koupání a vůbec věci na večerní rituál.