Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte snažiliky a zasloužilé matky ![]()
Vím, že tohle téma je velmi probírané téma a halvně diagnostikovat endometriózu na základě zkušeností jiných je holý nesmysl. Spíše bych ráda věděl jednu zásadní věc: na endometriozu pry vzdy upozorni velke bolesti břicha či podbříšku. Chci se zeptat jak si to mám vysvětlit.. Bolesti břicha u mě nastanou asi tak cca na 3 hodiny v den kdy dostanu menstruaci a velmi jednoduše se dají zcela utišit jedním růžovým práškem. Nikdy jindy mě břicho nebolí - nebolí mě ani pohlavní styk ani nic jiného. Břicho mě bolí jenom když mám střevní potíže
Proč to vše vlastně píšu.. Minulý rok v litopadu mě byla zjištěna cysta o velikosti asi 7 cm. Byla jsem na onkomarkerech a jeden jsem měla vyšší než normálně (tuším číslo 125). Tento onkomarker ale ovlivňuje perioda a můj doktor mě na testy poslal na začátku menstruace! Když žena menstruuje je tento onkomarker znatelně vyšší! Zatím jsem nebyla na laparce a popravdě jít ani nechci. S přítelem se o děťátko snažíme rok a již se nám to jednou povedlo. Bohužel v 8tt jsme o něj přišli. Zatím nám to nějak nevychází
Sakra, nějak jsem se rozepsala… tak jak je to tedy s tou bolestí břicha ? Děkuji moc předem za odpovědi …
Lili - mě diagnostikovali endometriozu 4.stupně na LPS, před tím jsem neměla vůbec žádné problémy, jen občas při MS bolest břicha, ale tak nějak normálně, když jsem to konzultovala s ostaníma kamarádkama, tak jsme na tom byly všechny stejně.
Jinak onkomarker CA 125 je pomocný při diagnoze endometiozy, ale může být zvýšený i z jiného důvodu než je endometrioza (většinou i z banálního důvodu) takže podle něj se řídit taky nedá. Nejjistější je prostě laparoskopiie. Jinak jsou to pouze jen dohady a vyhodnocování subjektivních příznaků, pro které máme každá jiná měřítka. ![]()
Veko díky moc za rychlou odpověď! ![]()
Jednou jsem již cystu na vaječníku měla (zhruba když mě bylo asi 17) a chtěli mě jí operovat po 3 měsících mě doktor zjistil, že tam žádnou nemám a bylo po operaci … vím, že nejjistější by byla laparka, ale tak nějak nechci, aby se ve mě někdo dloubal
Přemýšlela jsem nad homeopatikama, mastičkářema, zaříkavačema
mě ani nikdo nepozoroval jestli se mě dělají vajíčka, jestli ovuluju apod. Všechny jiný onkomarkery jsem měla absolutně ok. Jinak když jsem otěhotněla, tak se mě hned ta mrška zmenšila asi o 3 cm. No tento měsíc bych měla jít zase na kontrolu tak uvidím jak velká bude teď. Taky jsem četla že na endometriozu je prý super magnetická rezonance - že prý vše vidí a nemusíš na laparku. Když jsem ale psala do Brna kde tohle udělají i samoplátci zhruba za cca 5 tis. tak mě odepsali, že k tomuto přistupují velmi skepticky
nesnáším naše zdravotnictví! ![]()
Přeji hezké dopoledne,
obracím se na vás s prosbou o radu a předem se omlouvám za anonym vzhledem k popisu zdravotního stavu.
Už od puberty mě trápí bolestivá menstruace, která se teď v poslední době zhoršuje (je mi 35). Mám podezření na endometriozu a v souvislosti s ní uvažuji o změně gynekologa, protože ten stávající moje potíže nijak neřeší.
Dnes (jsem cca týden od konce menstruace) jsem v toaletě objevila kousek (asi) sliznice. Omlouvám se za nechutný popis, ale byl to jakoby kousek kůže, jen měkký, obalený krvavým hlenem. Může to být případný další příznak endometriozy? Vím, že tu nejsou lékaři, ale nevím, nakolik to je akutní řešit. Slíbila jsem malému, že půjdeme na koupaliště. Strašně se těší a já si neumím představit, že teď půjdu místo toho na gynekologii. V poslední době na mě pořád něco leze. Už se mi chce brečet. ![]()
Tak navíc jsem teď na netu zjistila, že mám můj doktor dovolenou… Asi jen potřebuju ujistit, že moc panikařím a nic se neděje. Asi jsem už blázen. (obnovitelka diskuze)