Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nelibilo by se mi to a slecne bych to velmi razne vysvetlila
Ona je jeho nevlastní matka.
Když se rozejdeš, ztrácíš kontrolu nad částí života dítěte.
Pokud s tím tvůj bývalý souhlasí, pak je tvůj nesouhlas se zveřejňováním fotek spíš jen něco, co dělá problémy.
Já si nemyslím, že by bylo vhodné mít fotky čehokoli soukromého na facebooku, ale to je můj názor a těžko ho můžu nutit někomu, s kým nežiju.
Chápu, že se ti nelíbí svěření do výhradní péče u nich. Nemyslím si, že je to reálné.
Osobně si myslím, že její reakce není taková, že by si chtěla syna přivlastnit. Podle mě (a možná je to dáno jejím věkem) chce spíš odstranit tebe z jejich života. Tedy tím, že jí bude říkat mami a měli by jej ve výhradní péči by znamenalo, že ty už v jejich životě prostě téměř nebudeš. Nebo jí prostě v období těhotenství a po porodu hráblo
každopádně by se mi to nelíbilo ani ty fotografie. Bohužel rodiče jste oba dva a pokud ex na tom nevidí nic špatného tak kromě promluvy s tím asi nic jiného neuděláš…
Já bych byla ráda, že ho má ráda, ale tohle je extrém. Mám v okolí taky takovou nextku a reakce okolí je stejná jako u tebe. Maminka má být ale jen jedna a trestat dítě za to, že to tak i cítí je hnus ![]()
Vadilo by mi to. Jak fotky, tak nucení k oslovování „mami“. Co s tím, poradit neumím, píšu proto, abys věděla, že ne každý to vidí tak, že máš být vlastně ráda a je to ok.
Můj přítel má dvě děti z 1. manželství a nikdy by mě nenapadlo holky nutit, aby mi říkaly mami… Ani bych to nechtěla!!! A už vůbec bych nikdy nedávala jejich fotky na své internetové stránky… Máme ještě dvě děti spolu… Dcera Tři roky se ani nepozastavuje nad tím, proč mi holky říkají jménem…
Slečna mi nepřijde normální… Pokud žijí oba rodiče a mají k dítěti kladný vztah, tak je pouze jedna matka a jeden otec. Všichni ostatní jsou jen tetičky, strýčkové, nebo osoby co žijí s jejich rodiči…
tady to vnucování se nenávidím… Tím si lásku dítěte nezíská… Nakonec bych jí ještě poradila, aby to ještě povýšila, že by měla kluka uplácet dárečky… Třeba zabere alespoň to…
![]()
Není to špatný postoj. Na jednu stranu je dobře, vze je na něj hodná a bere ho na stejnou lajnu jako vlastní dítě, ale souhlasím s tebou, že je to jen odsuď podsuď. Synovi bych vysvětlila, že ji opravdu mami říkat nemusí a bývalému bych to opakovaně vysvětlovala, že je syn t toho divokej a ať si paní trochu srovná. Pamatuju si, nějak jeden mámy partner taky chtěl, ať mu říkám tati. Ale to jsem byla starší, a tak sem se velmi razantně ohradila sama a byl klid…zůstal z toho jen pocit, ze on byl fakt trapnej… ![]()
Toho, že by ho dostali do vlastní péče se neboj, to nikdo normální nepriklepne, pokud jako máma funguješ
soucítím s tebou a držím palce, ať se situace uklidní…
Já to mám naopak, nová partnerka otce dává malýmu hroznou čočku, potřebuje se ukazovat, jak je paní dokonalá a já sem „matka na baterky“, takže je na syna tak přísná, že tam makej skoro nechce jezdit. Pořád říká, že tatu miluje a chce s ním být, ale nechce tam jezdit, protože je tam ta zla teta…
Tak ti nevím, co je horší…
Cítila bych to jako ty. Možná při soudu (posudku) bych zmínila její nátlak na syna, že jí má oslovovat mami. To je v dnešní době za hranou. Na druhou stranu, dříve otcové po rozvodu ze života dětí mizeli a noví partneři se klidně oslovovali „tati“. Takže někdo na to může mít dost shovívavý pohled, jako tví rodiče.
No a souhlas se zveřejněním za sociálních sítích - je to blbý, jsi zákonný zástupce a máš do toho co mluvit, stejně jako jeho otec. Jestli to otci nevadí, asi nic nenaděláš, ale zkusila bych se poradit s právníkem, jestli ti to vadí hodně - přece jen dnes se o soukromí dětí hodně dbá.
Tak je to mladá káča, soupeří s tebou, žárlí na tebe, není si jistá svým vztahem, je nesebevědomá, to je spíš vypočítavé chování, nic o tom, že je hodná, rázně bych zakročila
Zeptala bych se Ex jak by se cítil on, kdyby syn tvému partnerovi říkal tati.
