Emetofobie

4
8.9.24 14:09

Emetofobie

Zdravím,
chtěla bych se zeptat, zda se jedná o Emetofobii. Už jsem ze sebe naprosto vyčerpaná.. Myslela jsem si, že zvracení vadí každému a že je normální se toho bát.
Po každé co je někomu špatně od žaludku, začne mi být taky a nedokážu být v klidu.
Když někdo zvrací v blízkosti mě, začnu se klepat a brečet, protože se bojím, že budu zvracet i já.
Na večírky nechodím ráda, protože tam někdo zvrací na každém rohu. Takže když piju alkohol, tak minimálně.
Po každé, když mám u sebe nějaký “spouštěč” (Poutě, cesta autobusem/autem/.., klub,..), tak se začnu stresovat a představovat si, co by se stalo, kdybych tam začala zvracet.
Netrpím na nevolnost v autě, ale i tak si na delší cesty než hodinu beru kinedril.
Atd atd…
Nevíte někdo, jak s tímto strachem bojovat? :(
Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
8.9.24 14:20

Ahoj,

to, co popisuješ, opravdu zní jako emetofobie, tedy strach ze zvracení. Chápu, že to musí být hrozně vyčerpávající. Strach ze zvracení sice není úplně neobvyklý, ale když tě to omezuje v životě, tak už to může být něco, s čím bys možná potřebovala pomoct.

Tenhle strach můžeš zkusit zvládat několika způsoby. Hodně lidí chodí na terapii, konkrétně kognitivně-behaviorální terapii (KBT), která jim pomáhá pracovat s tím strachem a postupně ho překonávat. Je to vlastně o tom, že se učíš zvládat svoje myšlenky a reakce, a postupně se tomu, co tě děsí, přibližuješ, až to přestane být tak hrozné.

Kromě toho může pomoct naučit se různé techniky na uklidnění, třeba hluboké dýchání nebo meditace. Můžeš si taky zkusit promluvit s někým blízkým, kdo ti rozumí a podpoří tě. A jestli to máš fakt hodně těžké, existují i léky, které ti může předepsat doktor na zmírnění úzkosti.

Jsi v tomhle rozhodně sama, je spousta lidí, co s tím bojuje. Nejdůležitější je ale nechat si pomoct a nesnažit se to zvládat úplně sama. Držím ti palce :kytka:

• Citovat
  • Upravit
4
8.9.24 14:37
@Anonymní píše: Více

Děkuji :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
823
8.9.24 23:12

@Lucie756 ahoj, ja mam emetofobii snad co ziju, a to je mi přes 30.
Bojim se, ikdyz nekdo kasle.
Bojim se, kdyz jen někdo rekne, ze je mu zle.
A nejhorší je, když rekne dcera, ze ji boli brisko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
3 roky zpět nás obešla strevni viroza. Dcera tehda 4 roky, zvracela co 20minut a ja ji u toho drzela kybl. Kupodivu jsem byla v pohode, asi proto, ze jsem to mela tahle pod kontrolou. Jenze když to měl o par dni později manzel, tak jsem se uplne hroutila.
Kdysi jsem i vystupovala cestou z prace z
autobusu, když nekdo kaslal, protoze jsem mela stravh, ze se poblije.

Mam presne ty same stavy, co ty. Třes, brek apod.

Tak nějak s tím ziju no..

Omezuje mě to i tak, že jim jen urcite potraviny, po kterych mi nebude zle. A snazim se korigovat i dceru, aby neplacala pate pres deváté

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
10.9.24 04:51

Emetofobie je intenzivní strach ze zvracení, který přesně odpovídá tomu, co popisujete. Tento strach může být vyčerpávající a ovlivnit váš každodenní život. Zvážit můžete terapii zaměřenou na fobie, například kognitivně-behaviorální terapii, která pomáhá zvládat úzkostné reakce a zmírnit strach.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová