Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Qwentin píše:
@aknah31 Doba se změnila, doufám, že z SPC malému dají aspoň pro začátek nějakou úlevu. Nechápu, jak se bude učit cizí jazyk, když neumí pořádně mateřštinu.
tak tohle kluk zvládá úplně v pohodě.
Jinak kluk má opožděný vývoj řeči. Do 4 let téměř nemluvil. Teď skoro v 7 nastoupil normálně do školy ačkoliv výslovnost ještě není stoprocentní, ale aby měl odklad a šel skoro v 8 jsem nechtěla. Navíc by se mi ukousal nudou i v té přípravné třídě. Na angličtinu ve školce jsem ho dala už vloni, bavilo ho to.
@lucenka tak jde i o to, zda má jen opožděný vývoj řeči nebo VD, navíc jestli má problém jen s mluvením nebo i schopností porozumět mluvenému slovu. Při nástupu do školy musí chápat zadání úkolů.
@lucenka ono je docela rozdil OVR a VD. Vidim tam velke rozdily jak v reci tak poruzumneni.
Starsi syn VD expresivni, muzu rict ze s porozumnenim zadne vetsi problemy nikdy nemel a nema. Ted je mu 5.5let. Vyslovnost uz jaks taks stale chybi nejaka pismenka ale je mu ruzumet. V reci jsou ale dost velke agramatismy. Sklonovani pridavnych jmen, predlozky.. gramaticka skladba vety. Opravuji, opravuji ale…
Jakykoliv neverbalni test nebo ukol splni na stoprocent dokonce i na uroven o 1-2roky dopredu. Jakmile se ale jedna o verbani test narazime a jeho uroven klesne na cca 4roky.
Jsou to sice prkotiny ale ja si jich dost dobre vsimam. Uz od malicka. Kdyz jsem rekla podej mi cervenou pastelku dokazal to udelat bez problemu kdyz jsem mu ukazala cervenou pastelku a zeptala se jaka je to barva nevedel.. neumel se vyjadrit ale barvu znal.. a to same predlozky dej hracku pod zidli dal ji tam.. kde je hracka… ticho… je toho vice.. navic pri VD jsou vetsinou jeste zasazeny jine oblasti jemna motorika, hruba motorika, grafomotorika, socialni vyzralost, kratkodoba pamet, zrakova a sluchova pamet, fonematicky sluch atd..
Mladsi syn OVR ted 3.5roku a vidim ten rozdil. Sice slovni zasoba mala, vyslovnost taky neni nejlepsi ale slovo ktera zna umi pouzit. Gramaticka skladba reci je bych rekla odpovidajici jeho veku a OVR. Jine slozky krom reci vetsinou u OVR zasazeny nebyvaji. OVR se vetsinou vekem uplne ztraci coz se o VD rict neda…
Pokud dite pri nastupu do ZS nechape zadani ukolu, potrebuje vice vysvetlit nebo jinak podat ukol aby pochopil SPC nebo PPP doporuci asistenta.
@aknah31 u nás je to spíš ta dysfazie… předložky nechápal do 5 let, do šesti nepoužíval zvratna zajmena. Teď ještě pořád bojujeme se sklonovanim, ale i tak mu to ve škole jde.
@lucenka to je sikulka. Mel odklad nebo sel bez?
Syn ma ted 5.5roku je predskolak. Pracujeme denne ale vidim to asi na ten odklad. Sice logopedka i psycholozka tvrdi ze by skolu zvladl ale mame jeste k VD i ADHD a ta pozornost je trosku horsi. I kdyz zase ve skolce tvrdi ze pozornost ditete v predskolni veku je cca 5-10min a syn to zvlada bez problem. Takze uvidime co na jare.
Ale ta vyslovnost taky jeste neni uplne tip top. Chybi mu š, č, ž, r a ř a mekceni nemá uplne osvojene… uvidíme no.
@aknah31 píše:
Ahoj, syn 5,5let ma Vývojovou dysfazii expresivni. Diagnozu jsme dostali ve 4rech letech. Od 3,5let je v klasicke statni skolce 28deti. Od lonskeho roku zacal docházet 2× tydne do logopedického stacionare a zbyle tri dny do statni. Tento rok je predskolak a pokracujeme v tomto duchu, protože se nam tato kombinace velmi osvědčila. I přes povinnou predskolni docházku od tohot roku nam byla tato kombince umoznena.
