Epidural a vše kolem

258
4.6.14 08:25

Epidural a vše kolem

Dobrý den,

zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s rozhodováním, zda budete rodit/jste rodily s epiduralem či bez něj.

Taky bych ráda věděla, jestli je možné to zkusit bez něj a když to už nepůjde, jestli by mi ho mohli píchnout třeba v polovině otevírání.

Máte zkušenosti i s jinými utišujícími medikamenty?

Bály jste se u epiduralu, že by vám ho mohli špatně napíchnout a vy byste už nemohly chodit?

Děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29577
4.6.14 08:31

Zkušenosti nemám, jelikož jsem překvapivě porodila všechny svoje děti bez něj, nemám pocit, že bych ho musela mít a bez jeho účinků nemohla porodit, jak příroda zařídila.
Spíš, než úvahami nad epiduralem by jsi se měla zaměřit na to, jestli je třeba si uměle nechat zasahovat do průběhu porodu (píchání pl. vody, neustálé monitorování),protože tyhle činnosti porod dost komplikují, píchnutí porod sice uspíší, ale za cenu šílených bolestí a kolikrát porod končí vexem, nebo sekcí.
Všechno se dá odmítnout, někdy se to, co zprasili sami doktoři nahrazuje právě takovými berličkami, jako je epidural.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
4.6.14 08:32

Ahoj, myslím, že takové to „zkusím to bez něj a pak si ho třeba nechám dát“ není možné:) Od určité fáze porodu už ti ho nepíchnou, takže buď v začátcích nebo vůbec.
S jinými medikamenty zkušenost nemám, ale prý existují, chce to se poptat v konkrétní porodnici, co nabízejí.
Já rodila s oxytocinem, tak mi epidural i malinko nutili, kvůli velkým bolestem co jsou po oxytocinu. Váhala jsem, zdráhala jsem se, bála jsem se. Nakonec jsem si ho nechala dát, píchnutí trvalo chviličku, nebolelo:) A porod byla pohodička, téměř nulové bolesti:) Příště do něj jdu zase:)
Ale záleží, kde budeš rodit, pokud v nějaké větší nemocnici nebo porodnici, tak bych se nebála, píchají to tam skoro denně.:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8877

Ja rodila presne kvuli tomu strachu, od zacatku jsem ho odmitala a v prubehu porodu mi byl nekolikrat nabidnut, jelikoz to trvalo dlouho, ale byla jsem srab a pak uz ani neverila, ze bych vydrzela se nehejbat :mrgreen: Ale u druhyho, pokud to bude taky dlouhy, tak do nej jdu na 100% :lol:
U prvniho jsem mela kapacku s cimsi, ale dle me nebyla moc ucina :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701

V polovině otvírání asi ještě ok. Když jsem šla na vyvolavacku, doktor se mě u příjmu ptal, jestli chci epidural, že jsem už teď otevřená na pět a že se to ASI nestihne. Přes všechnu snahu měl pravdu, dvě hodiny se nic nedělo a pak přišly kontrakce rovnou po minutě - jenže jsem byla stále na pět. Anesteziolog mě stihl jen umrtvit páteř, epidural se dává mezi kontrakcema, což už nebylo možné stihnout - a taky se nestihlo. :-) Jinak zabírá za cca deset minut a účinkuje 60-90 minut. Strach z komplikací jsem neměla.

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
4.6.14 08:33

Ano bála jsem se, ani jsem o něm neuvažovala. ALE byla jsem na vyvolání a pohoda, pohoda, otevřela jsem se na čtyři, pak prdli vodu a najednou bum jedna bolestivá kontrakce za druhou, uf, vůbec jsem to nepobrala, když mi ho nabídli, bez rozmýšlení jsem kývla.. A super, sice kontrakce rychle za sebou, skoro mi ho nechtěli píchnout - ani nevím co mě to napadlo říkat, že kontrakci nemám i když jsem měla, ale píchli a ještě než mi stihli zvednou lehátko, začaly tlaky na konečník a hned jsem byla na osm centimetrů a už jsem si mohla přitlačit a po chvilince už tlačit. Malá se narodila asi půl hodiny po aplikaci. Ještě pár kontrakcí fakt bolelo, pak to naštěstí ustoupilo, ale dodnes nevím, zda stihl zabrat úplně.. Za mě super, porod zrychlil, kontrakce zmírnil, mohla jsem se v klidu soustředit na tlačení. Vpich jsem potom cítila jen malinko - při ohýbání a tak. Za mě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
4.6.14 08:35
@berry4 píše:
Zkušenosti nemám, jelikož jsem překvapivě porodila všechny svoje děti bez něj, nemám pocit, že bych ho musela mít a bez jeho účinků nemohla porodit, jak příroda zařídila.
Spíš, než úvahami nad epiduralem by jsi se měla zaměřit na to, jestli je třeba si uměle nechat zasahovat do průběhu porodu (píchání pl. vody, neustálé monitorování),protože tyhle činnosti porod dost komplikují, píchnutí porod sice uspíší, ale za cenu šílených bolestí a kolikrát porod končí vexem, nebo sekcí.
Všechno se dá odmítnout, někdy se to, co zprasili sami doktoři nahrazuje právě takovými berličkami, jako je epidural.