A mně by se to nelíbilo. A jo klidně bych dělala zlo.
Osobně bych slečnu upozornila, že on není její syn. Ona není jeho matka. Tak ať se tak chová.
Já bych to napřed řešila domluvou, pak písemně, kde bych uvedla, že si to nepřeji já, ale hlavně ani dítě. Pak už bych se poradila s právníkem, aby zajistil právní cestou, že toto nesmí po dítěti vyžadovat.
Protože určitě zcela jistě nesmí.
Tohle bych docela bez rozpaků vyhrotila, protože bych s tím splachla najednou i fotky a priblble komentáře na Fb. Podle mne nesmí ani psát ve smyslu, že „její chlapeček“, apod..
Jinak si myslím, že si je s chlapem nejistá a snaží se ho přesvědčit, že je skvělá matka. Anebo má nějakou psychozu. Magor to je podle mne a srovnala bych jí do pozice, která jí náleží. Že je macecha. Synovi bych řekla, ať jí říká MACECHO, ne mami.
Nakonec bude ráda za tetu.
A hlavně jestli není manželka. Tak není nevlastní matka, ale jen přítelkyně otce
Je fajn, že má tvého syna ráda, ale nutit ho aby jí oslovoval mami, být na něj naštvaná když to nedělá, vystavování jeho fotek na internet atd, to je už prostě moc a tohle by mi vadilo taky. Zeptej se ex, jak by se mu líbilo, kdyby syn říkal tvému příteli tati, určitě by z toho nadšenej nebyl. Pokud nepomáhá když řekneš ex, že tohle ti vadí, tak to vysvětli asi té slečně ![]()
Zdravím,
S bývalým partnerem jsme se nikdy nevzali i přes to, že jsme spolu byli 10 let. Po 5ti letech vztahu se nám narodil syn. A o 5 let později náš vztah ztroskotal na tom, že mě bývalý přítel začal podvádět.
Tehdy bylo synovi 5,kdyz jsme se rozešli. Ex se od nás odstěhoval a syna máme ve střídave péči týden a týden (určeno soudem).
Teď jsou to 4 roky od našeho rozchodu a za tu dobu u u bývalého bydlelo plno potenciálnich partnerek. S žádnou z nich by se dalo říci, že jsme žáden konflikt neměla. Ale jeho nynější opravdu nemůžu vystát.
Bývalý partner ma 36 let jeho nová přítelkyně má čerstvě 20. Do toho mi samozřejmě nic není a nikdy jsem to nijak neřešila. Řeším to až poslední 5 měsíců a to ne kvůli jejímu věku, ale kvůli našeho syna.
Jsou spolu asi rok a půl. Hned na začátku si spolu upichli dítě, holčička ma teď 5 měsíců, ale od doby co se narodila, si její matka usmyslela, že děti ma 2. A bývalému přítelovi to přijde normální. Nevadí mi, že se snaží mít dobrý vztah s naším synem, za to bych byla naopak ráda, ale slečna to už vážně přehání. Nutí kluka říkat ji mami. Syn má ale 9 a ví, že to žádná jeho máma není. Tudíž ji ani tak neoslovuje. Proto je na něj prý za to nepříjemná a naštvaná, když ji osloví jako tetu, nebo jménem.
Přidává fotky našeho syna na svůj instagram a píše tam, že je to její malý chlapeček. Dokonce teď nedávno i přesvědčila bývalého, ať podá k soudu žádost na svěření kluka do výhradní jeho péče.
Nejsem zrovna typ, co by své dítě potřeboval veřejně ukazovat na inetrnetu. Facebook mám, ale synovou tam mám pouze jednu fotku a to ještě 3 roky starou. Ona tam přidá za týden aspoň 3 a u žádné nechybí popisek, ve kterém by ho nazývala svým synem. S bývalým přítelem jsem se o tom bavila, prý je to normální a mám být ráda že o něj má zájem. Stejný postoj k tomuto mají i moji rodiče. Všichni mi stále říkají, že za toto mám být ráda. Ale ja upřímně nevidím jeden důvod, proč bych měla mít radost, že 20ti léta slečna vystavuje moje dítě na sociálních sítí, kde ho označuje za svého syna a nutí ho říkat mu mami.

Taky mám partnera. Děti ma dokonce 2 a v životě bych po nich nechtěla, ať mi říkají mami, ani by mě nenapadlo, zveřejňovat jejich fotky a vyjadřovat se o nich, jako o mých dětech.
Jaký by jste k tomu měly postoj vy?
Myslíte že přeháním a opravdu bych měla být ráda, že má o syna zájem? Podle mě tohle není úplně normální, ale že všech stran poslouchám, jak mám být ráda. Tak nevím, jestli to není jen můj špatný postoj