Epidurál

209
19.5.10 12:29

Epidurál

Ahoj,
začíná se to všechno nějak moc blížit, a tak začíním být nervozní a snažím se dát si dohromady představu, jak bych to všechno chtěla…kromě toho aby to bylo rychlý a bezbolestný.
Jaké máte zkušenosti s epidurálem? Co si tak pročítám a slyším, je to pořád 50 na 50.
Já jsem zatím rozhodnutá, že ho spíš nechci, ale bojím se, abych si to pak nevyčítala, až se budu svíjet bolestí.

Někdo říká, že byl ještě několik dní po porodu díky epidurálu úplně mimo, což bych teda vážně nerada.

Tak se budu těšit na Vaše zkušenosti. :potlesk:

Zatííím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4957
19.5.10 12:59

Já jsem sice rodila plánovaným císařem, ale epidurál byla pro mě jedna dobrá volba ze dvou(druhá byla celkové uspání). Byla jsem s ním naprosto spokojená. Malou jsem mohla hned po operaci kojit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9133
19.5.10 13:08

Ahoj!!
Asi o vždycky bude tak na půl.Já při prvním porodu epidurál měla a moc mi nepomohl,píchli mi ho asi pozdě.Druhý porod jsem byla přesvědčená,že už ho nechci,přesto jsem o něm přemýšlela,když bylo nejhůř.Zvladla jsem to díky PA bez něj a pak jsem byla ráda,dá se to vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
19.5.10 13:09

já jsem měla 2 a mimo jsem nebyla. Hlavně buď v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7928
19.5.10 13:25

ahoj rodila jsem 3×
1× bez epidurálu porod v poho nikterak dlouhý řekla bych docela rychlý. Pak jsem rodila a to jsem si nechala píchnout epidurál pohoda žádné komplikace napíchli mi ho super
Teď před pár dny jsem rodila opět a bez epidurálu bez nástřihu prostě jsem měla 35min fofr nidky jsem nic neplánovala prostě jsem si řekla že to nechám na situaci která bude

Držím palce aby porod byl rychlovka já na ten svůj poslední zcela jistě nezapomenu bylo to úžasnééééééé ( a to jako si bolest neužívám :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
719
19.5.10 13:26

Já jsem byla, rozhodnuta že ho chci, porod. cesty se mi za 2 hodiny otevřely o 1cm, tak mi ho píchli,já po druhé dávce usnula, a když mne vzbudili tak zjistili že jsem plně otevřená a hlava už je skoro venku, tak jsem zatlačila a prcek byl na světě.
Když to nevyzkoušíš nezjistíš… Někomu nesedne a bolesti nepotlačí. Někdo může mít alergii na anestetiku, kterém se tam dává. Někdo může mít po vytažení bolesti v zádech. Opravdu záleží na mnoha okolnostech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
19.5.10 13:30

připrvním porodu mi pomohl, měla jsem hodně dlouhý porod, tak jsem byla ráda, že mi na chvíli dal oddychnout, problémy jsem žádný neměla a to normálně trpím na záda od dětství.
Při druhém porodu jsem ho neměla, ale porod byl o dost kratší, ale zato sakra bolestivější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
19.5.10 13:34

Víš co, moc neplánuj… Pročti názory a nechej to pak na aktuální situaci.
Já mám naprosto obrovskou hrůzu z toho, že se mi někdo bude vrtat jehlou u páteře… Ale byla jsem tak nějak smířená s tím, že možná k tomu dojde - nedošlo, sice to bolelo=), ale dalo se to v pohodě zvládnout.
Kdybych měla takové bolesti jako už jen chvíli před porodem déle než jsem měla… asi bych o něj taky škemrala, jehla nejehla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
19.5.10 13:34

Ahojky,
tak nevím co bych poradila. Poprvé jsem byla na sále něco přes dvacet hodin. Byla jsem rozhodnutá, že EPI nechci, ale po dvanácti hodinách trpění a únavy jsem o něj požádala. Potom jsem asi na hodinu usnula - nevím jestli únavou, nebo po tom epidurálu. Po probuzení zase šílené bolesti - takže asi mu můžu poděkovat jen za ten hodinový spánek :think: .
Po druhé jsem říkala, že si ho nechám píchnout hned, ale přijeli jsme do porodnice docela na poslední chvíli, takže jsem porodila asi 2 minuty po uložení na lehátko - ani na monitor mě nestačili napojit :lol: (jsem byla z toho fofru pěkně vyplašená :oops: :oops: :oops: )

Takže já mám pocit, že kdybych si pořídila někdy další mimčo, tak bych to asi určitě zvládla bez něj :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1572
19.5.10 13:42

Já rodila přirozeně, utlumilo to bolest vpředu, vše se přestěhovalo do konečníku (asi v trochu menší intenzitě), ale bohužel to zastavilo porod (otevírání i kontrakce) a museli do mě napíchat spoustu další chemie, abych vůbec porodilal.

