Dysfázie řeči

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31594
7.5.18 22:12

@Aspera v písmenkách jsme na tom úplně stejně..V podstatě všechno dopilováváme, posun je, že při mluvení už nevysunuje jazyk a sama se občas snaží opravovat. Chodí od tří let do logopedické třídy, ale..a to zejména letošní školní rok, nevnímám jako úplně šťastný. Důvod je, že je tam nejstarší-rovnocené k sobě má jen dva chlapce a ostatní děti jsou fakt malé tří-čtyřleté, byť do stejné třídy chodí s mladší sestrou. Navíc dcerka vypadá i fyzicky starší.
A vy budete mít při škole nějaké, aspoň dočasné, úlevy? Jen se ptám kvůli infu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
7.5.18 22:15

@axelina nám řekla učitelka, že problém bude mít určitě v diktátech, ale to prý pravděpodobně za rok by měla taky. Nevím tedy za se od první třídy píšou už diktáty :think:
Mám i zjištěno že ve škole se učí číst postaru, existuje prý i jiná novější metoda. Ale ta k nám, pro nás asi naštěstí, nedorazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
7.5.18 22:15

@korinkovna Ahoj, syn mel ted v dubnu sest let. Od zari, co je predskolak v MS resime odklad. Jestli ano nebo ne. Od zari jsme si hodne makli, opravdu jsem hodne pracovali, aby sel do skoly bez odkladu. V soucasne dobe synovi chybi jen R a ř.
R jedeme uz od vanoc, zatím se moc nedari.
Ucitelka ve skolce doporučila jit do skoly, ze je zraly. Ukoly plni dobře, pracuje ve skolce pekne, nevidi zadny problem, krom reci.
Logopedka byla taky pro skolu i když upozorňovala na horsi soustredenost.
Psycholozka se priklanela k odkladu prave kvůli horšímu soustredeni, tam mi ale logopedka zase rikala ze to za rok bude stejne…
Při vysetrni SPC (byla to nase první navsteva SPC) nam rekli ze by skolu zvladl, ale hodne bychom se nadreli a museli bychom hodne denne pracovat a pripravovat se (jako bychom ted delali něco jiného). Nakonec nam doporucili odklad a zvážit nastup do pripravne tridy. Ten rok mu proste navíc dat.
Poslední slovo bylo a je na nas.. od února resim odklad ano nebo ne, pro a proti… jak se rozhodnout.

U zapise si vedl dobře. Ucitelka mi sama rekla ze nam nemá co vytknout krom toho R a ř ale to k nastupu do první tridy není nutne umet. Na druhou stranu mi rekla ze je syn drobny (18kg 116cm). Pokud mame doporucen odklad a uvazujeme o nem at mu ho dame. At mu ten rok v pripravne tride dame.
Ja jsem dalších 14dni oko nezavrela a porad premyslela jak se rozhodnout.

Nakonec jsme se rozhodli pro ten odklad a zazadali o prijeti do PT. Do skoly by stejne s kamaradama nesel, nechodi s nema ani do skolky, chodi do jiné mestke casti do MS nez je nase spadova škola. Zadna škola v naší mestske casti PT ale nema, takze jsme podali prihasku do nejblizsi skoly která ji otevira. A budeme muset dojizdet do jiné mc… Jestli nas vzali se dozvíme tento tyden. Takze stale ještě cekame… Pristi rok budeme resit jestli ho nechat jit do první tridy tam i přes dojizdeni nebo zase zmenit jinou skolu. Ale syn je spolecnesky zmeny a novy kolektiv mu nevadi.. tak uvidíme.

A jestli jsem se rozhodla dobře uvidíme asi casem. :nevim: :nevim: Syn se do skoly tesi, v PT jsem se byli podivat a stravili tam cely den. Uz se jedna o rezim skoly, 4hod každý den, ranni i odpoledni druzina. Ale ještě se neuci ucivo první tridy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
7.5.18 22:18

@korinkovna mam sposutu kamaradek co mají deti ted v prni tride a diktaty pisi asi od vanoc.
Zacinali slabikami ze učitelka diktovala.. Ma, Lá, Me, Pe, Se… pak zacali slova,
Pes, Máma, Maso… pak i kratke vety. Ty diktaty se opravdu pisi. Pokud je tam uz i nebo y učitelka ho nadiktuje jak to mají napsat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11184
7.5.18 22:24

@korinkovna nám nejdou písmenka š, č, ž, r,ř a ch a dáváme odklad byl nám doporučen, syn bude mít 6 v červnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
7.5.18 22:25

Synovi je 6, má těžkou smíšenou VD a ADHD, odklad nám doporučili všichni doktoři, takže ho také dáme a poté bude nastupovat do školy pro neslyšící - třída pro vady řeči. Je jich tam ve třídě jen pár, navíc na první třídu mají 2 roky, jinak osnovy jsou stejné jako na klasické základce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
7.5.18 22:29

