Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
První rok šílenost, scény zárlici, regrese ve vývoji, ale pak super.
Teď 4.5 roku a 2. 5 roku,– díky bohu ze jsou dva. Starsi někdy ani nechce do školky, protože chce být s bráchou, miluji se, vždycky si pomuzou a mají stejné zájmy. Není dne, kdy by se sami od sebe neobjali, neřekli si mám tě rad. Jsou dny, kdy se dohadují, jasný, ale pozitiva, jednoznačně převažují. Starsi syn je i tahounem mladšího. Vše odkoukava, učí se od něj, je v mnoha věcech napřed. Zezacatku jsem celkem litovala, zvlášť, když byl druhý neplánovany. Teď lituju, že jsem litovala
![]()
Mám 3 děti po dvou letech. Začátek byl vždy s mimčem krušný a přiznám se, že několikrát jsem řekla, že jsme blázní, že jsme do toho šli. Všechny tři mimina uřvané a neodložitelné do roka. Nejmladší dokonce nesnášel i kočárek, tak nosítko bylo nejpoužívanější a nejlepší věc co jsme měla. Ale teď věk 5,5, 3,5 a 1,5 a je to super. Děti si spolu hezky hrají a jsou úžasní parťáci, sice se taky hádají a perou. Ale vím, že každému vyhovuje jiný věk a každé dítě je jiné.
@Beckyttine5 Tak mám možná zvláštní exempláře, ale u nás dvouleťák po měsíci jako by netušil, že byl vůbec někdy sám, zatímco tří a čtyřleťáci (to mi zase potvrdily kamarádky) žárlí kolik měsíců a dožadují se pozornosti. Ale budu mít možnost porovnání, čekám čtvrté a bude tři a půl roku od třetího ![]()
Mám děti od sebe dva roky a kousek a je to paráda. Mají k sobě blízko, krásnej vztah, hrají si spolu. Přišlo mi, že se dvouma dětma jsem měla míň práce než s jedním. Starší zvládla zabavit mimčo a ohlídat ho, abych mohla do sprchy. Jedno dítě vyžadovalo mnohem víc mé pozornosti než dvě.
A co kočárek? Měli jste sourozenecký? Malý se nosí rád, je nosenec od malička. Doufám, že tak půjde nosit i druhé, ale kočárek je podle mého základ 😁
@Pajinka9119 Diky za poklonu ![]()
Kocarek dvojky od trch 2 let nemely. Musela bych mit asi trojkocar. Proste chodily pesky vedke kocaru narozene sestry (kazda se drzela z jedne strany).
Kazdopadne treti dcera je jina. Vozici neni, ale nosici (za krkem..). Te budu porizovat ke kocarku skejt.. Nebo oprasim kocar po dvojcatech a udelam z nej sourozenecky ![]()
Mame deti 2r9m od sebe a mladsi je ted rok. Mam skvele podminky - manzel pracuje z domu, hodne mi pomaha, mam hlidaci babicku a starsi chodil od dvou let do skolky a ja pracovala na castecny uvazek. A asi budu za naprosto neschopnou, ale ja to zacala poradne vse zvladat az ted v roce mladsi. Mela jsem pocit, ze nic nedelam poradne - deti, prace, domacnost - porad neco stalo a nebylo hotovo. Starsi hodne zazlil a dalo nam to hodne prace, abychom to bez ujmy na zdravi nas vsech nejak postupne poresili. A stale jsou chvile, kdy si jsou po krku, ale uz se sami od sebe objimaji, koupou se spolu nejhezci je, kdyz starsi bracha se snazi rozesmat mladsi segru. Takze nakonec jsem rada za vekovy rozdil, ale ten prvni rok byl pro me narocny. A z praktickeho hlediska bylo nejhorsi sladeni rozdilnych spankovych potreb - starsi jeste nedokaze byt sam, abych mohla mladsi v klidu uspat, mladsi potrebuje naproste ticho na usninani doma (v kocarku je hluk v pohode). Tim, ze je manzel neustale doma, nemusim to resit a nebyt toho, asi bych na nejaky system poledniho a vecerniho uspavani prisla, ale konkretne toto si neumim predstavit.
Prvni 2 deti mam 23m od sebe, bydleli jsme v te dobe v 5.NP bez vytahu a v pohode, holka to chodila/lez;la po 4 od 15m, kdy jsem zjistila tehotenstvi - zaroven jsem krvacela kvuli mensimu hematomu, takze jsem neriskovala ji tahat… Pak mam treti 3r od techto dvou a 2r byl lepsi rozdil, aspon za me jsou 3r uz moc.
Vzhledem k tomu, že taky nejsme nejmladší a první trval dlouho, šli jsme do druhého hned, jak jsem se trochu oklepala z prvního. No, co čert nechtěl, vyšlo to nečekaně napoprvé. Takže kluci nejsou ani rok a půl od sebe a je to teda fičák. První rok a půl úplný mazec. Teď už to je lepší co se chybějícího páru rukou týče - ale máme období vzdoru a žárlení. Tak uvidíme, co bude za půl roku nebo za rok.
Každopádně si pamatuju, jak jsem si říkala, jak dvouletý rezestup je supeeer, že už to dvouleté dítě, je relativně samostatné dítě a ne mimino, no, nevadí
jsem optimista a věřím, že časem to bude fajn ![]()
Ad kočárek - jelikož jsem věděla, že je druhé dítě na cestě, ještě když první lezl, tak strategie byla jasná - jak začal chodit, tak jsme chodili a chodili, a on je fakt super chodič. Jak se narodil druhý, kočárek dostalo mimino a starší měl skejtík.
Neboj se toho, jak jsem psala - dvouletý rozestup je z mého pohledu fakt super ![]()
@Pajinka9119 píše:
Ahojte, bohužel nemám v okolí nikoho komu bych se mohla svěřit, tak snad tady pomůžete 😊
S partnerem jsme se rozhodli, že chceme druhé dítě, malému je nyní 15m, jsme sehraní, konečně mě to doma baví a je to naplňující. Jelikož nejsme nejmladší, chtěli bychom druhé zkusit hned. Kdyby se povedlo, tak by rozdíl byl +-2 roky. Ale. Kamarádka mé zrazuje, že jsem blázen, že teď v době korony, kdy se blíží kolaps zdravotnictví a když bydlíme ve čtvrtém patře bez výtahu. Nemám v okolí děti, ale představuju si, že dvouleté dítě už nahoru vyjde a je celkem samostatné 🤷 mně to přijde už úplně v pohodě, ale ráda si poslechnu i jiné zážitky 😊
no pokud mas takoveto uvahy, vzhledem k dalsimu zachovani tveho dusevniho zdravi, uz do zadneho ditete nejdu
kamaradka, tim ze jsi blazen, mozna nemysli tvoji uvahu o poceti druheho ditete, ale tve celkove smysleni
… re na tvuj dotaz: mam rozestup 2 roky a neco, od narozeni druhorozeneho jsem samozivitelka, dite narozene v dobe " ekonomicke krize", mame se skvele a vse s detma zvladame na pohodu, ale bude to asi tim, ze neziji ve ctvrtem patre bez vytahu a me ditko ve 2.5 letech chodilo samo nejen do patra ale i do skolky…
![]()
Ja mam deti 20 mesicu od sebe a nemenila bych. Rikam si, ze mohli byt klidne i jen rok a pul treba. Vsici mi rikali, jak to bude hrozny, ze to bude jak dvojcata.. Je pravda, ze prvni byl ze startu dost slozity (malo spal, mel vyrazky, alergie, reflux, atd) a druhej byl „za odmenu“ (spal i 3 hod v kuse a zdravej jak ripa), takze ja byla pripravena na kde co
ted budou mladsimu 3 a je to super. Jak jsou blizko, dost si vyhrajou a jsou to partaci (samozrejme se i bijou, jsou to kluci..). I jsem si rikala, ze kdyby 3.mimco, ze je „pozde“. Ty duvody proc ne (4.patro, korona..) bych ze sve strany nevidela nijak tragicky..
Jeste teda s kocarkem, je fakt, ze mimino jsem nosila v satku a nositku a starsi byl casto ve sportaku, pac jinak dopravit se nekam pro nas byl docela casove problem
@markytka3 přiznám se, že úplně nerozumím řeči tvého kmene. Jako že nemám uvažovat o dalším dítěti? A proč? Protože si o tom chci s někým popovídat online?
Já jsem teď v situaci, že mám 21 měsíčního synka a jsem v sedmém měsíci těhotenství, a je fakt, že z toho mám hodně respekt a občas i hodně strach, jaký to bude, a jak to budu zvládat… Synek je dost živé dítě, do toho opravujeme dům, máme zvířata,… Doufám, prostě doufám, že to nebude až takový blázinec…
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.