Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zdravím všechny maminky a moc prosím o radu. Máme 14 denního chlapečka a bojujeme s kojením. Po návratu z porodnice jsem prodělala mastitidu ale to už je ok. Ovšem malej problematicky pije, nestačí mu to. Po krknutí ještě hledá, strká si ručičky. Tak dokrmuji odstříkaným různé množství od 30 - 50 ml. V noci spí až po půlnoci, do té doby řešíme jen jídlo. A pak interval je asi 2-3 hodiny. Nevím co dělat moc mléka neodstříkám. Díky moc
zkus koupit čajík pro kojíci ženy.....a nebo spíš k lékaři a on ti poradí…mi nakonec dokrmujeme…mléko malé nestačilo a za 3týdny nepřibrala ani deko…a já to něvěla a trápila jí…ted už sme to donali ale už nekojíme
ale každá to má jinak…určitě se na to zeptej doktora…dětský lékař ti řekne čím to je ..mě poradil
A to mate hned od zacatku, nebo az ted v poslednich dnech? Okolo tretiho tydne byva laktacni krize-rustovy spurt. Ten muze trvat dva dny, nebo i tyden.
Pro zvyseni tvorby mleka je dobre prikladat co nejcasteji, hlavne v noci, behem kojeni stridat obe prsa, hodne pit, pit meltu.
No trvá to asi 3 dny. Dřív pil i půl hodiny ted se pustí po 10-15 min a pak řve. Taky se u prsu kroutí, tlačí, knourá no bojujeme. Piju Leros 2× denně. Ani nevim kolik má vypít při jedné dávce? Nechci ho nějak zahltit ale přijde mi že má stále hlad.
To, že hledá a strká si pěstičky do pusy, ještě nemusí automaticky znamenat, že má hlad.
Miminka tohle taky dělají, když je něco trápí, potřebují uklidnit.
Jestli mu mlíčko nestačí, zjistíš kontrolním převážením - podle přibírání.
Na to prevazeni si muzes dojit. U kojenych deti se neda rict, kolik by meli vypit na jednu davku, protoze jednou si jen cucne a podruhe se nacpe. ![]()
Dokonce i s pribiranim u kojenych deti je to tak, ze pribiraji skokove, jednou priberou par deka a po druhe treba kilo. Pokud by alespon neco pribral, jeste bych to vydrzela, nez bych zacla premyslet o dokrmovani.
Souhlasim s Capy, ze to muze byt i neco jineho. Nemuze treba maleho trapit brisko?
Přesně jak píše Cappy, to že strká ručičky a hledá, neznamená, že má hlad. To zjistí jedině podle toho, zda má dost pomočených plínek a zda váhově prospívá. Kontrolní jednorázové převážení (před a po kojení) kvuli množství vypitého mléka bych nedělala. Přijde mi to mimo- dítě vypije při každém kojení jinak, v ordinaci budeš pravděpodobně kojit na tvé (doktorky) přání v době, kdy dítě nemusí mít zrovna hlad, budeš nervozní, takže toho zákonitě musí vypít málo.
My jsme měli stejný problém, dnes je nám 12 dní, zjistila jsem, že to byly prdíky a bříško. Pořád brečel, odtahoval se od prsa a kroutil se a propínal. Já si myslela, že má hlad, tak jsem snad celý den kojila a kojila a nakonec v noci usnul a spal 5 hodin. Zkoušela jsem polohu tygříka a vykoupali jsme ho. Tím, že jsem ho celý den kojila, byla jsem ráno jak sexbomba s mokrým trikem. Hlavně se nestresuj, já byla na nervy prvních 8 dní. Teď se snažím být v klidu a je to mnohem lepší.