Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Taky máme embolii v rodině. Když jsem chtěla antikoncepci, šla jsem na krevní testy srážlivosti krve. Na nich mi nic nenašli, držím palce, ať to máš stejně. ![]()
Jeden doktor mi řekl, že pro dědičnost je důležitá informace, jestli ten příbuzný měl embolii do padesátky nebo po padesátce - v tom případě je to pro dědičnost už jedno. Ale mám to jenom od jednoho zdroje, prodávám, jak jsem nakoupila. ![]()
Myslím, že by se ti to už projevilo, když bereš HA tak dlouho. Já měla trombózu už asi dva měsíce po začátku braní HA, ale u mě to nebylo dědičné, myslím ale, že ten princip bude stejný.
Nech si udělat trombotest. To, že do teď je to s antinou ok, neznamená, že se nic nemůže pokazit. Kámoška to taky netušila, brala antinu bez jakéhokoli vyšetření a měla bohužel trombozu.
@ProfZav píše:
Myslím, že by se ti to už projevilo, když bereš HA tak dlouho. Já měla trombózu už asi dva měsíce po začátku braní HA, ale u mě to nebylo dědičné, myslím ale, že ten princip bude stejný.
To si nemyslím. ![]()
Testy na leidenskou mutaci si můžeš zaplatit. Každopádně nejvyšší riziko trombózy je v prvním roce užívání antikoncepce. Takže být tebou už na půl roku neprerusuju, to nasazení antikoncepce je nejrizikovejsi období.
@broskvová zmrzlina píše:
Taky máme embolii v rodině. Když jsem chtěla antikoncepci, šla jsem na krevní testy srážlivosti krve. Na nich mi nic nenašli, držím palce, ať to máš stejně.Jeden doktor mi řekl, že pro dědičnost je důležitá informace, jestli ten příbuzný měl embolii do padesátky nebo po padesátce - v tom případě je to pro dědičnost už jedno. Ale mám to jenom od jednoho zdroje, prodávám, jak jsem nakoupila.
to si úplně nemyslím, i člověk s významnou trombofilií může mít první epizodu tromboembolické nemoci po 50. letech věku a vlastně ani nemusí mít nikdy. Důležité je taky jestli ta embolie nebo trombosa vznikla např. po operaci, nebo sama od sebe. Ale já mám třeba v ordinaci paní co má Leidenskou mutaci v homozygotní formě (to je vzácnější a závažnější než heterozygot) a svojí první (a zatím jedinou) trombosu měla v 50 letech, užívala mnoho let antikoncepci a občas kouřila. A stejně měla i při poměrně významné trombofilii trombosu celkem pozdě a v kombinaci s dalšími riziky.
Zakladatelka si může nechat udělat genetiku na trombofilní mutace, není to zas tak drahé. Předpokládám že ta babička co měla embolii otestovaná nebyla?
V dnešní době už gynekologové testují na trombofilní mutace všechny pacientky. Stačí na to odběr krve. Zeptej se gynekoložky, nejspíš už dávno otestovaná jsi.
@Janli píše:
V dnešní době už gynekologové testují na trombofilní mutace všechny pacientky. Stačí na to odběr krve. Zeptej se gynekoložky, nejspíš už dávno otestovaná jsi.
Není pravda. V dnešní době gynekolog nemůže genetické testy na trombofilní stavy indikovat ( respektive může, ale na úhradu pojištovnou to musí indikovat hematolog, internista, kardiolog…)
@Lama Lama píše:
Není pravda. V dnešní době gynekolog nemůže genetické testy na trombofilní stavy indikovat ( respektive může, ale na úhradu pojištovnou to musí indikovat hematolog, internista, kardiolog…)
To jsem nevěděla, ale dřív je normálně dělali, takže zakladatelka je může mít hotový.
@Janli píše:
To jsem nevěděla, ale dřív je normálně dělali, takže zakladatelka je může mít hotový.
Tak to by asi věděla, ne?
Moje sestra dělala na interne a běžné jim tam vozili mladé holky s trombózou a embolkou (ano, bylo to z hormonální antikoncepce, je to hnus, divím se, že to dnes ještě frčí). Určitě je na místě test na trombofilni mutace.
Hezký den přeji.
Již 5. Rokem užívám antikoncepci, s půlroční přestávkou.
Před pár dny jsem se dozvěděla, že moje babička před cca 18 lety měla embolii. Vzpomněla jsem si na své prášky a nevím, třeba to je mimo a řeším opravdu kravinu, ale nehrozí mi nějaké nebezpečí? Od té doby má babička klid, bere léky. Nikdy jsem nebyla poslána na nějaké vyšetření kvůli tomu atd, nenapadlo mě to nikdy řešit.
Mám v plánu se zeptat gynekologa až půjdu na preventivku, jestli ji brát mohu. Ale nesetkal se tu s tím někdo?
Moc díky