Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, chci se poptat jaké máte zkušenosti s ekologickým kojením (žádný dudlík, žádné flaštičky, nakojit když si řekne miminko atd). My to praktikujeme od narození a prospíváme výborně.Malý nemá ještě ani tři měsíce a přibral z 3,5kg na 7,3kg…trošku až moc se mi zdá…Akorát nevím jestli je dobře že večer usíná u kojení?
NO nevím zda se tomu říká ekologické kojení, mě to přijde úplně normální kojení
Měla jsem to také tak papal kdy chtěl, ale dudlíka měl…
Ekologické kojení
.. Mno tak toto označení slyším prvně
![]()
Kojila jsem na přání druhého syna i teď dceru a dětem i mě to moc vyhovuje. U prvního jsem zkoušela kojit podle hodina bylo to k uzoufání. Jen teda s těma dudlíkama nevím, nevím
Dudlali všichni a žádný!! vliv nebo souvislost s kojením jsme nepocítila ![]()
Jo a syna jsme plně a výhradně kojila 7měsíců a v 6měs. měl 10150g, takže to možná bude tím že jsme kojili nonstop kdykoli si řekl
Dcerqa je ale ve stejném režimu a měla jen7700g. Takže kdo ví ![]()
taky pro mě termín novy
já kojila podle hodinek ale jen z duvodu že malý nonstop blinkal tak aby stíhal trávit. Jinak prospíval víc než dobře ![]()
Barush píše:
Ahoj, chci se poptat jaké máte zkušenosti s ekologickým kojením (žádný dudlík, žádné flaštičky, nakojit když si řekne miminko atd). My to praktikujeme od narození a prospíváme výborně.Malý nemá ještě ani tři měsíce a přibral z 3,5kg na 7,3kg…trošku až moc se mi zdá…Akorát nevím jestli je dobře že večer usíná u kojení?
já kojila kdy si malej řekl,byl bez dudlíku a byl bez lahve…mě usínal u kojení pořád a bylo to k zbláznění
Ekologicky kojim uz treti dite…to jsou novinky!
Prave ted… ![]()
Tim se jako mysli bez dudliku, bez flasky? Co je na tom ekologickyho?
(Jinak teda dudlik nad zlato…a ten previt ho proste nechce!
)
Jinak mne spis oslovuje ekologicky prebalovani ![]()
No, pokud je tohle cesta k tomu, aby ženský přestaly věčně koukat na hodinky a aby přestaly dodržovat přesné 3 hodinové intervaly mezi kojeními (které jsou, jak všechny víme, v 99% případech naprosto nereálné
), tak proč ne ![]()
Ono v dnešní době už se nazývou metodou kdeco. Jedná se vesměs o naprosto normální praktiky, ale v momentě, kdy se to nazve „metodou“, je to víc „in“
.
Ale jak už jsem řekla, pokud se touto cestou povede odbourat ten mýtus, že dítě musí pít nejdřív po 3 hodinách, tak dávám palec nahoru ![]()
No vida,to jsem taky netušila,že se tomu tak říká ![]()
Takže tedy , ano taky to tak mám - kojím ,když chce , dudlík nepoužíváme - nechtěl,flaštičky zatím taky ne…
Přibírá parádně , usíná jak kdy , někdy sám ,někdy u kojení..
U staršího taky tak, až na to ,že usínal jen při kojení..
Chichi, nejdřív jsem koukala, co je to za název, ale vpodstatě to praktikujem doteď. Teď už tedy kojení nevyžaduje často. Usíná při něm stále, ale když nejsem doma, nebo stačí zalézt do vedlejší místnosti a uspává táta, tak holt usne taky a nedělá scény. Jen když jsem v dosahu já, tak si kójo před usnutím i vyřve.
Neboj, že by kvůli tomu moc přibíral. Ten náš tedy měl ve 3 měs. taky kolem 7 kg, ale je celkově velký, nyní je v 50. percentilu co se týče výšky a váhy, ale co do výšky a věku je dost nadprůměrný - skoro vylézá z tabulek ![]()
taky žasnu, co všechno se dá nazvat ekologickým ![]()
já tak kojila už před 6ti lety a má sestra taktéž ![]()
pravda dcera dudlík měla (ikdyž jen na spaní a relativně krátce), ale třeba synovec ho nechtěl a nechtěl, ať mu ho sestra nutila sebevíc ![]()
lahvičku s dudlíkem jsem nepoužila ani jednou, nebylo naštěstí potřeba a dcera začala pít až z pítka.
Ale některé maminky se tomu prostě nevyhnou a lahvičku používají ikdyby chtěly být sebevíc „ekologický“ ať už proto, že nemohou kojit přímo z prsu a odstříkávají, nebo prostě mají MM málo a musí dokrmovat.
Zcela upřímně - valím bulvy kam se dá termín ekologicky taky narvat…
L.
Tohle jsem našla ![]()
Ekologické kojení je pojem, který zavedla Sheila Kippleyová. Je to „forma kojení, při němž matka naplňuje potřebu svého dítěte po častém sání a její nepřetržité přítomnosti a při němž časté sání dítěte vede k odkladu návratu matčiny plodnosti“. Během prvních 6 měsíců se při něm pro výživu dítěte nepoužívají žádné jiné tekutiny anebo příkrm kromě mléka, žádný dudlík, kojení se přizpůsobuje aktuálním potřebám dítěte, nikoli pravidelnému režimu, a dítě spí v noci u matky.
Taky jsem to netušila, že kromě třídění odpadu jsem ekologicky smýšlející i při kojení ![]()
a co je na flaškách neekologického? Jako chápu, že se jednou za čas musí vyměnit dudel, flašky jsou už víceméně jen platové, skleněné by byly asi lépe tříditelné, nicméně nepoužívají se přece jednorázově, pokud maminka zrovna nekupuje flašku měsíčně, tak je její využití podle mě naprosto v normě ![]()
Jinak na kojení, kdy si syn řekne, nevidím nic ekologického, spíš bych to pojmenovala přirozené kojení. Taky jsem tak kojila a už já byla v roce 1983 tak kojená ![]()
a když už jsi tak hrr do ekologie, přebaluješ ekologicky? Tam vidím mnohem větší ekologický dopad, kterou dítě zanechává než v pár plastových flaškách, které mu vydrží třeba po celou dobu, co pije mlíko z dudle ![]()
Ekologické kojení?
Slyším poprvé, jinak současně zjišťuji, že jsem ekologicky odkojila obě děti - obě bez dudlíku (obě ho odmítaly) a bez lahviček. Kojení dle potřeby dětí…momentálně ve stadiu pokusu o odstavení druhého dítka - no problém návyku usínání při kojení a následně buzení na kojení, určitě je problém. Ani u druhého dítěte jsme však s jiným řešením neuspěla. Děti jsou asi spokojenější o to hůře se ale třeba najíždí na to odstavování
Usínání při koju jsme už odstranili, ale budí se mi stále 4-5× za noc. ![]()
korena píše:
ale budí se mi stále 4-5× za noc.
To znám, chápu tě, je to docela únavné.
Odstavování jsem vzdala, čekám, až mu to budu moci vysvětlit
![]()