Ať už se rozhodneš jakkkoli, přeji rychlý a bezbolestný porod a zdravé miminko! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6774
19.5.10 13:58

Zlatý epidural!! Mám 2 rozdílné zkušenosti - 1. porod byl plánovaný císař, ani na potřetí se anesteziologovi nepodařilo napíchnout, pořád se objevovala krev, takže nakonec zavedl spinál.

2. porod přirozený (před 6 týdny), otevírala jsem se cca 1cm za hodinu, po píchnutí epiduralu to nabralo spád, já si odpočívala a tělo makalo za mě: během 2 hodin jsem se otevřela o 6cm a šlo se tlačit. Nevýhodou bylo, že při tlačení epidurál ještě napůl působil, takže jsem přesně nevěděla, kdy tlačit, nemohla jsem plně spolupracovat se svým tělem, musely mě vést por. asistentky, takže to bylo vyčerpávající. Ale zase jsem to nejhorší otevírání ze 4 na 10cm, díky epi prospala. Šla bych do něj znovu :palec: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1126
19.5.10 14:08

poprvé jsem rodila s epi, dopředu jsem to moc neřešila, říkala jsem si, že to nechám na situaci. Na příjmu mi dr. říkal, že mi ho doporučuje, že se moc neotvírám, tak že to bude na dlouho a že by to epi mohl i urychlit. Přišli mi ho píchnout asi po 2 hodinách (měli nějaký akutnější případy) a to už jsem se na něj fakt těšila. Vlastní porod byl asi po 3 hodinách od aplikace, kontrakce už jsem zase cítila myslím plně, nebo téměř, ale stejně jsem to dole měla znecitlivěný. Po porodu jsem teda omdlívala a ještě druhý den měla problémy s čůráním, což přičítám epi, ale nemuselo to být tím. Podruhý jsem přijela do porodnice dost na poslední chvíli, tak epi nebyl, což jsem byla docela ráda. Oproti prvnímu porodu myslím, že kontrakce moc horší nebyly, ale překvapilo mě, jak moc je cítit hlava v porodních cestách. To jsem zjistila, že ten epi odboural téměř úplně.
Takže závěr, asi bych to dopředu moc neřešila, nutný to není a dá se to zvládnout i bez epi, ale při dlouhém porodu to myslím docela dost bodne, i přes nějaký drobný komplikace, který to může mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
209
19.5.10 15:45

Holky,
epidurál se dá píchnout jen do určitý míry otevření, je to tak?
Podle Vašich zkušeností se mi zdá, že od bolesti nepomůže úplně vždy a navíc asi není pak porod tak intenzivním zážitkem, pokud je bez EPI cítit i to, jak hlavička proklouzne ven. Možná je škoda se o takový pocit připravit… A za tu bolest to stojí.
Každopádně moc díky za Vaše zkušenosti.
No uvidíme, co budu po porodu říkat já, ať už S nebo BEZ.
:dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
19.5.10 16:34

Tak za mně určitě epidurál ano !!! Ta úleva byla obrovská. Mimo jsem nebyla - naopak rychle odezněl a to jsem nakonec skončila na akutní sekci a tam je ta dávka mnohanásobně vyšší :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
19.5.10 21:26

Epidurál tě neoprostí úplně od bolestí, jen ořeže ty největší výkyvy. Kontrakce potřebuješ cítit, kvůli tlačení. Taky nevíš jak dlouho budeš rodit, aby si pak na ten nejdůležitější výkon nebyla úplně vyšťavená. Můžou ti ho podle potřeby ještě doplňovat. Taky ho doporučují na císaře, asi v jiných dávkach samo.
Po porodu se mi trochu motala hlava, nevím jestli jenom díky epidurálu, sestřička mě odvezla vozíkem na pokoj. Malého mi dali druhý den ráno, prospala jsem se a v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí