Evidenční list versus předpis záloh

1099
18.2.13 00:33

evidenční list versus předpis záloh

Ahoj, ráda bych se zeptala, jestli někdo neřešil podobný problé ohledně předpisu záloh v bytě v OV.
Po koupi bytu nám byl kplatbě záloh předložen evidenční list, kde je uveden „výměr úhrad za užívání bytu (služeb)“, kde je vodné-stočné, teplo, teplá voda, úklid, apod. Ovšem vše bez množstevních jednotek. Ve všech bytech jsou měřiče vody i tepla, ovšem u vody i tepla je uvedeno, že se počítá dohodou za osobu. Nikde není uvedeno datum splatnosti atd. Jak dosáhnout toho, abychom místo EL dostali řádný předpis záloh? Na naše připomínky reaguje SVJ nesmyselnými argumenty a tím, že přechod správy domu z BD na SVJ je náročný proces a nejsou schopní vše zajistit okamžitě. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14210
18.2.13 09:08

Vsak to jsou jen zalohy ne, pak jednou rocne vam to spocitaji podle spotreby. A zalohy na vodu byvaji podle poctu osob v byte, to je normalni. Nektere veci se plati podle osob a nektere podle vymery bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
18.2.13 09:23
@Jolynka píše:
Vsak to jsou jen zalohy ne, pak jednou rocne vam to spocitaji podle spotreby. A zalohy na vodu byvaji podle poctu osob v byte, to je normalni. Nektere veci se plati podle osob a nektere podle vymery bytu.

Podle poctu osob se voda a teplo pocita, pokud nejsou merice. Ale my je mame!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
18.2.13 09:52

@mika22 my taky mame merice, ale mesicni zalohy se plati podle osob a jednou rocne se dela odecet stavu podle mericu a vyuctovani. Snad si nemyslis, ze vam kazdy mesic nekdo bude chodit kontrolovat merice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
18.2.13 10:04

Nikdo mi nemusí dělat odečty každý měsíc. Ale jstliže mám za rok spotřebu x kubíků vody, tak očekávám, že budu měsíčně platit 1/12×, pak na konci roku se spotřeba sečte a porovná se zálohama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
18.2.13 10:20

No tak oni to delaji tak ze maji nejaky prumer na osobu, aby se jednoduseji stanovili ty zalohy, proste je castka na osobu krat pocet osob v byte. Nevim, jak velky mate barak, ale kdyby meli podle tebe to rozpocitavat treba na 20 bytu extra, tak se musi zblaznit. Samozrejme pokud na to maji kapacity tak muzou jednomu bytu vyhovet, ale zalezi na tom kdo to dela, standardne se to proste dela zaloha na osobu a po vyuctovani se pak bud vrati preplatek nebo doplati nedoplatek. Pokud se bojis, ze budes pak doplacet, tak si pozadej o navyseni zaloh a uvidis, co ti reknou. My to proste mame rozdelene byt 3+1 plati castku X plus k tomu castka Y nasobena poctem osob, byt 4+1 castka Z plus k tomu castka Y nasobena poctem osob atd., proste se jede podle vzorce, ja s tim zadny problem nemam, nechapu, v cem je u tebe problem. Bojis se ze budes mit nedoplatek nebo ze platis zbytecne moc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
18.2.13 10:42

Bydlela jsem v domě, kde bylo cca 220 bytů a světe div se, měli jsme předpis záloh, kde bylo uvedeno, že platím zálohu na x m3 vody, pak jsem dostala vyučtování, kde byla opravdová spotřeba a pak se řešili přeplatky a nedoplatky.
Teď jsme v domě, kde je bytů cca 150 a nechápu proč je problém udělat předpis záloh, tak jak se má dle vyhlášky dělat.
Ano, mám dojem, že si na vodu predplácím víc, než bych měla. Žádala jsem o změnu, ovšem spraávcovska firma i SVJ mě úspěšne ignorujou.
Ale nesmyslů v EL je víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
18.2.13 11:03

Tak my to vzdy meli podle poctu osob. Jak rikam, zalezi kdo to pocita, pokud ma na to spravcovska firma zajety system, tak podle nej jede. Jestlize ma SVJ sveho ucetniho, tak tam pak treba neni problem a je to o domluve.
O penize neprijdes, tak bych to neresila, pokud by to bylo naopak, ze by si ocekavala velky nedoplatek, tak bych se asi domluvila na zvyseni zaloh, aby to nebyla velka castka naraz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
18.2.13 15:32

Jenže spravcovsku firmu plati vlastnici jednotek a mně se rozhodně nelíbi, že místo řádného dokumentu dostanu něco, co má hodnotu haj. zlpapíru. Proto jsem doufala, že se ozve někdo, kdoněco obdobného řešil. Nebo bych ráda věděla, jak vypadají EL v jiných SVJ, resp jaké položky jsou tam uvedené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
18.2.13 17:51

Tak my tam mame

Fond oprav castka podle m2
Pojisteni domu castka podle m2
Hosp. a fin. sprava castka na byt
Uklid domu castka na byt
Voda podle osob
Teplo podle osob
Spolecna elektrina podle osob
TUV podle osob
Odpad podle osob

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
18.2.13 17:54

Dekuji. A ve vyuctovani mate spotrebu vody dle m3? My 1.vyuctovani dostaneme az v cervnu.
A ten papír se zálohama máte jako evidencni list nebo predpis zaloh?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
18.2.13 17:58

Jo ve vyuctovani je pak normalne uvedena spotreba skutecna. Dostali jsme na zacatku evidencni list spolu s predpisem zaloh, potom kdyz se menili zalohy, tak jsme dostali novy predpis samostatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1099
18.2.13 18:04

Dekuji. My máme jen EL a ještě k tomu s nesmyslama, proto jsem to chtela resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný