Epileptický záchvat

Anonymní
30.12.09 21:21

epileptický záchvat

Dobrý den, mám za sebou těžkou noc a těžký den a jdu si k vám pro radu.
Včera večer jsem šla normálně spát, kolem desáté. Spala u nás kamarádka se synem, tak jsme chtěli být na ráno všichni čilí.
Jenže kolem půlnoci jsem dostala epileptický záchvat. Já si to naprosto nepamatuju, znám to jen z vyprávění kamarádky. Spadla jsem ve spánku z postele, měla jsem křeče a následovalo bezvědomí. Přivolala RZP a paní doktorce se povedlo mě probrat. Odvezli mě do nemocnice na neurologii. Tam to šlo rychle, odběry, ekg, infuze … ráno ct a po obědě jsem mohla domů s tím, že hned po novém roce musím na eeg a do poradny. První co si pamatuju, je až to ranní ct, z noci nevím nic. Ted jsem celá potlučená jak jsem spadla z postele a tloukla tam sebou, mám pokousaný jazyk a jsem vynervovaná, že by se to mohlo opakovat. Nikdy jsem nic podobného neměla, nezažila.

A teď co by mě vlastně zajímalo. Chtěla bych se zeptat, pokud máte někdo podobnou zkušenost, např. v rodině, jak se to u vás vyvíjelo dál atd., jak probíhala přípaná léčba…

Jsem z toho totáně vykolejená, zvlášt vzhledem k tomu, že normálně bydlím jen s dvouletou dcerou. Byla čistě náhoda, že u nás byla kamarádka a poskytla mi první pomoc. Nevím jak by to bylo, kdyby tam nebyla.

Děkuju moc za vaše postřehy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22
30.12.09 23:24

Za prvé-nejdůležitější je výsledek CT vyšetření,pokud bude OK,tak je to výborné.Nechci strašit,ale nádory mozku se často projeví epileptickým záchvatem-manželův bratranec takto padnul do epi záchvatu a za necelý týden už byl po operaci nádoru na mozku.Moje babička taktéž,ale zemřela,nález na mozku už byl veliký.
Ale nechci děsit,z 99 % to bude dobré.Epi záchvat může mít za život jednou každý z nás,z toho se ještě závěr dělat nemusí.
Pokud bude nějaký nález na EEG,nasadí se léky na epilepsii.A další vývoj-nikdy se nedá předem odhadnout,ale jen málo epilepsií je špatně léčitelných.Takže předpoklad je-užívat léky,trošku pravidelný rytmus spánku,bez alkoholu a další záchvat už se v životě nejspíš neobjeví.Bohužel budeš zatím bez řidičského průkazu.
Kamarádka měla dva epi záchvaty,vždy po roce,nyní skoro dva roky bez potíží,na léčbě a řidičák dostala zpět.
Další kamarádky manžel má epilepsii mnoho let,záchvat má tak jednou do roka-většinou je to když se v noci špatně vyspí.
Lidí s touto dg. je mezi námi mnoho-např. herec Donutil,žijí bezproblémový život.Takže nebuď z toho špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
31.12.09 00:28

Ahoj,
to, že u tebe spala kamarádka, to je znamení zhůry, prostě to tak mělo být, měla tě zachránit a ochránit…
Kamarádka ze střední měla epilepsii, její záchvaty se projevovaly nenápadně, udělalo se jí zle, ani sanitku jsme nikdy nevolali a jen jsme u ní byli, až záchvat pominul, víc zkušeností bohužel nemám.

Jen mě napadá, z čistě praktického hlediska, nevím, jak moc je tvoje malá dcerka vyspělá, ale zakoupila bych jí jednoduchý mobil a naučila jí, jak si zavolat, v případě, že ti bude zle, pomoc, bud někoho příbuzného, nebo rovnou sanitu. Možná je málo pravděpodobné, že bude při tvém dalším záchvatu vzhůru, ale jak bylo pravděpodobné, že u tebe bude kamarádka? Pevně doufám, že léky zaberou tak, že se nic dalšího nebude opakovat, ale pojistku mím můžeš.
Opatruj se. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1342
31.12.09 08:24

Ahoj, neboj bude to dobry, jsi v soku, chapu te…mame epi v rodine - muj manzel, jeho sestra…oba se leci na neurologii,krom pravidelnych kontrol,berou rano a vecer leky a jinak ziji plnohodnotny zivot, svagrova ma nyni male mimco…bude to dobry neboj,pokud jsi mela prvni zachvat az v dospelosti, nejspis uz zadny mit nemusis a bude u tebe stacit uzivat pravidelne leky, takhle to ma muj muz, prvni zachvat ve 20ti, od te doby nic,je mu 28…svagrova zachvaty od detstvi, obcas se ji vraceji…bere leky, tudiz zadnou sanitku jsme ji nikdy pri zachvatu nevolali,parkrat mela zachvat, i kdyz byla sama doma a vse ok…jen jeste…podekuj kamaradce,dlouho se z toho zazitku bude vzpamatovavat…kdyz mel manzel, tehdy jeste pritel zachvat, byla jsem u toho a jeste dnes se mi to ve vzpominkach vraci…Drzim palce, at jsi ok:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.12.09 08:50

Ty taky? Já taky...

Epileptický záchvat jsem prodělal jednou, na konci osmdesátých let… To jsem pracoval jako soustružník a chytlo mě to v práci. Dneska už vím, že to nebyl projev dlouhodobé nemoci, ale že jsem tomu pomohl já sám. Bral jsem tu práci moc vážně, dělali jsme tam samou fajnovou strojařinu a díky práci jsem měl kontakty i jinde po republice. Celý den shrbený nad soustruhem a vůbec jsem necvičil. Takže to může být i od jednostranné námahy. Zkus si promyslet, jestli tě tvoje péče o domácnost nějak fyzicky nezatěžuje podobným jednostranným stylem. Co třeba tahání těžkých tašek s nákupem? Nebo praní většího množství prádla a pak jeho přenášení do sušárny? Nebo něco podobného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.09 10:20

Děkuji za vaše odpovědi, potřebovala jsem se uklidnit, jsem z toho celá s nervama pryč. Ano, CT dopadlo dobře, porovnávali ho se starším záznamem, nenašli žádné změny. Doufám, že dobře dopadne i eeg příští týden, a že tohle byl opravdu jen ojedinělý záchvat. Pěkně jsem se při něm pomlátila, bolí mě celej člověk.

makino - o tom telefonu uvažuji. Že naučím dceru vytočit číslo na kamarádku, která by věděla, že když se volá z tohohle čísla, něco se děje. Musím to ještě domyslet, ale myslím, že to půjde.

Obvodák mi dnes taky říkal, že mi na neurologii zřejmě doporučí, abych se už nevracela do staré práce k šicímu stroji a pomalu si začnu hledat nějakou jinou práci.

Jen doufám, že to byl první a jedinej záchvat, i když co já vím, dopředu mi to nikdo stejně neřekne :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.12.09 10:20

Děkuji za vaše odpovědi, potřebovala jsem se uklidnit, jsem z toho celá s nervama pryč. Ano, CT dopadlo dobře, porovnávali ho se starším záznamem, nenašli žádné změny. Doufám, že dobře dopadne i eeg příští týden, a že tohle byl opravdu jen ojedinělý záchvat. Pěkně jsem se při něm pomlátila, bolí mě celej člověk.

makino - o tom telefonu uvažuji. Že naučím dceru vytočit číslo na kamarádku, která by věděla, že když se volá z tohohle čísla, něco se děje. Musím to ještě domyslet, ale myslím, že to půjde.

Obvodák mi dnes taky říkal, že mi na neurologii zřejmě doporučí, abych se už nevracela do staré práce k šicímu stroji a pomalu si začnu hledat nějakou jinou práci.

Jen doufám, že to byl první a jedinej záchvat, i když co já vím, dopředu mi to nikdo stejně neřekne :)

• Citovat
  • Upravit
22
31.12.09 12:24

Pokud nebude na EEG nález,tak většinou neurologové stav hodnotí tak,že jeden záchvat můžeme mít v životě všichni.A pokud se tam ukáží nějaké vlnky svědčící pro epi,tak také není nic ztraceno-s léky to mohl být jeden a poslední záchvat.
Myslím,že práce šičky není s epi vyloučena-spíše je problém pracovat na směny,neměla by si dělat noční / což stejně pokud si sama s dcerou nepřipadá v úvahu /.Jinak bez alkoholu.Ale viděla bych situaci dobře-neboj,bude to dobré.I když věřím,že strach a divný pocit to je a ještě nějaký čas bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2964
1.1.10 21:27

Jen me jeste napadlo - dcera je preci jen mala a tezko rict, jestli muze situaci spravne vyhodnotit jako krizovou (muze si rict, ze maminka lumpaci, zlobi se, atd. … co ja vim). Pokud by byl vyhled, ze by se podobne veci mohly opakovat (chran buh), tak bych spis nez na dceru spolehla na neco jistejsiho. Kdysi jsem cetla o specialne vycvicenych psech, kteri umi cichem rozpoznat podle potu, ze se epilepticky zachvat blizi. Ty na sobe nemusis nic pocitovat, ale ten pes to pozna a da ti to vedet. Samozrejme, ze pes nikam nezavola ani nezazvoni na sousedy, ale umi to poznat i ve spanku, takze te probudi/upozorni stekanim vcas, abys stihla provest nejaka opatreni (vzit si leky, nekoho zavolat, rict to male, atd.). Drzim palce, abys to nemusela resit, ale info bych si pro jistotu sehnala. At je lip!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.1.10 18:32

O tom jsem uz taky slyšela, ještě se po tom podívám. Ale nejdůležitější je teď v pondělí dostat termín na EEG a pak do poradny. Dala bych nevím co, jen aby to bylo v pořádku…

• Citovat
  • Upravit
43031
5.1.10 18:28

povidalka ti uz na vsechno spravne odpovedela, jen doplnim na to „co by se stalo, kdyby tam nebyla kamaradka“ - no pravdepodobne nic desneho, za chvili by ses probrala sama - u EPI se zadna prvni pomoc neposkytuje, respektive nema smysl, protoze zachvat sam odezni a krome leku (do zily) ho nejde nijak zkratit. Akorat by bylo nebezpecne, pokud by sis pri zachvatu nejak ublizila - takze: nechodit po leseni, neplavat bez dohledu, neridit auto… zachvaty primo vyvolava alkohol (obvykle az druhy nebo treti den po piti) - v zadnem pripade nepit ani male mnozstvi. zachvaty nejcasteji vznikaji pri usinani - nespat behem dne, spat zhruba pravidelne, nemit nocni smeny. zachvaty usnadnuje vycerpani, nemoc - v tom pripade readeji nebyt sama.
naucit dceru volat pomoc je dobry napad, zejmena pokud mas delsi pozachvatovou zmatenost.
nektere zachvaty vyvola blikani svetla v urcite frekvenci - charakteristicky stroboskop na diskosce. televize, monitor ani majak sanitky zachvat nevyvola, neboj…

hodne lidi si jednou v zivote zachvat vyvola, casto vyprovokovany (vycerpani, horecka, alkohol, stres…), neznamena to, ze maji epilepsii
nejspis to bude dobry, dostanes jen doporuceni rok nepit a neridit a pak uz bude vse OK

vzpomenes si, jestli jsi pred zachvcatem citila nejake zvlastni pocity,m nebo vjemy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.10 20:22

Pudloslavo pěkně jsi to řekla, tak nějak mi to dnes říkal obvoďák. Že největší nebezpečí se skrývá právě ve zranění při záchvatu, ne v samotném záchvatu.
Problém je právě v té pozáchvatové zmatenosti, jak jsi psala. Po půlnoci jsem dostala záchvat, ze kterého mě dostávala doktorka od záchranky (něco mi napíchali). Ale já si pamatuju až když jsem v nemocnici kolem půl čtvrté zvonila na sestru, že potřebuju na záchod. Do té doby mám okno jak výkladní skřín, s jedinou vzpomínkou, že doktorka od záchranky byla blondýna :lol: (to mi později potvrdila i kamarádka). To že jsem se mezitím strojila, šla do sanitky, absolvovala cestu s houkačkou, odběry a příjem v nemocnici, že jsem šla po svejch do postele na oddělení, to vůbec nevím. Takže cca 3 hodiny o kterých nevím, a to je dost dlouhá doba.
Ale zítra jdu na EEG a za dva týdny do ambulance pro výsledky, a prostě věřím, že to byl jen úlet, a už se to nebude opakovat.
PS: pokud jde o alkohol, tam mám vyhráno, nepiju ho :lol: naposled na maturitním večírku co si pamatuju :think:

• Citovat
  • Upravit
43031
6.1.10 07:26

hele okno neznamena, zes nebyla schopna tu dobu racionalne jednat. Jak to popisujes (jak ses oblikala a pod…), tak mi to spis pripada, ze ses pri zachvatu prastila do hlavy a mela pak atnerogradni amnesii, jako maj lidi po otresu mozku (myslej, jednaj, jen neukladaji vzpominky). Epileptici po zachvatu budto spej, nebo jsou fakt mimo, ale trva to obvykle treba hodinu, malokdy vic, spis mene.

Jako epilepsie neni fajn nemoc, ale na druhou stranu tisice epileptiku normalne zije, nevyzaduje trvaly dohled druheho, ikdyz ten zivot je nebezopecnejsi, nez zivot zdraveho cloveka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xblam111
3.8.12 21:12

Jelikož jsem před pár týdny prodělal něco obdobného, zajímalo by mě, jak celý příběh skončil. Zdali je zde nějaký happyend. Nebo jestli si člověk po prodělaném záchvatu ať tak či onak odnesl nějaké závaží či omezení do dalšího života.

Zajímalo by mě to hlavně proto, abych věděl na co se připravit. Jak je to třeba s pitím alkoholu, jestli se pak člověk třeba rok po záchvatu musí pořád hlídat. Jak je to třeba s fyzickou námahou, sportem atd…

Děkuji za odpovědi

Marek

• Citovat
  • Upravit
2801
3.8.12 21:18

Ahoj můžu se jen zeptat jak to u tebe probíhalo ten záchvat. Já totiž mám epilepsii nebo měla jsem od 7 let a ted jsem zdravá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí