Euthyrox – při snížené funkci štítné žlázy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
60
31.12.11 12:52

Kdo se vyznáte v "lékařském jazyce", poradíte prosím?

Promiňte, jen se vtěrknu do diskuze, ale nechtěla jsem kvůli tomu zakládat novou, když se to týká také štítné žlázy..

Takže, jak jsem přecházela v 19 letech od dětského k „dospěláckému“ lékaři, tak mi při vstupním odběru krve zjistili špatnou činnost štítné žlázy, takže mě poslali na endokrinologii, po roce jsem se konečně dočkala prohlídky u endokrinologa, dělal i ultrazvuk a odešla jsem s receptem na Jodid 100, že to první zkusíme takto, a později bychom když tak začali léčit…

Takže z května 2011 mám v lékařské zprávě tyto hodnoty:
RA: stran šž bezvýznamná
abusus: 0

Laboratorní vyšetření:
S_TSH_IRMA 8,23 (uIU/ml), S_FT4_RIA 15,07 (pmol/l), S_ATPO_* 20,87 (IU/ml)

UZ: PPL i LL je jemná, normoechogenní, bez uzlů
res: Latentní primární hypothyreosa

Další vyšetření následovalo v srpnu s hodnotami:
RA: stran šž bezvýznamná
Laboratorní vyšetření:
S_TSH_IRMA 6,13 (uIU/ml), S_FT4_RIA 14,8 (pmol/l), S_ATPO_* 15,5 (IU/ml)

Takže Jodid nezabral a předepsal mi Euthyrox 50 s dávkováním půl tablety denně.. Na kontrolu jdu v únoru. A poté případně dávku zvýší.

Jen chci vědět, kdo tomu trochu rozumí, jak na tom jsem? Nebo jaká je hranice „normální“ funkce žlázy?

Doktor se mnou nic nekonzultuje, jen se ptá, jak se cítím a z toho vyvodí diagnózu, jak dopadly krevní výsledky mi neřekne nikdy, asi si to musím s těch hodnot vyčíst sama…

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
31.12.11 12:54

Já například ani nevím, zda mám zvýšenou nebo sníženou funkci šž :nevim: Nikdo mi k tomu není schopen nic říct.. Pořád jenom uvidíme příště…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
31.12.11 13:05

Tak hodně laicky a zjednodušeně - aTPO jsou protilátky, které tvé tělo vyrábí proti štítné žláze (ŠŽ). Nemusí způsobovat dost dlouho nic, ale můžou snižovat funkci ŠŽ. Samy o sobě se tyhle protilátky nedají moc léčit, léčí se až, pokud způsobí nějaké problémy.
O těch problémech vypovídají hladiny hormonů TSH a fT4, pokud ty nejsou v normě, pomocí Euthyroxu se do té normy uvedou a pak by se tělo mělo chovat jako normálně zdravé. Jen je třeba to hlídat, po ustálení dvakrát ročně kontrolovat, většinou celoživotně, a v případě, že by to zase z normy uteklo, upravit dávku léků, žít se s tím dá zcela v pohodě.

Normy má každá laboratoř maličko jiné, u fT4 je to cce 12-22, takže tam jsi zcela OK. U TSH je norma do 4 (některé laboratoře až 5), ideální hladina je tak 1-3, takže tam jsi nad limitem. Pokud máš zvýšené TSH, znamená to, že tvoje ŠŽ nefunguje, jak má, má sníženou funkci (hypotyreóza) a nevyrábí dostatek hormonů, takže ty hormony ti budou doplňovány Euthyroxem. Jinak co se „závažnosti“ týče, hodnota TSH 8,23 (popř. 6,13) sice je zvýšená, ale nijak dramaticky, mně se to při prvním odběru pohybovalo v řádu mnoha desítek, ale po zaléčení se už roky pohybuju v hodnotách 1-2. Dávka 50 Euthyroxu taky není nijak extra vysoká, jen je třeba dbát na to, abys ho brala pravidelně každý den, minimálně půl hodiny před snídaní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
31.12.11 13:07

no bylo by dobré se ho přímo zeptat ne? RA je rodiná anamnéza z hlediska štítné žlázy nevýznamná ( žádné onemocnění v rodině ŠŽ)
hodnoty z hlavy neznám tak to beporadím
res: Latentní primární hypothyreosa - utajený první výskyt snížené funkce ŠŽ
takže máš sníženou funkci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
31.12.11 13:15

Děkuji za odpovědi :hug:
Takže suma sumárum na tom nejsem zase tak bledě, ale musí se to kontrolovat, zda se to lepší, příp. horší a podle toho mi lékař určí další léčbu, pokud tomu správně rozumím?

Ještě jednou děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
31.12.11 13:20

Suma sumárum přesně tak ;)
Já mám tu hypotyreózu prakticky ve stavu, kdy mi štítnice vlastně nefunguje, před těhotenstvím jsem brala 150 Euthyroxu (teď až 225) a posledních deset let to pro mě znamená opravdu jen dvakrát do roka si nechat nabrat krev a zkonzultovat to v doktorem, každý den jeden mrňavý prášek, v ničem jiném mě to neomezuje, váhu si držím normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
31.12.11 13:25

No já vážím tak 6 let +- 2 kg pořád stejně a můžu sníst co chci (nemusím kontrolovat, prostě nepřibýrám), takže, když mi tu šž zjistili, tak jsem právě myslela, že mám tu hypertyreózu :lol:

A také nikdy nevím, když se mně doktor ptá, jestli bývám často unavená, tak mu říkám, že jo, ale spíš ze školy a tak :lol: Někdy se ráno probudím a jsem hned unavená.. to sice jo, ale jak poznám, že jsem unavená kvůli hypotyreóze a ne z běžné činnosti? Trošku blbá otázka, když to tak po sobě čtu, ale nikdy nevím, jak mu odpovědět… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68988
31.12.11 13:34

No nepoznáš :-)
Stejně jako se mě ptají, jestli jsem zimomřivá, no jsem, jenomže s mým nízkým tlakem se nedokrvuju :-) Ony prostě všecky ty příznaky můžou znamenat i něco jiného nebo naopak člověk nemusí mít žádné… Tak uvidíš, jestli se po nasazení léčby začneš cítit líp. Já to na sobě tehdy poznala, že mi začaly prakticky po hrstech padat vlasy a bez příčiny jsem najednou hodně přibrala, ale fakt to má každý jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kvicala kvikava
19.1.12 23:25

utajený první výskyt, tak to se fakt směju :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
Petronelka78
22.8.12 10:28

Ahojky, prosím o koment beru euthyrox 75 na sníženou funkci štítné žlázy cca půl roku zhubnul jste někdo po užívání nebo nabíráte na váze???

• Citovat
  • Upravit
Jančakecalka
22.8.12 17:01

@regy Ahoj,ano, návaly horka mám od té doby, co mi ho doktorka navýšila, beru ted dva denně, hrůza. Až k ní vzáří půjdu, řeknu jí, že mě to nedělá dobře. Navíc mám pořád žravou a kynu, během 2 měsíců-3 kg nahoře a taky zadržuju asi vodu, protože ráno mám nateklé oční víčka a prsty na rukou.Jsem zvědavá, co mi na to řekne. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
lussylu
24.8.12 10:30

má váha při euthyroxu

Ahoj, beru euthyrox od dubna, nejprve 50 denně, nyní v těhotenství střídám 50 a 75, ale mám pocit, že jsem se nezměnila… teda aspoň oblečení se nezmenšilo:) A dokonce jsem v červnu zhubla, i když nevím, jestli díky střídmé stravě nebo už tělo bralo na mimino a mi na tučky nezbylo:)

• Citovat
  • Upravit
Fail
3.9.12 18:58

I muži mají své dny...

Dobrý večer,
se zájmem čtu několik posledních dnů Vaše nejrůznější příspěvky a podměty vztahující se k tomuto tématu.
Mám pouze osobně jeden dotaz - jsou také nějací muži v rámci diskuze???
Ptám se z osobních důvodů…

Před 6. měsíci jsem začal být extrémně podražděný. Nyní jsem stále unavený, za pa, so, ne - jsem vzhuru maximálně 6 hodin celkem, musel jsem skončit v práci, a nyní jeden den je v pohodě a druhý naopak, za poslední 3 měsíce jsem jen tak shodil 16 kg, čímž brzo začnu cestovat asi faxem, nyní na základě krevních rozborů mi byl nasazen Euthyrox.
Zřejmě genové dědictví zafungovalo, neboť moje mamka, jej bere již řadu let, akorát že ona má problémy zcela opačné.

Tak jen mě zajíma, zda nějaký muž také komunikuje?
Nebo se mám tvářit jako jedna z Vás..:-)))
Za info budu rád.

• Citovat
  • Upravit
davčašim
5.8.13 19:52

Ahoj chtěl jsem se zeptat nevíte někdo co se stane když jsem si prášek zapomněl vzít?

• Citovat
  • Upravit
1957
5.8.13 19:54
@davčašim píše:
Ahoj chtěl jsem se zeptat nevíte někdo co se stane když jsem si prášek zapomněl vzít?

když to bylo jen jednou, tak nic. tělo se jeden den bez dané dávky nezblázní ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí