Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Dobry den vsem, prosim o radu pokud ma nekdo zkusenost.. syn (7 mesicu) ma nad zadeckem takovyto flicek (viz foto).. ma to uz tak 3 mesice.. flek byl nejdriv mensi a cerveny ale ted se takhle vybarvuje.. on na tele par ekzemovych flicku ma proto mi to prislo stejne.. tohle ma ted takovy cerveny lem a vim ze to byva pri borelioze ale kliste nemel.. jen stiapnce od komara hodne v lete.. mate nekdo zkusenost ze muze takhle vypadat i ekzemovy flek? Nechci plasit a hned bezet k doktorce.. dekuji moc
Na první pohled to vypadá podle okraje na ekzém nebo kožní plíseň, ale určitě k doktorovi a nezahrávat si, kamarádka měla boreliózu od komára ![]()
Z jakého důvodu ukazuješ celému světu zanícený nahý zadek tvého dítěte a nejdeš s tím k lékaři?
Boreliosa může mít flek třeba rok, ale v té době se postupně zvětšuje - takovýhle flek se ti neudělá za měsíc: 
takže pokud se to nezvětšuje, tak to určitě není borelioza…
Vypadá to spíš jako ekzém, nebo klidně i ta plíseň. Kůže tam vypadá jako suchá. Nicméně podle fotky se těžko poznává, takže určitě ukázat lékaři. Že neměl klíště nic neznamená, sice boreliozu přenáší pouze klíšťata, ale všechny formy, tudíž i larvy a nymfy a ty se přisajou a pak pustí, takže si jich člověk nemusí všimnout.
@Anonymní píše:
Boreliosa může mít flek třeba rok, ale v té době se postupně zvětšuje - takovýhle flek se ti neudělá za měsíc:takže pokud se to nezvětšuje, tak to určitě není borelioza…
Bohuzel se zvetsuje
byl tak onpolovinu mensi a cely cerveny.. proto jsem znervoznela…
Vypadá to jako exem. Taky ho teď mám a postupem času se ten flek zvětšuje, jak si rozdrbu víc kůže
. Nicméně pokud chceš konzultovat s doktorem, jen do toho. Za mě je to klasický exem..
Boreliovemu fleku je to dost podobne. Rozhodne bych dite nechala otestovat na borelku. Pro jistotu…nez pak neco zanedbat.
A jestli ma flek tyden, 2 tydny a nebo vubec…na tom vubec nezalezi. Borelioza se u kazdeho chova uplne jinak a nelze to porovnavat.
Dobry den vsem, prosim o radu pokud ma nekdo zkusenost.. syn (7 mesicu) ma nad zadeckem takovyto flicek (viz foto).. ma to uz tak 3 mesice.. flek byl nejdriv mensi a cerveny ale ted se takhle vybarvuje.. on na tele par ekzemovych flicku ma proto mi to prislo stejne.. tohle ma ted takovy cerveny lem a vim ze to byva pri borelioze ale kliste nemel.. jen stiapnce od komara hodne v lete.. mate nekdo zkusenost ze muze takhle vypadat i ekzemovy flek? Nechci plasit a hned bezet k doktorce.. dekuji moc