@aknah31 je to věda vidˇ. Správně se rozhodnout. Někdo by řekl, že máme odklad k dobru, nám vlastně ta učitelka jako první člověk řekla, že odklad by byl zbytečný. A červík v hlavě začal intenzivně pracovat. Popravdě kdyby nešlo o tuto učitelku asi bychom to neřešili. Dcerce bude 6 v červnu, měří 128 cm, váhově je na 28kg. Plno lidí si myslí, že končí druhou třídu. Ale o fyzický vzhled samozřejmě hlavně nejde.
Psycholožka při druhé návštěvě řekla, že k ní už docházet nutně nemusíme, že si vede dobře. Že jde „jen“ o tu řeč. Takže chodí na foniatrii a hlavně na logo.
Neteř, která učí v jiném městě v přípravce, my řekla, že pokud ta učitelka tohle řekla už ted, může to být pro nás plus, za rok takové štěstí mít nemusíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1258
7.5.18 22:33

Řešili jsme loni. Učitelka u zápisu neměla problém s nástupem do školy, úkoly zvládnul bez problémů. Nicméně odklad jsme dali a nelituju. Zůstal sice z předškoláků jediný ve školce, nastupovat do školy bude až 7,5 letech. Za ten rok poskočil hlavně psychicky, začal se zajímat o víc věcí, naučil se na svůj věk dobře počítat a až teď začínám mít pocit, že školka už nemá moc co nabídnout. Odkladu nelituju ani vteřinu. Řeč se ale za tu dobu výrazně nezlepsila..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16245
7.5.18 22:44

@korinkovna To rozhodnuti je opravdu tezke.
Ve skolce jsem nechtela aby syn uz zustal za ty tri roky mu nabídla vse.co mohla.
Rozhodovali jsme se mezi prvni třídou a PT a v soucasne dobe si myslim ze Pt by byla pro nej nejlepsim resenim a verim ze to vyjde.
Fyzicky vzhled byl pro nas taky jeden z faktoru ktery mluvil pro odklad. Vypada o rok mladsi, nekteri petileti jsou vetsi nez on :)
Verim ze ten rok navic mu da hodne veci a za rok nastoupi do skoly bez omezeni a PO.
Pokud by prece je PT nevysla pujdeme asi na spadovou skolu a budeme zadat o dostatečne přijetí do prvni třídy ale moc se mi do toho nechce. Nase spapova skola je obr komplex. Kazdy rok ma 5-6prvnich tříd. Tam nevim koho dostane za ucitelku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
8.5.18 00:25

Moje osobní zkušenost - dcerka je zářijová a má VD. Momentálně je ve třetí třídě a ještě stále neřekne RŘ. Odklad kromě toho, že je podzimní, tudíž skoro nejstarší ve třídě neměla. Ani si nemyslím, že by jí v něčem pomohl. Zvládla vše, potíž byla jen s řečí - ovšem to se při dobré vůli učitelky a ve spolupráci s PPP dá zvládnout. Je možné vypracovat individuální plán, hodnotit v ČJ slovně nebo mírněji. Nezlobit se za neúspěchy v ČJ, spíše to podat tak - vím, že děláš maximum a na známky z diktátu nehledím. Nijak se s dcerou nadměrně neučím, jí to v hlavě musí dozrát, to prostě nejde vynutit učením. Užívá si dětství, chodí do kroužků, píše úkoly a když je potřeba, procvičím s ní věci, které si sama řekne, že s nimi chce pomoci. Jinak až na tu řeč je samostatnější v přípravě do školy, než starší syn. Ovšem zažili jsme i situace, kdy se s ní nikdo ve třídě nekamarádil o přestávce, protože kápo třídy rozhodl, že neumí mluvit, takže se s ní nikdo bavit nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.5.18 02:33
@Poštolka J píše:
Moje osobní zkušenost - dcerka je zářijová a má VD. Momentálně je ve třetí třídě a ještě stále neřekne RŘ. Odklad kromě toho, že je podzimní, tudíž skoro nejstarší ve třídě neměla. Ani si nemyslím, že by jí v něčem pomohl. Zvládla vše, potíž byla jen s řečí - ovšem to se při dobré vůli učitelky a ve spolupráci s PPP dá zvládnout. Je možné vypracovat individuální plán, hodnotit v ČJ slovně nebo mírněji. Nezlobit se za neúspěchy v ČJ, spíše to podat tak - vím, že děláš maximum a na známky z diktátu nehledím. Nijak se s dcerou nadměrně neučím, jí to v hlavě musí dozrát, to prostě nejde vynutit učením. Užívá si dětství, chodí do kroužků, píše úkoly a když je potřeba, procvičím s ní věci, které si sama řekne, že s nimi chce pomoci. Jinak až na tu řeč je samostatnější v přípravě do školy, než starší syn. Ovšem zažili jsme i situace, kdy se s ní nikdo ve třídě nekamarádil o přestávce, protože kápo třídy rozhodl, že neumí mluvit, takže se s ní nikdo bavit nesmí.

Takže vy jste individuální plán měli či máte? Měla ho už před vstupem do první tridy, nebo se to řešilo až během školního roku.My zatím máme jen potvrzení z SPC, kde píší jak dcera mluví špatně a je nesmela.Jak se postupuje dál?
Jinak ředitel školy nemá problém ji přijmout, mluvil vlastně i s učitelkou, která ji měla u zápisu a ta tvrdí, že kromě té řeči školní zralost splňuje.
Děkuji za názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30313
8.5.18 08:32

@korinkovna bude nastupovat bez omezení s tím, že když bude problém mám se v prosinci ozvat paní z poradny a že mu napíše individuál. U nás taky rozhodovala fyzický zdatnost je z těch větších ve třídě. Mít tu možnost dostupné přípravné tříd, tak bych jí asi využila, ale bohužel je nejbližší 60 km a to bysme fakt denně nedávali. A nás je to, že už teď počítá, zkouší psát, vše ho zajímá, děláme pokusy atd. A mám právě strach, aby ho opakováním všeho v mš tohle nepřešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.18 09:11

@korinkovna Má zkušenost je taková, že ve škole u zápisu někdy mnohdy velmi chválí, protože potřebují nabrat co nejvíce dětí - osobní zkušenost (prosím ponechat anonym). U nás to bylo tak, že ve školce i psycholožka doporučovali odklad. U zápisu chválili a zlehčovali, že teď mluví špatně každé druhé dítě a že syn je jinak šikovný. Měla jsem se rozhodnout do konce května. Nakonec jsme dali odklad (a tam jsem pocítila, jak se jim to kvůli rozdělení dětí do tříd nehodí). Syn se za tu dobu posunul alespoň tak, že pozná první a poslední písmenko ve slově. Zvládá se už lépe naučit krátké básničky, vyjmenuje dny v týdnu. Zlepšila se mu verbální paměť a sluchová percepce. Nicméně přetrvává artikulační neobratnost. On to zvládne říct hezky, pokud má předlohu (když opakuje), nebo když říká básničku. Ale když mluví spontánně, tak je tam stále silná dyslálie.

Já ještě přemýšlela takto - to dítě potřebuje hlavně mluvit, cvičit mluvidla. A ve škole toho moc nenamluví, protože v hodině musí mlčet (občas na něco odpovídá), přestávky jsou krátké. V té školce hodně mluví s dětmi, pořád diskutuje. A to je to klíčové co ten odkladový rok potřeboval - komunikovat, produkovat řeč.

• Citovat
  • Upravit
31594
8.5.18 11:11
@Anonymní píše:
@korinkovna Má zkušenost je taková, že ve škole u zápisu někdy mnohdy velmi chválí, protože potřebují nabrat co nejvíce dětí - osobní zkušenost (prosím ponechat anonym). U nás to bylo tak, že ve školce i psycholožka doporučovali odklad. U zápisu chválili a zlehčovali, že teď mluví špatně každé druhé dítě a že syn je jinak šikovný. Měla jsem se rozhodnout do konce května. Nakonec jsme dali odklad (a tam jsem pocítila, jak se jim to kvůli rozdělení dětí do tříd nehodí). Syn se za tu dobu posunul alespoň tak, že pozná první a poslední písmenko ve slově. Zvládá se už lépe naučit krátké básničky, vyjmenuje dny v týdnu. Zlepšila se mu verbální paměť a sluchová percepce. Nicméně přetrvává artikulační neobratnost. On to zvládne říct hezky, pokud má předlohu (když opakuje), nebo když říká básničku. Ale když mluví spontánně, tak je tam stále silná dyslálie.Já ještě přemýšlela takto - to dítě potřebuje hlavně mluvit, cvičit mluvidla. A ve škole toho moc nenamluví, protože v hodině musí mlčet (občas na něco odpovídá), přestávky jsou krátké. V té školce hodně mluví s dětmi, pořád diskutuje. A to je to klíčové co ten odkladový rok potřeboval - komunikovat, produkovat řeč.

my jsme maloměsto a naše škola je spádová i pro přilehlé vesnice. Tak u nás je spíše přetlak. Máme tu tedy jen dvě třídy pro jeden ročník. Jsou tu i speciální třídy, ale ty jsou skutečně jen pro postižené. Naopak letošní rok byl u zápisu nezvykle klidný, většinou tu je spíš plno slz od maminek, kterým učitelé doporučují odklad pro potomka. proto jsme původně ani neuvažovali že by letos dcerka nastoupila. Skoro jsem čekala, že nás vyrazí hned ze dveří sotva dcera promluví.-Nadsázka ;) samozřejmě. Ta učitelka byla skutečně první člověk z odborné oblasti, kdo navrhl úplně jiné řešení. Navíc je speciální pedagog, proto právě ted zvažujeme. No je to rozhodování. To vám povím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
8.5.18 11:14

@Aspera takže vlastně ted čekáte jak to synkovi půjde ve škole a dle toho se nastaví další plán. Nebo nenastaví. To jsem potřebovala vědět. Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí