Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
No asi docela podobně jak to zde již bylo popsáno. Je mi 26 let, což mě většina známých ujistila, že není moc pravděpodobné, že by se u mě až v 26 objevila epilepsie.
Někdy o půlnoci jsme si s kamarády a známými prohlíželi fotky na počítači no a najednou se mi jednou, dvakrát zamotala hlava a pak si pamatuju, že jsem se cca po 30min probral na pohovce. Bylo to na táboře, takže průběhu přihlížel i doktor, který mě pak vezl do nemocnice s tím, že to byl epileptický záchvat (pěna kolem úst, že jsem sebou mlátil na zemi atd…). Ten večer jsem pil jenom jedno pivo. Zatím teprve čekám na výsledky (CT a EEG bylo negativní, ale mám před sebou ještě magnetickou rezonanci, ještě jedno EEG a pak posezení s doktorkou).
Hipotetické příčiny můžou být, že jsem se cca 14 dní před záchvatem vrátil z Anglie, kde jsem celý rok docela dost pracoval, a když tělo opět najelo na tvrdší režim na táboře (život oddílového vedoucího není zrovna med
tak prostě řeklo a dost. Doktor mi ještě poradil udělat si testy na borelii, že i to může někdy zapříčinit záchvat.
No ale tak to jsem se docela rozepsal. Mě by spíš zajímalo, co bude následovat a jak moc se budu muset v budoucnu omezovat. Přeci jen tu a tam rád zajdu s kamarády na pivo a navíc závodně jezdím na koni, čehož bych se nerad vzdal. A řidičák mi taky docela chyní :-/
Řidičák nemám, ale věřím, že chybí. Na alkohol by bylo nejlepší se zeptat přímo doktora, ale asi vím co odpoví
(místo piva hold Birell nebo něco jiného nealko). A to ježdění na koni nevím. A podle toho co píšeš, tak to bylo nejspíš tím pracovním vytížením.
Po jednom prodelanem zachvatu s odstupem jeden rok, zejmena pokud neni ani nalez na EEG neni treba uz resit nic.
Davídek už měl dost těžký příchod na svět a pak se nám přidávaly problémi s neznamími záchvaty
který měl poprve na jipce. a ted se nám nám vrátili krmíme, hrajeme si a najednou bum jakoby se lekne a celým tělem se zatne s přitom rozhodí ruce, stavy jsou bleskový. vím jen něco epileptické projevy, Závěrečná diagnóza zatím není známá a lékaři pořad patrají,
Ahoj,
Mam za sebou těžké období.
V červnu roku 2017 jsem prodělala jeden epileptický záchvat na táboře kde jsem byla jako vedoucí na diskotéce ze stroboskopu.
Prošla jsem.si různým vyšetřením. První eeg jestě v nemocnici abnormni ale ne epi a poté už vše ok. Teď čekám na vysledky po roce.
Je možné prodělat jeden epi zachvat i když nejsem epi? Opakuje se to? Sebrali mi i ridicak a nejvetsi problem pro me je to, ze jsem dodelala policajni skolu a chtela jsem tam nestoupit. Myslite ze po roce projdu prohlídkou k policii? ![]()
@Zinka9661 pokud vím tak když je epi jednou potvrzená je to už doživotně, teda aspoň dva kamarádi měli jeden epi záchvat v životě a bohužel už mají s papíry smůlu :/. A když teda říkáš že to nebylo epi, řekli ti co to bylo za záchvat, kdyby to byl epi tak by se na eeg ukázal jasně…
@brumi slo o epi zachvat ale dr mi rekl ze se to jednou za život stat muze. Nicmene nevim jestli me jen uklidnuje. Papiry pry dostanu pp roce zpatky kdyz budu bez zachvatu. Jde mi hlavne o praci u policie.
Eeg prokazal epi zachvat ale nemam epi lozisko
@brumi já mám pocit že pokud jsi rok bez záchvatů že papíry vrátí
@brumi to není pravda, že by se na EEG ukázal jasně. Měla jsem první záchvat, dostala jsem léky a moje mudr si myslela, že to epi nebyla, tak mi léky postupně vysadila. Pak jsem dostala druhý záchvat, takže nebylo pochyb, že to byla epi… Hlavně proto, že u toho byla moje kolegyně (z nemocnice), která přesně popsala průběh. Na EEG jsem nikdy nic neměla ani s léky ani bez.
@Zinka9661 píše:
Ahoj,
Mam za sebou těžké období.
V červnu roku 2017 jsem prodělala jeden epileptický záchvat na táboře kde jsem byla jako vedoucí na diskotéce ze stroboskopu.
Prošla jsem.si různým vyšetřením. První eeg jestě v nemocnici abnormni ale ne epi a poté už vše ok. Teď čekám na vysledky po roce.
Je možné prodělat jeden epi zachvat i když nejsem epi? Opakuje se to? Sebrali mi i ridicak a nejvetsi problem pro me je to, ze jsem dodelala policajni skolu a chtela jsem tam nestoupit. Myslite ze po roce projdu prohlídkou k policii?
K ojedinělému epi záchvatu může dojít u každého (nevyspání, hlad…). Jeden záchvat za život neznamená epilepsii.
Abnormní eeg nic neznamená, řada lidí ho má abnormní celý život. ![]()
Kompenzovaný epileptik může mít po roce bez záchvatu ŘP.
@babrdl
Děkuji. Abnormni bylo primo po zachvatu. Po půl roce už zaznam v normě. Ted jsem byla po roce a čekám napjatě na vysledky.chci se k tý pčr dostat ![]()
@Zinka9661 píše: @babrdl
Děkuji. Abnormni bylo primo po zachvatu. Po půl roce už zaznam v normě. Ted jsem byla po roce a čekám napjatě na vysledky.chci se k tý pčr dostat
Ono abnormní ještě nemusí znamenat, že máš epilepsii. Abnormní znamená, jiný než norma. Lidé trpící migrénami mívají abnormní eeg celý život.
Doktoři tam, když pátrají po epilepsii, hledají speciální EP grafoelementy (speciální tvary těch křivek).
Myslím, že se říká, že cca 5 až 10% lidí v životě prodělá epileptický záchvat. Epileptiků je ale podle mě míň než procento.
@Bábrdl i sama dr rikala ze je vic lidi kteri prodelali zachvat jednou nez samptnych epileptiku. I kdyz pochopitelne ted ze vseho silim jelikoz samozřejmě chci aby to dopadlo dobre.
18 mam kontrolu a dr rikala ze jestli to bude oka vyradi me z evidence a pripad uzavrou.
Tak snad bože ![]()
Tady zakladatelka:
Dopadlo to dobře, na eeg nějaké změny, ale ne epilepsie. Brala jsem rok magnesium, po třech měsících na kontrolu na neurologii, po půl roce a po roce eeg, pak jsem byla vyřazena z evidence neurologie. Všechno v pořádku. Začala jsem dodržovat dobu, kdy jdu spát, celkově jsem zvolnila a začala víc odpočívat (ne na gauči, ale sportem - plavání, kolo, procházky). Musím říct, že pár týdnů po záchvatu, jsem měla problém s usínáním, podvědomě jsem se bála záchvatu, když i ten první přišel ve spánku. To pak přešlo a zůstali jen takové ty obavy z případného záchvatu. Naštěstí zatím dodnes nic - ťuk ťuk ťuk. Alkohol jsem moc nepila ani před záchvatem, vzdát se ho nebyl problém, sport mi nikdo nezakázal, jen jsem se měla vyvarovat adrenalinových sportů a přílišného fyzického a psychického vyčerpání. Jo a dcera se naučila telefonovat pomocí rychlé předvolby, pamatuje si líp jak já, co na těch prvních třech tlačítkách mám.
Takže když to shrnu, dnes už na to jen vzpomínám jako na nepříjemnou věc, následky žádné nenesu.
Tobě xblam111 přeju vlastně to samé, protože tohle je, pokud už záchvat prodělás, ten nejlepší průběh.
Ještě jedna věc se vlastně změnila. Konečně se v domě zrušilo nesmyslné zamykání vstupních dveří na noc (z venku je koule a dovnitř se stejně nikdo bez klíče či čipu nedostane, tak proč ještě zamykat). Kamarádka co u nás tehdy spala, měla tehdy celkem problém, co dřív. Volala záchranku, poskytovla mi první pomoc (spadla jsem z postele a v záchvatu se mlátila mezi topením, psacím stolem a postelí, tak mě musela odtáhnout pryč) a ještě řešila jak půjde osm pater dolů odemknout lidem ze záchranky, když by stačilo otevřít bzučákem.