Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím, dnes jsem po několika letech nervozity, úzkostí a panických atak konečně vyhledala pomoc a dostala jsem elicea. Prý je to jedno z nejslabších AD. Mám dotaz, pokud jsou nežádoucí účinky, kdy začnou? Už po první dávce? Po pár hodinách, dnech…? Chci být připravená. A pokud už začnou, budou se nějak zhoršovat nebo když me po tom například bolí hlava tak po týdnu nic horšího nepřijde? Děkuji všem za odpověď.
@alesa27 píše:
Zdravím, dnes jsem po několika letech nervozity, úzkostí a panických atak konečně vyhledala pomoc a dostala jsem elicea. Prý je to jedno z nejslabších AD. Mám dotaz, pokud jsou nežádoucí účinky, kdy začnou? Už po první dávce? Po pár hodinách, dnech…? Chci být připravená. A pokud už začnou, budou se nějak zhoršovat nebo když me po tom například bolí hlava tak po týdnu nic horšího nepřijde? Děkuji všem za odpověď.
Aby mě nikdo nenapadal, řiďte se pokyny lékaře. Každopádně to, co polisujete může být způsobeno špatnými hladinami hormonů, konkrétně nadbytkem estrogenu, který při dominanci v dlohodobém horizontu může způsobit daleko závažnější problémy. Tedy AD nevysazujte a řiďte se radami lékaře. Ale nechte si co nejdříve odebrat vzorek na hladiny hormonů, abyte vyloučila problém yzpůsobené estrogenem, případně zjistila, že je problém právě v něm. A to je možné řešit s lékařem a nebo alternativní cestou. Je potřeba vzorek odebrat co nejdříve, protože AD jako takové vám po delším užívání hormonální hladiny určitě rozhází.
Nemyslím si že to je můj případ, koukala jsem na to na internetu a žádný ze symptomů nemám. Ale dnes mi nabírali celkový krevní obraz, štítnou žlázu atd
@alesa27 píše:
Nemyslím si že to je můj případ, koukala jsem na to na internetu a žádný ze symptomů nemám. Ale dnes mi nabírali celkový krevní obraz, štítnou žlázu atd
Osobně moc nedoporučuji stanovovat diagnózu na základě informací z internetu. Prostě, některé symptomy být mohou a některé nemusí, každý člověk je originál. To je to samé, jako přechodové potíže, někoho postihnou, někoho vůbec. Přitom všeobecně ženy okolo přechodu jsou prostě v estrogenové dominanci, větší, či menší, protože produkce progesteronu klesá od 35 roku jednou tak rychleji, jak produkce estrogenu.
@LadaSva píše:
Osobně moc nedoporučuji stanovovat diagnózu na základě informací z internetu. Prostě, některé symptomy být mohou a některé nemusí, každý člověk je originál. To je to samé, jako přechodové potíže, někoho postihnou, někoho vůbec. Přitom všeobecně ženy okolo přechodu jsou prostě v estrogenové dominanci, větší, či menší, protože produkce progesteronu klesá od 35 roku jednou tak rychleji, jak produkce estrogenu.
Samozřejmě je to možné, neříkám že není, na gynekologii se chystám tak jako tak, tak to zkusím nadhodit. Děkuji
Eliceu jsem brala, víceméně bez nežádoucích účinků. jen sucho v ústech, což je zrovna u mě účinek spíše žádoucí. Málo piju a při psychických problémech už nepiju skoro vůbec, jak jsem stažená. takže mě to pomohlo se rozpít a snížit dehydrataci. Dcera brala na panické ataky a úplně bez nú.
Negativní účinky se projevují první 2-3 týdny. Držím palce, ať máš co nejméně nežádoucích účinků a aby antidepresiva sedla. Mně pomohly až druhá vyzkoušená AD a změnily mi život! ![]()
@angelina99 píše:
Negativní účinky se projevují první 2-3 týdny. Držím palce, ať máš co nejméně nežádoucích účinků a aby antidepresiva sedla. Mně pomohly až druhá vyzkoušená AD a změnily mi život!
Mě spíš zajímá, pokud by ty nežádoucí účinky měli přijít tak kdy? Jestli hned po první dávce, nebo až třeba po pár dnech? Chci se tak nějak uklidnit a říct si “hele tak to už nepřijde” taky doufám že mi to ten život změní, ignorovala jsem to hrozně dlouho a už toho mám fakt dost, chci být zase sama sebou, užívat si život s dětmi, prožívat radosti a ne se pořad klepat a obávat úplně všeho.
@Anonymní píše:
Eliceu jsem brala, víceméně bez nežádoucích účinků. jen sucho v ústech, což je zrovna u mě účinek spíše žádoucí. Málo piju a při psychických problémech už nepiju skoro vůbec, jak jsem stažená. takže mě to pomohlo se rozpít a snížit dehydrataci. Dcera brala na panické ataky a úplně bez nú.
Jak já vám oběma závidím. Moc doufám, že to bude i můj případ. Jsem z toho už unavená.
Ještě mě zajímá. Doktor napsal 10mg ale podle všeho čtu že je lepší začínat s dávkou nižší. Můžu zkusit třeba 3 dny s 5mg a pak si dát těch 10?
Ahoj mohu se zeptat?
Beru již 4 a půl týdne Trittico 150 mg 2/3 na noc a Eliceu 10 mg ráno, bylo to kvůli panické atace, úzkostem a přepracování… první týdny byli krušné, nemohla jsem jíst spát nic, teď se to začíná zlepšovat co se týče psychiky ale stále mám v noci pocity bušení srdce a vysoký tep a bolí mě žaludek a mám ranní reflux/nevolnost která přetrvává tak do 4 do odpoledne pak se najím a je to lepší, ale ráno do sebe něco natlačit je vždy umění… moje otázka zní… Může to být tím že mi to trittico nesedlo? Někde jsem četla a paní psala že po něm taky měla záchvaty refluxu a rozmazané vidění a já mám to samé + plus se v noci budím a většina lidí co jsem tu tak koukala tak po něm spí jak zabitá… Předem díky za odpověď ![]()
@Veveruska254 píše:
Ahoj mohu se zeptat?
Beru již 4 a půl týdne Trittico 150 mg 2/3 na noc a Eliceu 10 mg ráno, bylo to kvůli panické atace, úzkostem a přepracování… první týdny byli krušné, nemohla jsem jíst spát nic, teď se to začíná zlepšovat co se týče psychiky ale stále mám v noci pocity bušení srdce a vysoký tep a bolí mě žaludek a mám ranní reflux/nevolnost která přetrvává tak do 4 do odpoledne pak se najím a je to lepší, ale ráno do sebe něco natlačit je vždy umění… moje otázka zní… Může to být tím že mi to trittico nesedlo? Někde jsem četla a paní psala že po něm taky měla záchvaty refluxu a rozmazané vidění a já mám to samé + plus se v noci budím a většina lidí co jsem tu tak koukala tak po něm spí jak zabitá… Předem díky za odpověď
Myslím, že ti opravdu nesedlo. 4,5 týdne je rozhodně dost na to, aby takové nežádoucí účinky nebyly a žádoucí, ty zjevně taky nejsou nic moc, protože po Tritticu, když sedne se spí dobře. Hned po novém roce, bych to probral s psychiatrem. Do té doby není dobré samovolně vysazovat, ale přes všechny problémy brát dál. Mohlo by dojít k velkému propadu… Psychiatr ti pomůže s přechodem na jiný lék, případně s vysazením. Tyto léky se totiž nevysazuji ze dne na den.
@alesa27 píše:
Ještě mě zajímá. Doktor napsal 10mg ale podle všeho čtu že je lepší začínat s dávkou nižší. Můžu zkusit třeba 3 dny s 5mg a pak si dát těch 10?
Rid se svym lekarem.
Negativni ucinky se mohou objevit po par dnech. Leky se stabilizuji 3-4 tydny. Cokoliv negativniho res s doktorem.
@Veveruska254 Trittico je trosku jiny ad nez elicea, nekdy tam ustaleni trva i dva az tri mesice a muze to byt docela krusne chvílemi, paleni zahy, pocit nemoci, slabost, etc. Ale zase pak byva dost funkcni. Porad se s doktorem.
@neps Děkuji moc za odpověď
určitě to s ním proberu, myslíš že do toho nemám tedy zasahovat vůbec nebo si třeba jenom snížit dávku na 1/3? Už fakt nevím co se sebou vždy jsem patřila spíš k žravějšímu typu lidí a teď do sebe nasoukám max jedno jídlo denně plus nějaký jogurt k tomu… a pálení žáhy a říhání mám furt teda…
@olivovyolej Děkuji moc za odpověď
no uvidím přemýšlím že to alespoň zkusím snížit, bylo mi napsáno když jsem doktorovi řekla že z úzkostí nemohu spát, ale ty už teď skoro nemám a kolikrát usínám i minutu po tom co si to Trittico vezmu, takže nevím, jsem už kapku zoufalá
nikdy jsem se spaním problém neměla
spíš mě trápí to trávení teďka…
@Veveruska254 píše:
@neps Děkuji moc za odpověďurčitě to s ním proberu, myslíš že do toho nemám tedy zasahovat vůbec nebo si třeba jenom snížit dávku na 1/3? Už fakt nevím co se sebou vždy jsem patřila spíš k žravějšímu typu lidí a teď do sebe nasoukám max jedno jídlo denně plus nějaký jogurt k tomu… a pálení žáhy a říhání mám furt teda…
Hned 2.1 bych zavolal lékaři, řekl bych mu co mám za problém a domluvil bych si s ním dřívější návštěvu. Zároveň bych se ho zeptal, jestli mám do doby než budu mít termín snížit dávku. Platí u těchto léků, že by se vždy úprava dávky a to směrem nahoru a nebo dolů měla provádět pouze se souhlasem lékaře. Je možné že to i vyřešíte po telefonu, kdy pošle recept na nějaký lék co dokáže vykorigovat ty vedlejší účinky, nebo se domluvíte na výměnu léku za jiný. Nevím, nejsem lékař. Píšu jen dle svých zkušeností… Sám beru AD na úzkosti. Má tedy to štěstí, že díky lékům o nich nevím. Nicméně jsem taky musel projít cestou zkoušení a hledání léku, který mi sedne.