Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, s manželem se snažíme roka čtvrt o dítě. Už spolu děti máme, ale prostě bysme rádi ještě jednoho člena rodiny. Když to nějakou dobu nevychazelo tak sem svoje obavy sdělila gynekologovi, odeslal mě na oddělení asistovanou reprodukce, kde jsem se objednala a při první návštěvě my bylo řečeno, ze mi neplanuju tzv. ČPS a píchnou ovitrell, po ČPS jsem měla užívat utrogestan do očekávané menstruace. Přišla bohužel, další kontrola znovu stejný postup, ale už mi bylo řečeno, ze tam zatím není dostatečně velký folikul, dostala jsem tedy ovitrell domu s tím ze si ho mám píchnout za tři dny a zase ČPS. Opět přišla menstruace, tentokrat, ale oproti normálu měla pět dni zpozdeni a její začátek byl sileny, velké bolesti, omdlivala jsem na toaletě:-(No a tedka jsem byla včera na kontrole kde jsem vše nahlásila. Včera při kontrole 10DC a zápis jen drobné folikuly…na právem vaječníku mám 2 Cm endometriozu. Podotýkám, ze jsem jednou již v roce 2016 prodělala operaci kdy mi byla endometrioza vyjmuta. Nyní mám jít na kontrolu tedka v pátek. Paní doktorka prý se musel podívat jak to vypadá s tou endometriozou jestli tam teda je nebo není, jestli se vytvořil nějaký folikul. Řekla mi ze mám být rada ze mám děti a ze jediný co mi muže nabídnout je, ze me stimulují a udělá se IUI.Moc se mi nelíbí od ni ta nejistota ze vlastně asi neví jestli tam ta endometrioza je nebo není. Prosím mate někdo podobnou zkušenost? Dekuji moc. Chtěla bych vědět jestli mám nějakou naději popřípadě jestli by to IUI mělo nějakou šanci. Děkuji Simča
@Simona87b endometrioza se da 100% prokázat pouze laparkou. Proto doktorka nemůže vědět zda tam je nebo ne. Navic to že si byla jednou na odstranění endometriozy, tedy otázka zní odstranění čeho, neznamená že se endo nevrátí. Vrací se často a kolikrát v mnohem horší formě
@lachtanice86 píše:
@Simona87b endometrioza se da 100% prokázat pouze laparkou. Proto doktorka nemůže vědět zda tam je nebo ne. Navic to že si byla jednou na odstranění endometriozy, tedy otázka zní odstranění čeho, neznamená že se endo nevrátí. Vrací se často a kolikrát v mnohem horší formě
V roce 2016 mi odstranily ložiska hluboké endometriozy…to vím, ze se vrací. Nejsem lékař takže nevím na kolik procent si doktorka je jistá ze to tomu jw podobne či to je ono nebo není, pracuji s informacemi co mám od ni. Zajímá mě spis to na co se ptám jestli má někdo zkušenost ze by přes endometriozu dosáhl přes IUI těhotenství.
@Simona87b ja přes endometriozu 4.stupne tedy v cele dutině břišní, na střevech, vejcovodech, vajecnicich i děloze, po léčbě otěhotněla přirozeně.
@lachtanice86
Ok, děkuji za tvoji reakci, mě tedka pravé doktorka doporučila IUI, jen nevím jestli by nebylo lepší jít na operaci nechat to zase vyčistit a pak to zkusit prirozene proto mě zajímají spis zkušenosti někoho kdo tím prošel.
@Simona87b však ano. Šla jsem na operaci, kde mi odebrali cystu 9×10cm, vypálili ložiska, zrušili srusty. Operace trvala pres 3hodiny. Potom jsem musela nastoupit hormonální léčbu na půl roku a potom mi doktor řekl, že mi necha jen 3 cykly na přirozené otěhotnění a pak by šel rovnou do ivf. Iui by v případě endometriozy rovnou přeskočil. Ale každý doktor to ma jinak.
@lachtanice86 Jj ja právě i četla dost informaci ohledně toho, ze to IUI právě nemá moc úspěšnost no…nevím v pátek mám další ultrazvuk tak sem zvědavá co mi pak řekne
@Simona87b Ahoj mám také endometriozu. Kvůli ní jsem přišla o půlku vaječníku. Mám za sebou 2 operace. Jezdila jsem přes rok do poradny pro poruchy plodnosti. Pak jsem nachvili návštěvy zrušila a na podzim chci začít jezdit znovu. Endometriozy se jentak nezbavíš je to zákeřné onemocnění které nedovolí aby se spermie dostala do vajíčka takže podle mě je IUI zbytečné tam ti jen ty spermie zavedou hluboko do pochvy. Nejlepší řešení je IVF, kdy dělají dva způsoby buď nechají spermií oplodnit vajíčko a nebo vyberou dominantní spermii a vajíčko a tu spermii přímo umělé aplikují do toho vajíčka.
@Ivuska53 děkuji za názor…jde o to, ze dite už mám, lékařka mi tedy řekla ze maximum zkusit to IUI ze jinak by IVF nedoporucovala, tím jak je to běh na dlouhou trať a hormonální léčba…nevím, chtěli bychom s manzelem ještě miminko, ale manžel nesouhlasí s IVF.Je to na nej prý už moc velký zásah ze strany lékařů a nechce do toho tak jít…maximum pro nej je to IUI…to říkal ze s tím by se ještě smířil:-(To, ze je endometrioza zákeřná vím, ja tedy operovana byla jen jednou, ale moje sestra takhle přišla o část střeva kvůli častým operacím endometriozy a srustum a tedka má má udelanou stomii:-(Vím, ze je to ode mě asi celkem sobecké psát ze bych chtěla ještě miminko, ale proste to tak cítím no…mám doma dva kluky a šílené bych jim chtěla ještě pořídit sourozence.
@Simona87b to chápu. Za zkoušku nic nedáš a nikde není psáno, že je to nemožné.. Hodně štěstí
Ahoj, tak dneska po kontrole, žádný dominantní folikul, v příštím cyklu 5-9 den brát Letrozol, objednat se na 10-11 den cyklu na ultrazvuk a pokud bude dominantní folikul půjdeme do inseminace.