Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, elicea (escilatopram) se, co ja vim bere jako to nejbezpecnejsi AD v tehotenstvi, protoze uz je na trhu hodne let, a je s tim tedy hodne zkusenosti. Zeny, ktere berou mene vhodna AD a chteji otehotnet, se naopak na escitalopram prevadeji. Spousta zen ho bere cele tehu a nevadi ani pri kojeni. Nekteri lekari (prakticti, detsti i nekteri starsi psychiatri) ale pro jistotu nedoporucuji brat nic (mozna protoze je to jednodussi nez sledovat, kde je aktualne vyzkum? Nebo jednodussi nez dokola zodpovidat dotazy uzkostnych pacientek, jestli je to opravdu 100% bezpecne…?) Samozrejme, ze nic neni na 100% ale jde o to zvazit, co konkretne tobe realne hrozi
kdyby se ti nemoc vratila, jsou lidi pro ktery je brat antidepresiva opravdu nutne k tomu, aby zustali nazivu, jsou jini kteri proste „jen“ vyprodukuji hektolitry stresovych hormonu - to taky neni optimalni pro mimi, ze…
Pokud ti bude tvuj lekar, nebo pediatr s tim delat potize, doporucuji si vyzadat vyjadreni v nejake psychiatricke mbulanci, kde se na tehotne specializuji - treba MUDr. Hanka v NUDZ.
@malytlustyhroch píše:
Ahoj, elicea (escilatopram) se, co ja vim bere jako to nejbezpecnejsi AD v tehotenstvi, protoze uz je na trhu hodne let, a je s tim tedy hodne zkusenosti. Zeny, ktere berou mene vhodna AD a chteji otehotnet, se naopak na escitalopram prevadeji. Spousta zen ho bere cele tehu a nevadi ani pri kojeni. Nekteri lekari (prakticti, detsti i nekteri starsi psychiatri) ale pro jistotu nedoporucuji brat nic (mozna protoze je to jednodussi nez sledovat, kde je aktualne vyzkum? Nebo jednodussi nez dokola zodpovidat dotazy uzkostnych pacientek, jestli je to opravdu 100% bezpecne…?) Samozrejme, ze nic neni na 100% ale jde o to zvazit, co konkretne tobe realne hrozi
kdyby se ti nemoc vratila, jsou lidi pro ktery je brat antidepresiva opravdu nutne k tomu, aby zustali nazivu, jsou jini kteri proste „jen“ vyprodukuji hektolitry stresovych hormonu - to taky neni optimalni pro mimi, ze…Pokud ti bude tvuj lekar, nebo pediatr s tim delat potize, doporucuji si vyzadat vyjadreni v nejake psychiatricke mbulanci, kde se na tehotne specializuji - treba MUDr. Hanka v NUDZ.
Dobre, děkuji ti za radu ![]()
Jo, teda jeste s eliceou je problem, ze ma „priznaky z vysazeni“ - proste kdyz se nahle vysadi muze byt cloveku blbe.
To prakticky v tehotenstvi znamena 2 veci:
@malytlustyhroch no já jsem zatím 6dni na 5kove.. Tak uvidíme no.. Jako můj psychiatr řekl že je lepší je nemít ale že by v těhotenství vadit neměli.. Je to těžké se rozhodnout.. Chci být v pohodě a mám strach aby se mi to ne zhoršilo teď nebo po porodu.. Ale nechci ublížit mimcu
Ahoj já měla s ohledem na plánované těhotenství nasazeny sertralin. Nikdo s tím problém neměl, gynekolog, porodnik ani pediatri, smela jsem i kojit. Nevím, jestli je escitalopram výrazně jiný, ale je to taky ssri. Možná bys mohla na sertralin přejít? Ale třeba je i escitalopram tak setrny, ten neznám. Mně řekli, že sertralin se při plánovaném rodičovství dává jakožto optimální.
@Hazentla no tak oni říkají že elicea není nějak škodlivá ale každý má jiný názor takže těžko říct no..
@DeeDeee Ahoj. Uvedu dve sve zkusenosti: 1)první těhotenství pred 11 lety. Uz si nepamatuju, co jsem brala. Ale vysadila jsem bez porady s lekarem hned na zacatku. V tehotenstvi tak nejak v pořádku. Ale po porodu.. Ty stavy nepreju nikomu. Nakonec po mesici zastaveno kojeni a nasazeny leky. 2)druhe tehotenstvi v r. 2017. Uz pred otěhotněním nasazen Zoloft. Tehotenstvi v pohode. Leky jsem brala. V porodnici jsem jim vse rekla. Po porodu kontaktovali meho psychiatra a ten jim rekl at se sama rozhodnu, zda chci kojit. Ze je to strasnej psychyckej napor. Ja se rozhodla pro nekojeni ale to hlavne kvuli tezkym migrenam, kterymi trpim. Malej po porodu více sledovan. Problemy s dechem nemel ani nic jako abstak apod.
Klidne napis zpravu, kdyz budes chtit
A tech leku bych se nebala. Lezela tam se mnou pani a ladovala se diazepamem ![]()
@DeeDeee @mayunka Zoloft má účinnou látku právě Sertralin, tak jsme měly totéž 🙂 co jsem se dočetla, tak i ta Elicea by měla být ok. Držím palce!
Ahoj holky, na zacatku tehotenstvi jsem vysadila prasky. Brala jsem ji cca 4 roky a uz jsem se citila fajn. Ted jsem ve 14tt a uzkosti se mi vratily v plne parade
Jen si predstavim tu zodpovednost a starost tak se mi svira hrud
tolik si preji byt v pohode a bez leku. ![]()