Budeme ted asi resit odklad skolni docházky. Ve trech letech když nastoupil do skolky tak mu nerozuměl vůbec nikdo. V soucasne době uz je mu rozumět ale stale neumi š, č, ž a měkčení nemá uplně osvojene. r a ř je samozdrejmosti. Do toho se pridala porucha soustredeni, ale nerekla bych ze nejak vyrazna. Ucitelka ve skolce jse snim spokojena i když odklad doporucuje.
Syn ma dysfazii expresivni takze problémy byly a jsou zejména ve vyjadrovani. Porozumění ma dobre.
Davam mu rybi ruk (moellers, presli jsme y eye q), vitamin B v kapkách a magnezium. o DMG jsem cetla spousty diskuzi i clanku. Ale v CR není zadna podlozena studie takze jsem se rozhodla ze do toho nepujdeme.Se synem uz skoro 3roky chodíme na logopedii. Od 3,5let denne pracujeme. Je to beh na dlouhou trat. Vetsinou je zasazeno vice slozek ne jen mluveni. Cvicime fonematicky sluch, zrakovou pamet, sluchovou pamet, grafomotoriku, jemnou a i hrubou motoriku, ted delame hodne predskolni pripravu… Rozvoj slovni zasoby.
@Alena27 rytmizace, vyleskavani a rozkladani slov na slabiky je velmi dobre pro deti s touto vadou. Delam to se synem doted a to uz je predskolak. Ve skolce to zvlada bez asistenta bez problemu a doufam ze beznou zs zvladne bez omezeni a bez asistenta.. ale uvidíme.
Budeme se ted objednávat do PPP nebo SPC kvůli odkladu. Zatím jsem ani v jedne instituci nebyli
Ahoj, prosím tě, kde hledáš ta cvičení na sluchovou paměť, zrakovou paměť a fonematických sluch? Mě poradila logopedka nějaké fajn aplikace, ale většina je v AJ, pro nás tedy nepoužitelné. Vymýšlím si cvičení sama, ale ne vždy mám energii a nápady, případně čas na zpracování. Takže uvítám tipy.
@aknah31 píše:
@lucenka to je sikulka. Mel odklad nebo sel bez?
Syn ma ted 5.5roku je predskolak. Pracujeme denne ale vidim to asi na ten odklad. Sice logopedka i psycholozka tvrdi ze by skolu zvladl ale mame jeste k VD i ADHD a ta pozornost je trosku horsi. I kdyz zase ve skolce tvrdi ze pozornost ditete v predskolni veku je cca 5-10min a syn to zvlada bez problem. Takze uvidime co na jare.
Ale ta vyslovnost taky jeste neni uplne tip top. Chybi mu š, č, ž, r a ř a mekceni nemá uplne osvojene… uvidíme no.
Odklad nemá. Ale je prosincový, takže do školy šel skoro v 7. Š, č, ž ještě taky nemá úplně v pořádku. A v běžné řeči mu občas ujede i něco dalšího. Ale bez školy by se mi už ukousal nudou.
@Kissie9 ahoj, fonematicky sluch se cvici pomoci obrazku. Když mi posles do sz email poslu ti jich par. Poslu ti tady ukázku. A cvici se ruznym zpusobem. reknes dve slova dite ma urcit jestli jsou stejna nebo ruzna..
les-pes, vaza-gaza, lupen-pupen, vlak-tlak, vata-pata atd…
pak ukazes obrazek kde je dvojce slov třeba vata-pata a reknes diteti utakz mi na obrazek paty dite musí ukazat spravny obrazek
pak rozlisovani tvrdych a mekkych slabik
dy-di, ty-ti, tě-te.. je stejne nebo nebo ne.. později urcovani je to tvrda slabika nebo meka slabika
urcovani pismene na zacatku slova
jakym písmenem zacina slovo… aby dokázalo dite odlisit p-b-d, s-c-z, š-č-ž
když treba reknu synovi je slovo děti a deti stejne nebo jiné rekne mi stejne.. neslysi rozdil v mekceni a prave to mekceni i spatne vyslovuje…
později pak prijde pismeno na konci slova. Had slysis tam d nebo t.. to uz je opravdu tezke…
Sluchova pamet se da cvicit taky ruznym zpusobem
rikas diteti slova a ono je musí zopakovat ve stejnem poradi, zacnes trema slovama a jak to diteti jde pridavas.. například
les, kocka, zidle - dite zopakuje slova uplne stejne ve stejnem poradi
nebo hra musim do obchodu a koupime maslo, rohliky, chleba, mouku a olej dite by mělo zopakovat všechna slova nejlepe i ve stejne poradi
nebo jedeme na dovolenou a musíme si zabalit…
syn zvlada tak 4max, pet uz nedava…
Další cviceni je ze reknes radu slov a dite musí urcit které jsi rekla 2×
les, kocka, zidle, stul, kocka, lev, slon - musí byt shopne rict ze jsi 2× rekla slovo kocka
casem muzes zopakova 2slova 2×
les, kocka, zidle, stul, kocka, lev, stul, slon
pak ještě je hra sluchove pexeso jak od edice chytra sova stolni hra, pak ruzne aplikace.
Ja aplikace moc nepouzivam
Zrakova pamet se da cvicit ruznym zpusobem
das na stul 5predmetu dite se ne minutu diva snazi zapamatovat, zavre oci a ty jedno oddelas a dite ma urcit co chybi
další hra je ze das 5predmetu na stul dite se diva, pak predmety prikryjes hadříkem/krabici a dite musí vyjmenovat co na stole lezelo
tyto cviceni se daji cvicit i s kartickama. Das na stul několik kartiček, dite se diva pak je otocis a dite musí presne urcite jake kartičky a na jakem miste byly.
nebo das na stul pet kartiček/predmetu vedle sebe do rady dite si zapamatuje, zavre oci ty v rade prehodis jeden nebo vice predmetu a dite musí dat predmety/kareticky tak jak byly puvodne…
jsou to obtizna cviceni, nekdy dite bavi jindy ne, kolikrat dite zvlada 3predmety a 4uz ne.. casem se da dostat třeba i na 6-8predmetu… zrakova i sluchova pamet se da trénovat…
@aknah31 píše:
@Kissie9 ahoj, fonematicky sluch se cvici pomoci obrazku. Když mi posles do sz email poslu ti jich par. Poslu ti tady ukázku. A cvici se ruznym zpusobem. reknes dve slova dite ma urcit jestli jsou stejna nebo ruzna..les-pes, vaza-gaza, lupen-pupen, vlak-tlak, vata-pata atd…
pak ukazes obrazek kde je dvojce slov třeba vata-pata a reknes diteti utakz mi na obrazek paty dite musí ukazat spravny obrazek
pak rozlisovani tvrdych a mekkych slabik
dy-di, ty-ti, tě-te.. je stejne nebo nebo ne.. později urcovani je to tvrda slabika nebo meka slabikaurcovani pismene na zacatku slova
jakym písmenem zacina slovo… aby dokázalo dite odlisit p-b-d, s-c-z, š-č-žkdyž treba reknu synovi je slovo děti a deti stejne nebo jiné rekne mi stejne.. neslysi rozdil v mekceni a prave to mekceni i spatne vyslovuje…
později pak prijde pismeno na konci slova. Had slysis tam d nebo t.. to uz je opravdu tezke…
Sluchova pamet se da cvicit taky ruznym zpusobem
rikas diteti slova a ono je musí zopakovat ve stejnem poradi, zacnes trema slovama a jak to diteti jde pridavas.. napříkladles, kocka, zidle - dite zopakuje slova uplne stejne ve stejnem poradi
nebo hra musim do obchodu a koupime maslo, rohliky, chleba, mouku a olej dite by mělo zopakovat všechna slova nejlepe i ve stejne poradi
nebo jedeme na dovolenou a musíme si zabalit…syn zvlada tak 4max, pet uz nedava…
Další cviceni je ze reknes radu slov a dite musí urcit které jsi rekla 2×
les, kocka, zidle, stul, kocka, lev, slon - musí byt shopne rict ze jsi 2× rekla slovo kocka
casem muzes zopakova 2slova 2×
les, kocka, zidle, stul, kocka, lev, stul, slonpak ještě je hra sluchove pexeso jak od edice chytra sova stolni hra, pak ruzne aplikace.
Ja aplikace moc nepouzivamZrakova pamet se da cvicit ruznym zpusobem
das na stul 5predmetu dite se ne minutu diva snazi zapamatovat, zavre oci a ty jedno oddelas a dite ma urcit co chybi
další hra je ze das 5predmetu na stul dite se diva, pak predmety prikryjes hadříkem/krabici a dite musí vyjmenovat co na stole lezelotyto cviceni se daji cvicit i s kartickama. Das na stul několik kartiček, dite se diva pak je otocis a dite musí presne urcite jake kartičky a na jakem miste byly.
jsou to obtizna cviceni, nekdy dite bavi jindy ne, kolikrat dite zvlada 3predmety a 4uz ne.. casem se da dostat třeba i na 6-8predmetu… zrakova i sluchova pamet se da trénovat…
nebo das na stul pet kartiček/predmetu vedle sebe do rady dite si zapamatuje, zavre oci ty v rade prehodis jeden nebo vice predmetu a dite musí dat predmety/kareticky tak jak byly puvodne…
Super. Moc díky
…ale upřímně, s některými věcmi bych měla problém i já
Ta 2 stejná slova Vata-Pata jí neumím vysvětlit. Buď je zádrhel opravdu v mém vysvětlování nebo v jejím porozumění, co po ní chci
Pamatování si slov má dobré, reálně ji mohu využívat jako živý nákupní seznam
Jde jí i to pamatování si předmětů. Pokud tedy předměty zná. Ale budeme trénovat. Problém je, že ji tahle cvičení všeobecně moc neberou…ona raději čísla
No nic, popracujeme na tom. I když to zní blbě, je prima vědět, že v tom člověk není sám.
Neumím třeba moc vysvětlit lidem, když se se zeptají, jak přesně ta dysfázie funguje. U nás je také odraz jen v té řeči. Tak většinou naráží u dětí, já pak rodičům sdělím, že má dysfázii, ale nevím, jak pochopitelně vysvětlit, co to obnáší
Dětmi i dospělými je vnímána jako prostě, že neumí mluvit a teď se mi stalo, že jí paní začala opravovat výslovnost. ![]()
Malému je také 5,5 a naprosto neumí ani to, co tady, holky, popisujete ![]()
Ráda bych se zeptala na zkušenosti s nástupem do školy při vývojové dyzfasii. Opožděném vývoji řeči. Řešíme aktualně. V podstatě jdeme proti proudu. Původně jsme automaticky počítali s odkladem. Dceři bude šest ted v červnu. Povinně jsme absolvovali zápis na naší ZŠ. Popravdě učitelka, speciální pedagog, nám řekla svuj názor, že dcera k nástupu do školy zralá je, nicméně řeč je stále problém a je i možné že za rok se to o moc nezlepší. S otazníkem - víme jak to múže/nemůže probíhat. Odklad by nedávala. Pravda je, že děvče učitelka vidí při zápisu tak 10-15 minut. Při zápisu si dcera vedla dobře. Nicméně paní z SPC, která dceru vyšetřuje, tak jednou za rok ve školce. Minut 45. Popravdě ted hodně váháme, protože na učitelku máme velmi dobré reference, navíc má zkušenosti s dětmi co mají, nebo mohou mít nějaký problém. Dcera je založením introvert, učitelku si od pohledu zamilovala, a do školy se těší. Je jinak vnímavá, ráda se učí nové věci, zadané úkoly plní a rozumí co se po ní chce. Naše základka má angličtinu až od druhé třídy. Což je plus.Je možnost logopedického doučování při škole. My nechceme určitě nic hrotit, ale pocitově si říkám, že by škola dceru spíš posunula vpřed.
Zajímali by mě vaše zkušenosti s dítětem, které při nástupu do první třídy měli podobný problém. U dcery je problém opravdu „jen“ řeč. I naše logopedka, ke které docházíme co 14 dní, řekla, že vzhledem k učitelce, by do toho asi šla. Děkuji za obnovení diskuze a vaše postřehy.
@korinkovna ahoj a ktera konkretni pismena nejdou? my jsme na tom stejne - neřekne vubec K R Ř, a písmena L S Z V tak jako patlá šlape si na jazyk. do školx teda nepujde protože prý by mohl mit problem s psanim čtením určite. pismeno K a L se učíme druhým rokem, 3 logopedky a nic :-/
@korinkovna máme doma nyní úplně to samé a rozhodli jsme se pro nástup do školy. Synovi ještě chybí hlásky Ď, Ť, Ň dopilovat, neumí Č, Š, Ž, S, C, Z, R, Ř. Něco z toho už použije, ale někdy je to blbě, ale jde to školy. Ve všem ostatním je v pohodě a nebo napřed. Osobně si myslím, že by rok školky už nic nedal a kdo ví jak na tom bude s řečí za rok, při odkladu by přišel o kamarády a musel by se učit vycházet s novými dětmi co ho neznají a nerozumí mu.
@aknah31 Doba se změnila, doufám, že z SPC malému dají aspoň pro začátek nějakou úlevu. Nechápu, jak se bude učit cizí jazyk, když neumí pořádně mateřštinu.