Já bych to zas tak negativně nebrala. Mě třeba praskla voda v 7 ráno, a ve 4 odpoledne jsem ještě neměla rozjetý porod. A protože jsem měla takového toho streptokoka tam dole, či co to je, tak na porod dost spěchali, 2× vyvolávací tabletka, nakonec oxytocin, takže za epidural jsem ráda:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8469
4.6.14 08:35

Ahoj, já si o epidural řekla, když jsem byla otevřená na 4cm, jen proto, aby se to stihlo, nabrali mi krev, po hodině přišla doktorka, vyšetřila mě, byla jsem na 8cm, tak mi oznámila, ze teď už to nemá cenu a že jsem stejně měla ten test blbej, no, rodila jsem ještě 4hod, dali mi něco do kapačky, úlevu jsem teda necítila, až při samotným tlačení jsem najednou necítila ani kontrakce, nástřih, nic (nevím, jestli to bylo tím oblbovakem nebo hormonama). Malej byl venku za 8minut. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2812
4.6.14 08:36

Strach z ochrnuti byl vetsi nez z bolesti, takze jsem epi nechtela ;). A nelituji. Sice jsem si uzila 10h kontrakci po 2 az 5 min (byla jsem na vyvolavani), ale ta princezna na konci za to rozhodne stala! Je pravda, ze mi ke konci neco pichli, ale nestihlo to zabrat. Jinak co rikala pi na kurzu, ze epi zabere az za 45 min a vydrzi tak 2h.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
4.6.14 08:37

@berry4

Děkuji za reakci. Osobně si myslím, že když se tak rodilo od pradávna, že by se to mělo dát zvládnout i bez epiduralu :)

No já právě myslela, že bude nejlepší poslouchat v ostatních věcech doktory… Snas víc co dělají, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
4.6.14 08:37

Já ho neměla a ted ho plánuju, tak pište, pište jaký to bylo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1849
4.6.14 08:39

Já epidural nejdřív vůbec nechtěla, že se ho bojím a v průběhu porodu, když jsem prosila jestli mi sestrička může něco dát, tak řekla, že epidural, tak jsem byla hrdinka, že to nechci a když přišla znovu, tak říkám, že ať mi ho klidně dají…kdybych jít tenkrát podepsala papír, že ji dlužím milion, tak to vůbec nevím…Byla to hodinová úleva, pak oxytocin a malá na 4 zatlačení venku, ale pak jsem se celý den až do večera nemohla postavit na nohy, okamžitě moták, tak jsem nemohla mít malou u sebe a dost mi to vadilo, takže tentokrát bych to chtěla zkusit bez něj, ale opět se uvidí, jak to bude postupovat…možná zase v bolestech kývnu na vše…byť nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
4.6.14 08:40

@Lejaa já nepíšu o přirozeném, ale o umělém prasknutí pl. vody.
Tak jistě. Naši porodníci totiž spěchají úplně na všechno. Třeba v zahraničí žádné streptokoky nikde neřeší, žádná ATB se předem nepodávají a děti se, světe div se, rodí zdravé, nepoškozené a v pořádku. ;)
Naopak epidural pro změnu má každá druhá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1201
4.6.14 08:40

Nechávala jsem to jak se budu cítit..a pak, když to přišlo nikdo mi ho nenabídl a mně ani nenapadlo si ho nechat dát..prostě jsem si řekla, je to poprvé a tak si to zkusím..porod mi vyvolávali, takže nic příjemného..když jsem byla asi na 6,tak jsem si nechala píchnout nějakou injekci..nevim co to bylo a bylo mi to jedno, hlavně když to zabere..nezabralo..resp.na tu bolest ne..ale alespoň jsem si mezi kontrakcema mohla odpočinout..a byla jsem dost sjetá..:-D manžel se docela bavil..jestli budu ještě rodit, zkusím to s ním..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
258
4.6.14 08:41

Děkuji moc všem za vaše zkušenosti! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie