Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, je mi 16 let. v 15 cti letech jsem se léčila na hypertyreozu brala jsem Thyrozol, teď (cca před měsícem a půl) mi našli hypotyreozu. Pani doktorka mi řekla, že při té hypertyreoze mi tu žlázu těma práškama utlačily tak, až se tam objevil zánět a teď mi přestávala fungovat ta žláza zase kvůli málo hormónům. Další pani doktorka mi řekla, že na sonu nevidí nic, jen stále ten zánět, ale vypadá to tak že už se toho nezbavím do konce života. Potřebovala bych poradit jestli někdo nemáte zkušenosti, a jestli se vám u toho špatně dýchalo, často píchalo u srdce tak že se vám zatmělo před očima a museli jste si sednout, nebo jste měli návaly horka a bylo vám zle. Prášek beru ráno půl hodiny před jídlem. Po prášku mi není zle, ale tyto stavy mám opravdu častěji a častěji, nevím jestli to nemůže být i něco se srdcem. Jelikož je mi 16, moc tomu nerozumím, prosím o vaše rady.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Váš názor. Před týdnem jsem byla na endokrinologii kam mě poslal můj obvodní lékař pro zvětšenou štítnou žlázu a krevní testy byly v pořádku. Dostala jsem Euthyrox 50 1×1 ráno. V závěru zprávy mám struma nic víc prý jsem se měla se štítnou žlázou léčit, ale jak když mě nikdo nikam neposlal. Mám rok a půl starou holčičku a mám strach zda jsem neměla štítnou žlázu i dříve? Nemohlo to nějak dcerce uškodit? Přišli by mi na o v těhotenství? Četla jsem, jak je to pro dítě nebezpečné. Je možné, že jsem po tom euthyroxu ospalá? A mohu brát na bolest ibalgin? Děkuji moc za odpověď
@Wejuunkaa
Neplaš, v těhotenství se sleduje mimo jiné i funkce štítné žlázy, takže kdyby byl problém, přišli by na to zavčasu, neboj se. Co se hypofunkce štítné žlázy týče, nastává postupně a když se na výkyvy přijde brzy, prostě jenom zobeš tabletky a chodíš na kontroly.
Pokud vím, tak žádná jiná omezení nejsou (Ibalgin na bolest klidně ber), ospalá můžeš být i kvůli hormonální nerovnováze.
Já se léčím zhruba třičtvrtě roku, právě dnes jsem se vrátila z kontroly celá nešťastná, že je to zase rozhozené, ale věřím, že časem se hladiny stabilizují jak mají.
kam chodíš na endo?
@Kajuli píše:
@Wejuunkaa
Neplaš, v těhotenství se sleduje mimo jiné i funkce štítné žlázy, takže kdyby byl problém, přišli by na to zavčasu, neboj se. Co se hypofunkce štítné žlázy týče, nastává postupně a když se na výkyvy přijde brzy, prostě jenom zobeš tabletky a chodíš na kontroly.
Pokud vím, tak žádná jiná omezení nejsou (Ibalgin na bolest klidně ber), ospalá můžeš být i kvůli hormonální nerovnováze.Já se léčím zhruba třičtvrtě roku, právě dnes jsem se vrátila z kontroly celá nešťastná, že je to zase rozhozené, ale věřím, že časem se hladiny stabilizují jak mají.
kam chodíš na endo?
Do Pardubic k paní doktorce Plašilové. Byla jsem tam už cca před 10 leti a tam mě doporučili brát jodit. Pak už mě nikdo nikam neposlal, až teď po těhotenství kvůli tomu, že jsem po porodu nezhubla ani kilo
mám na sobě 25 kilo
jsem nešťastná
nejde to zatím vůbec dolů.
@Wejuunkaa
Jej, tak to jsem jinde, jen ta hláška mi připomínala jednu sestru u nás v Ostravě, která je hrozně nepříjemná (hádej, která je v ordinaci při každé mé kontrole
)…
Rozumím Ti, od té doby, co jsem díky štítné žláze přibrala 10 kg se taky trápím a i kdybych se na hlavu stavěla, nejde to dolů ani o kousek ![]()
Doktorka mi radila jíst hodně ryb, mořské plody, brát jód, samozřejmě euthyrox a moc se nestresovat, že to pak půjde skoro samo. Jen ten první rok je vždycky šílený, než se všechno srovná a tělo začne na léčbu reagovat. Tak nezoufej, nejsi v tom sama.
@Kajuli píše:
@Wejuunkaa
Jej, tak to jsem jinde, jen ta hláška mi připomínala jednu sestru u nás v Ostravě, která je hrozně nepříjemná (hádej, která je v ordinaci při každé mé kontrole)…
Rozumím Ti, od té doby, co jsem díky štítné žláze přibrala 10 kg se taky trápím a i kdybych se na hlavu stavěla, nejde to dolů ani o kousekDoktorka mi radila jíst hodně ryb, mořské plody, brát jód, samozřejmě euthyrox a moc se nestresovat, že to pak půjde skoro samo. Jen ten první rok je vždycky šílený, než se všechno srovná a tělo začne na léčbu reagovat. Tak nezoufej, nejsi v tom sama.
Já právě měla strach o malou. Jelikož jsem na endokrinologii byla poslaná až teď rok a půl po porodu, takže jsem měla strach zda jsem nemohla mít štítnou žlázu nemocnou už před tím, ale nevědět o tom
četla jsem právě jak je funkce právě v těhotenství důležitá atd
@Wejuunkaa Co jsem četla, vyzvídala a googlila, hormony štítné žlázy jsou důležité pro správný vývoj plodu, pokd je velká nerovnováha, je problém s otěhotněním, anebo to často končívá zamlklým těhotenstvím, ztrátou srdeční akce a podobně. Pokud se tohle překoná, je větší pravděpodobnost nějakých VVV, ale to by se odhalilo na screeningu.
Malá je v pořádku?
@Kajuli píše:
@Wejuunkaa Co jsem četla, vyzvídala a googlila, hormony štítné žlázy jsou důležité pro správný vývoj plodu, pokd je velká nerovnováha, je problém s otěhotněním, anebo to často končívá zamlklým těhotenstvím, ztrátou srdeční akce a podobně. Pokud se tohle překoná, je větší pravděpodobnost nějakých VVV, ale to by se odhalilo na screeningu.
Malá je v pořádku?
Ano je
nebo alespoň o ničem nevím. Myslela jsem, že by mi na to přišli v těhotenství, že to snad nějak sledují lékaři atd právě jsem z toho vykulená. Oba screeningy byli v pořádku
Holky, měly jste některá někdy nějakou reakci na dávku Euthyroxu - Letroxu? Mě je teď po 3 měsících braní bídně. Mám návaly, bušení srdce, brnění celého těla večer, jsem nesoustředěná, což je v práci docela šílený a nemám chu=t na jídlo Pak zase den - dva dobrý a jede to nanovo. Dneska mi praktická dala místo Euthyroxu Letrox, ať to zkusím, že to může dělat rozdíl. Za jak dlouho bych poznala zlepšení-zhoršení? Za jak dlouho cítíte zvýšení/snižení dávky? Děkuju moc.
Mě pořád hapruje št. žl. nahoru a dolů, euthyrox mám brát, ale neberu, taky mi z něj bylo blbě. Bylo mi doporučeno brát ráno nalačno 2 lžíce konopného semínka a zatím je mi fajn (i podle posledních krevních testů) ![]()
Diky za reakci. Me doktorka rekla, ze pri mych soucasnych hodnotach bych klidne mohla vysadit. Tak to zkousim. Co ze me tyc
@lightblue píše:
Co se mnou ty prasky za 2 mesice udelaly se neda popsat
Ani mě neděste
beru je cca 14 dní
@NikkitaV kolik mas Tsh?
Nikoho desit nechci. Ja byla prvni mesic v pohode. Pak se u me projevily priznaky hyper nicmene doktorka rekla - vse ok. Tak jseem brala dal, zacla se trast, nespim, od rana do vecera napjata jak struna.
jestli mas rozumnou doktorku, ktera bude davkovat pozvolna, tak by to melo byt ok. Mje mi dala hned 50 a na moji vahu to bylo asi dost. Poslední dobou jsem z toho fakt psycho, zvlast když doktor neni ochoten pomoci. Jdu uz po dovce k jine.
NikkitaV.: Jak blbě? A co na to endokrinolog, že ho nebereš, nebo to není u tvých hodnot nutné? A to konopné semínko to je jako olej a doporučil Ti ho kdo? Dík