Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všechny,
moc bych vás chtěla poprosit o všechny informace a vaše zkušennosti s endometriózou…
My se snažíme pár měsíců o miminko, ale doktor mi teď diagnostikoval na preventivní prohlídce endometriozu, je to vidět na ultrazvuku, mám to na vaječníku.
Mám jít na laparoskopii do nemocnice na Homolku, kde se prý uvidí jestli se jedná opravdu o endometriozu a kde se také podívají jestli mám průchozí vejcovody a jestli je tam všechno v pořádku.
Nejradši bych na tu operaci nešla, ale bojím se, že když nepůjdu může to být horší a miminka se nedočkáme.
Jinak mám cyklus pravidelný, ovulace dle BT i dle konzultace s doktorem probíhá v pořádku.
Moc vám všem děkuju za reakce.
Tereza
@Terezka-V Ahoj, já byla na laparce začátkem prosince - po probuzení jsem se dozvěděla, že mi našli malá ložiska endometriózy a neprůchodzí jeden vejcovod. Endošku rovnou vypálili. Ms mám taky pravidelnou, a také se mimča moc nemůžeme dočkat ![]()
Po operaci jsem nedostala žádnou léčbu, žádné prášky, nic - předpokládám, že endometrioza byla v menším rozsahu a byla odstraněna
Ale zatím se furt nedaří…uvidíme no…
Ale operace je v klidu, druhej den mi sice bylo špatně po narkóze kvůli nízkému tlaku, a pak mě asi tejden bolely kkliční kosti, ale jinak to fakt nic není:) Dokonce mám jen jeden vpich v pupíku, další v tříslech mi nedělali:) Tak se neboj, třeba to pomůže ![]()
Ahoj,
být Tebou, na lps bych určitě šla, kor na Homolku. U endometriózy často vznikají srůsty, a ty nelze jinak než při lps odstranit a jinak na ně také nepřijdou. Na Homolce jsou profici, údajně nejlepší v republice, stran této nemoci. Sama jim při stejné diagnóze vděčím za svého syna a také za probdělé noci poslední dobou, které jsem si u nich ale neobjednala
Můj doktor říká, že jinam by mě na lps neposlal, na Homolce mi řekli, že kdybych se stejným nálezem šla např. do Motola, tak určitě nemám jeden vaječník a vejcovody možná oba, že by se s tím nikdo takhle „nevyřezával“. Měla jsem všechno posrůstané k sobě a bez této lps bych nemohla otěhotnět (i když samozřejmě kdo ví
). Ale nicméně jsem se absolutně řídila tím, co mi na Homolce naordinovali a od lps jsem otěhotněla za necelých pět měsíců. Pokud bys chtěla víc „pokecat“, tak mi klidně napiš SZ. Jinak na zmírnění potíží doporučuji pupálkový olej, který jsem zobala k tomu a myslím, že má nemalý podíl na našem prckovi ![]()
Každopádně držim palce, vím, jaké jsou s tím nervy ![]()
@LucijeS děkuji za reakci a za milá slova, držím ti palce ať se také brzy zadaří a najdeš // ![]()
@Květinka81 tak jsi mě trochu uklidnila nabila mě pozitivní energií… mě našli nález na vaječníku, má to už 4 cm tak se bojím že pokud to fakt bude endometrioza tak že to bude velký…
taky se bojím jak je to s tou pooperační léčbou… s těmi hormony co se potom berou… a jak dlouho… už tak jsem zničená že jsem za půl roku neotěhotněla a ještě vědět že budu muset čekat třeba rok??? no ale hlavně aby to miminko vůbec někdy přišlo…
a co je SZ??
@Květinka81 a prosím tě jaký přesně ten pupálkový olej bys mi doporučila?
Děkuju
Na Homolce jsem byla na LPSK operaci myomu…ne, ze bych nemohla predtim otehotnet, ale potracela jsem. Myom odstranili a ja 4 mesice na to otehotnela…jediny problem je v tom, ze po zasahu do delozni steny me ceka porod cisarskym rezem /je to jistejsi, protoze jizva nebyla v dobe otehotneni 100% zhojena, tak aby deloha pri spontanimporodu nerupla/. Nicmene Homolku doporucuji. Jsou tam vsichni operateri naprosto skveli…a blbe sestry jsou na oddeleni miniinvazivni chirurgie snad jen dve…nesmis nechat na sebe stekat…:-) Da se to prezit, za vysledek to stoji! Drzim place!
@Terezka-V Jo a na prevenci srustu doktori doporucuji tohle…ja to tedy na laparku nemela, protoze jsem nevedela, ze to existuje, ale ted na cisare si to urcite poridim, chci jeste dalsi deti.
Ahoj já byla operována na endometriozu IV. stupně srusty od pochvy pres delohu do streva a křížových vazů,,, kdyz uz to jde videt na vaječníku bez to odstranit:) byla jsem také na Homolce a perfektní lékaři! srali se se mnou 4hodky a uplne mi pekne očistili i prirostlý vejcovod-mám vrozený jen jeden a normalne je pruchodnej!:D strevo mi také jen očistili ze mi ho nechtejí hned brát
byli úžasní nenutili me ani do kontrolní laparoskopie po roce nebo jsem rekla ze me nic nebolí jen udelali MR. no a zázrakem jsem otěhotněla přirozene a jsem ve 21týdnu a vím že z velké části to dlužím panu dr. Pelíškovi a Primáři Popelkovi na HOmolce, po operaci na mě dohlížel Mudr. Zelenka všechno bylo ok ![]()
@Květinka81 moc děkuji za podporu a milá optimistická slova…
budu moc ráda, když si napíšeme klíďo i na SZ ![]()
já jdu v pátek na homolku k lékaři na prohlídku a už domluvit termín operace…
byla jsem u léčitelky a jen jsem jí řekla, že nemůžu otěhotnět a aniž bych jí řekla svoje problémy, řekla mi že mám neprůchozí vejcovody a až pak jsem se jí teda svěřila že mi našli něco na vaječníku a chtějí mě operovat no a ona že na tu operaci mám jít a pak hned mít miminko budu tak snad to opravdu tak bude ![]()
jo jinak pupalkový olej už jsme si koupila ![]()
Za týden me čeká laparoskopie, začínam si chystat věci do nemocnice. Braly jste si pyžamo nebo košili? Já košili nemám, spum v pyžamu (kalhoty nemaji gumu). Myslíte, ze to nevadí? Popřípadě co všechno jste si braly do nemocnice? Jdu poprvé tak jsem z toho mimo. Moc dekuji ![]()
@kiwa Já tedy doporučuju košili, po operaci se ti kalhoty budou špatně oblíkat, to mi věř
a taky budeš ráda, že nemáš nic přes břicho. Mě teď čeká druhá laparka, jestli teda nejsem v tom ![]()
Jééé, já odpovídala na původní diskuzi:D
NA operaci jsem měla velké volné kalhotky zvané bombarĎáky, věděla jsem, že budu mít dren, tak aby mě to netlačilo. Taky jsem měla košili, i když normálně spím v pyžamu. Těch pár dní se to dá vydržet.