Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte, bohužel nemám v okolí nikoho komu bych se mohla svěřit, tak snad tady pomůžete 😊
S partnerem jsme se rozhodli, že chceme druhé dítě, malému je nyní 15m, jsme sehraní, konečně mě to doma baví a je to naplňující. Jelikož nejsme nejmladší, chtěli bychom druhé zkusit hned. Kdyby se povedlo, tak by rozdíl byl +-2 roky. Ale. Kamarádka mé zrazuje, že jsem blázen, že teď v době korony, kdy se blíží kolaps zdravotnictví a když bydlíme ve čtvrtém patře bez výtahu. Nemám v okolí děti, ale představuju si, že dvouleté dítě už nahoru vyjde a je celkem samostatné 🤷 mně to přijde už úplně v pohodě, ale ráda si poslechnu i jiné zážitky 😊
Buď chci dítě nebo ne. Dvouleté je už trochu samostatne..při troše učení. Dcera v roce a půl do čtvrtého patra chodila sama, po jednom schodku vždy, ale v pohodě..
Já mám kluky přesně dva roky od sebe. Ze začátku to bylo teda hustý
ale když jsme si zajeli nějaký režim a navykli si na to, bylo zase všechno ok
jakmile byli větší, tak to bylo úplně super, protože si vyhráli spolu, zabavili se, a já měla v pohodě čas poklidit, aniž bych je měla za zadkem
kamarádku bych neposlouchala v ničem
Dvouletý se i do 4. patra zvládne vyškrábat ![]()
Než otěhotníš to bude chvilku trvat. Takže děti budou od sebe spíš tři roky než dva a to už se dneska, v době praček, myček, sušiček, jednorázových plen a hotových skleniček s přesnídávkama dá lehko zvládnout.
Nebo lehko…určitě lépe, než když naše mámy vyvařovaly pleny a mixovaly mrkev, moje mamka nás měla přesně po roce v šedesátých letech, to musel být fičák.
My jsme se začali o druhé snažit, když bylo prvnímu cca rok a půl. Také nejsme nejmladší. No a než se to podařilo, tak to trvalo rok a půl (nejspíš právě kvůli tomu věku). Takže děti máme ode sebe skoro 4 roky.
Koronavirus bych neřešila vůbec, osobně považuji za ideální věkový rozdíl 3-4 roky, ale kamarádka má třeba jen rok, Chtěla to tak a vyhovuje jí to..
Takže pokud to tak chceš, tak směle do toho, zvládnout se dá vše.. Třeba budeš mít hned dvojčata a taky to nějak dáte, byť to občas bude o nervy… Přeji hodně štěstí
Nám se první podařil na poprvé. Jasně, není to podmínka, ale stát se může a by byli o ty dva.
Máme 2+1, a dvojčata by už byla opravdu moc. Jsem připravena, že to bude makačka, ale co není že. A přesně tak, v dnešní době, kdy je práce kolem dětí méně skrz vymoženosti.. Navíc mám na sobě firmu, takže malý bude i v jeslích snad
Nebud hysterka. Mam dcery dvojcata srpen 2016, treri dceru rijen 2018, ctvrta se ma narodit ted prosinec 2020. Takze porody vzdy 2 roky a 2 mes po sobe.
Bydlime sami, ve velkem dome, bez rodiny okolo. Zvladam pri detech i praci na maly uvazek. Chuvy a jesle nevyuzivame. Vse jde, kdyz se chce. Sla bych do pateho a sesteho ditete, ale zdravi uz to nedovoli..
Mám děti od sebe o něco malo přes rok a půl. Taky jsme ve 4.patre bez výtahu a dá se to. Starší prostě musela chodit sama. Už i ke konci těhotenství, páč mě strašili předčasným porodem. Takže u tebe úplně v pohodě. Ono už jsou pak šikovní
A je fajn, že si už tak brzo společně vyhrajou. Taky nejsem nejmladší a původně jsem to plánovala cca s 3 letým rozdílem a nakonec k nám přišlo miminko tak nějak nečekaně dřív
Jsem ráda, že odpadla fáze snažení. Tobě držím palce a určitě se toho neboj. Pokud ty i manžel chcete, jdi do toho ![]()
Pokud dítě chcete a manžel pomáhá, tak podle mě není moc na co čekat. Kdybyste měli čekat na jakýsi konec koronaviru, tak se možná taky nedočkáte. To, jak moc samostatné dítě bude, je dost individuální, můj syn třeba teprve teď ve 3 schody vyjde úplně sám, ale v těch dvou už to šlo s držením za ruku. Někdy chtěl nosit, ale já pak otěhotněla, tak prostě musel po svých
Byl to jen rozmar. Hrát si sám určitě dovedl, sám se zvládnul i najíst. Jsem ráda, že u nás ten věkový rozdíl vyšel trochu větší, ale zase jsme se snažili už dřív a nevyšlo to, tak než zbytečně čekat a odkládat, určitě se vyplatí to zkusit.
Mám tři děti, mezi nima vždy dva roky, za mě úplně ideální věkový rozdíl. Záleží samozřejmě i na povaze dítěte, ale obecně mi přijde, že dvouleťáci ještě zdaleka tolik nežárlí na mladšího sourozence plus tím, jak jsou věkově blízko, můžou si i víc rozumět (není to pravidlo samozřejmě, jen vyšší pravděpodobnost, že je budou v podobném věku bavit podobné věci). Se schodama ale zkušenost nemám, my jsme v baráku. Koronu bych taky neřešila, vždycky bude nějaká doba, to bychom nemohli mít děti nikdy.
Máme rozdíl 25 měsíců a je to super! Starší byla už čtvrt roku bez plen, v pohodě zvládala nočník, uměla si oblíknout tričko, kalhoty a protože bydlíme v patře, tak i schody nahoru dolu byly v pohodě. Ani moc nežárlila, na miminko se těšila. Začátek chvilku krušný, ale celkem rychle jsme se zaběhly. Teď je mladší rok a krásně si vyhrají.
@fenny píše:
Mám tři děti, mezi nima vždy dva roky, za mě úplně ideální věkový rozdíl. Záleží samozřejmě i na povaze dítěte, ale obecně mi přijde, že dvouleťáci ještě zdaleka tolik nežárlí na mladšího sourozence plus tím, jak jsou věkově blízko, můžou si i víc rozumět (není to pravidlo samozřejmě, jen vyšší pravděpodobnost, že je budou v podobném věku bavit podobné věci). Se schodama ale zkušenost nemám, my jsme v baráku. Koronu bych taky neřešila, vždycky bude nějaká doba, to bychom nemohli mít děti nikdy.
Tak co jsem četla názory psychologů, tak v těch 2 letech prý právě žárlí nejvíc a špatně snáší konkurenci.. A já bych to dle své osobní zkušenosti mohla potvrdit..
@Pajinka9119 nebudu ti říkat, že je to super pohoda. Sama mám děti přesně o 2 roky a jako ze začátku to byl masakr, ale nic co by nešlo zvládnout.
Dvouletý už něco ujde, občas když jsem chvátala jsem zvala kočár a šátek a byl klid. U Vás bych popřemýšlela o nosítku na chození domů, abych měla volnou ruku pro starší a mohla mu trošku pomoci. Venku jsem často používala skate za kočár, taky super pomocník.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.