Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojky holky.Minulý týden jsem byla na laparoskopii a tam mi zjistli dvě malé ložiska endometriosy,které odstranili,za 14 dní si musím jít ještě pro nějaké hormony ke své gynekoložce.Ale proč píšu,podařilo se vám hned nebo v co nejbližší době otěhotnět?O miminko se snažíme už skoro dva roky a ted konečně víme čímto asi bylo.Tak doufám,že nám to už vyjde.
JanoV - tak pokud byla ložiska odstraněna, tak myslím, že je dost velká šance otěhotnět brzy po LPS. Jenom pozor endometrioza se dost často udělá znova. Je mi líto, že jsem zrovna první v tvé diskusi, kdo se s tím pere tak dlouho, ale i to je realita.
Jaké hormony budeš brát?
Ahojky VeKo,děkuji za odpověd.to ještě nevím jaký hormony budu brát.doktor v nemocnici mi řekl,že si mám jít za 14 dní ke své gynekoložce a ta mi je dá.chtěla jsem k ní jít tenhle týden na vytahování stehů,ale tenhle týden má dovolenou tak musím jít zase do nemocnice,aby mi je vytáhly,takže dřív jak za 14 dní je mít asi nebudu.Tu endometriosu jsem tam měla,žeprý hodně malou tak snad to bude ok.ještě nevím za jak dlouho se můžeme s manželem milovat.na laparoskopii jsem byla ve středu.
Ahojky. Asi tě moc nepotěším, ale já mám s endometriozou špatný zkušenosti. Na laparoskopii jsem byla minulý rok v červnu. Taky jsem měla 2 ložiska. Po laparce mi doktor předepsal nějaký šílený prášky..orgametril a ty se mnou dělaly děsný věci..nervozita, stres, návaly atd. Takže jsem pak brala antikoncepci 3 měsíce v kusu. Endometriozu ale stále mám! Sice zatím není tolik bolestivá, ale doktor mi narovinu řekl, že se s touhle nemocí musím naučit žít. Nejlepší je otěhotnět…ale i tak je možný, že se ta mrcha vrátí. Prý že mi přeje aspoń tři děti, abych tolik netrpěla. S přítelem se snažíme o mimčo už 2 a půl roku a od letošního roku navštěvujeme Centrum asistované reprodukce. Bohužel vše neúspěšně zatím. Teď mám po dalším pokusu a čekám, jestli to vyjde. Přeju ti, abys tohle nikdy nemusela absolvovat a otěhotněla co nejdříve! ![]()
Jani - mě po LPS s hysteroskopií doporučili 14 dní režim bez pohlavního styku, koupelí a většího namáhání břicha.
Figura - jj orgametril a všechny ostatní hormonální léky na endometriozu právě působí tak, že tělo hormonálně utlumí - tzn.navodí v podstatě umělý přechod. Myslím, že lepší než hormonální léky je brách chvíli HA, ale mě ani to nezabralo.
Jani spíš radila místo léčení čímkoliv co nejdříve otěhotnět, tzn.jít rovnou do CAR a chodit aspoň na inseminace a nebo alespoň hlídat ovulaci UTZ.
Ahojky,tak to jsi mě vůbec nepotěšila,ale doufám,že to nebude takhle i u mě.Pořád neztrácím naději.a doufám,že nám to vyjde.I tobě to přeju.
Holky moc děkuju za rady,aspon budu chytřejší a uvidím co my doktorka napíše.Aspon vím čeho se vyvyrovat.když jsem brala clostilbegyt tak jsem chodila na kontrolní ultrazvuky.tak si myslím,že budu chodit i ted.
Příspěvek upraven 13.07.10 v 09:42
ahoj Jano.Před 5 lety mi bylo při běžném gyn. vyšetření zjištěno endom.ložisko v zadní klenbě poševní.Dr mě hned vzal na laparku,ložisko odstranil,zjistil při tom ještě jednostrannou neprůchodnost vejcovodu.Propouštěl mě se slovy"nevidím důvod,proč byste ted neotěhotněla"(před tím už jsme se nějaké 2 roky snažili o druhé ).Tak jsme se snažili a nic,2× jsem absolvovala stimulaci u svého gynekologa,taky nic.Odeslal mě do CARu,kde taky neviděli důvod,proč bych neměla otěhotnět,takže kolotoč IUI…nic,následovaly 3 ivf…nic.Na podzim mi praskla endometr.cysta na vaječníku(o které jsem samozřejmě nevěděla),operovali mě a zjistili oboustrannou neprůchodnost,srůsty a endometriozu v celém břiše.Mám za sebou další 2 ivf,při tom posledním jsem otěhotněla,ale za pár dnů to prcci vzdali.Na podzim mě čeká asi další pokus.Asi jsem tě nepotěšila,ale tak to s endometriozou prostě je.Je paradox,že nejlepší léčba endom.je těhotenství.Moc ti přeji,abys byla vyjímka a otěhotněla co nejdřív.
teda holky vy mě teda dáváte zabrat.mě měl na starosti sám primář oddělení a říkal mě,že ted otěhotnění nic nebrání,tak stále doufám,že to vyjde.ale i primář se může splést.
Jano, za mě bych ti doporučila nečekat a začít to řešit tím umělým oplodněním. To čekání a pořád nic je šílený. IVI stojí asi 500kč a IVF jak kde. Mě stojí skoro 20000. Podle mě je u týhle nemoci přirozený početí skoro nemožný. Taky dost záleží na tom jaký má spermiogram tvůj partner. Asi tě tady teď všechny děsíme…ale to je realita.
manžel měl spermiogram úplně v pohodě a já hormonální profil taky.klidně bych šla i na umělý oplodnění.o peníze mi vůbec nejde.jen aby se to povedlo.i dvojčata bych brala.
Kačko - předpokládám, že první dítě bylo v pohodě…je to prostě záhada, podělaná endoška. Jsou ženské, které ji mají ani o tom neví a vesele těhotní. Já mám endometriozu taky všude v břišní dutině. Vytváří se mi srůsty v okolí močového měchýře a tlustého střeva. Teď mi při LPS dali i nějakou protisrůstovou síťku na dělohu. Ale vím, že musím co nejdřív otěhotnět. Pokud se do roka nezadaří, čeká mě pravděpodobně 3.LPS ![]()
Jani - určitě se ničeho neboj, podle mě dělá endometrioza problémy jen v tak rozsáhlých případech jako mám já a Kačka.
děkuji VečKo trochu jsi mě uklidnila.no uvidíme jak se to bude dál vyvíjet.
Jani - v tom případě vůbec neváhej a objednej se do CARu. Přece jenom mají více možností a prostředků ti pomoci než tvůj gynekolog. Já bych ani nezkoušela ty horm.léky od gyndařky. Zbytečná ztráta času. Po LPS je tělo „čisté“ a nejlépe mu jen pomoci třeba aspoň inseminací. A taky počítej s tím, že objednací lhůty do CAR jsou teď i dva měsíce, teda tady v Praze.
Doktoři ti nikdy neřeknou nic negativního! Mě měl taky primář a kdybych dala na jeho slova, tak se teď ještě snažíme přirozeně a divíme se proč to nejde. V CARU u nás narazili na další problém. Přítelův spermiogram je horší. Po vysledcích co nám dělali v nemocnici byl dobrý ale laboratoř v CAR dělá podrobnější vyšetření. Takže bych zašla aspoň si nechat udělat spermiogram tam a zkusit IVI. Není to bolestný, je to jako každý vyšetření. Partner dá spermie, oni vyberou ty nejlepší a dají ti je tam v době ovulace. Tak hodně štěstí! ![]()