Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravim,
dotaz na chelsea.aa, jsem ve stejne situaci jako zakladatelka, ne-li horsi
.
Mam dluhy z drivejska, az pote jsem poznala manzela a vloni jsme se na podzim vzali. Dnes mu prisla od exekutora vyzva o narizeni exekuce a vyzva k dobrovolnemu splneni, aby do 15ti dnu vse splatil, dale ze pokud nebude na tuto vyzvu reflektovano, provede exekutor dalsi setreni ohledne jeho majetku a dale ze je mozno po jeho osobe patrat prostrednictvim detektivnich agentur a Policie ČR, cimz budou dale narustat naklady, ktere jdou k tizi povinnemu!!!!
Koukam na to jak jojo, mela jsem za to, ze na manzela nemuzou, exekutor vi moc dobre, ze jsem se provdala vloni na podzim, co to ma znamenat a jak se branit? Zablokuji mu ucet kam mu chodi penize z podnikani???
Tak ti všichni píšou, že nemůžou, ale můžou a udělají to a nic s tím nezmůžeš ty ani manžel. mamka si vzala manžela v roce 2009, dluh a to vellký je z roku 2001, jsou manželé, odpovídá za jeho dluh, a to ppotvrdil i soudce, nastěhoval se k ní do domu, plně vybaveného, ten oblepili, komplet vše, kromě nemovitosti, účet jí obstavili. takže to, že nemůžou je sice hezké, nicméně to udělají.
On neodpovídá výlučným majetkem, ale co nabydou za manželství patří do SJM a z toho lze samozřejmě exekuovat, kdyby to nešlo, tak je takový dluh nedobytný.
Jo a plat za trvání manželství, tudíž příjem na jeho účtu, je taky společný, takže lze zabavit.
terinka4444 píše:
Jo a plat za trvání manželství, tudíž příjem na jeho účtu, je taky společný, takže lze zabavit.
Plat(mzda) nejsou,stanou se SJM po vyplacení (nelze dát exekuci na plat), ale je judikováno Nejvyšším soudem, že účet manžela, proti kterému ta exekuce vedena nebyla, nelze postihnout.
Takze z toho plyne co? Co ted s tim, po tom co mu prislo od exekutora? ![]()
Já nevím, jak je to u exekutora, pokusit se domluvit s exekutorem na splátkách, ale je to o štěstí, jestli na to kývne. tady už moc rad není, zaplatit, pokusit se domluvit na splácení nebo je zle.
logicky pokud bych mela z ceho zaplatit, zaplatim, nebyla bych v teto situaci, byla jsem na UP jako tehotna uplne bez prijmu po cele tehotenstvi, nyni beru rodicak ktery se snizi na minimum jeste letos a vse je na manzelovi, nemam z ceho. Jde mi o to, jak se nyni muze branit manzel, kdyz moje dluhy se jeho netykaji a presto mu dnes prislo jiz vyse zminene ![]()
Já vím, že nemůžeš zaplatit, my to u mamky řešili půjčkou, vlastně jsem si ji vzala já a to v dost vysoké výši, ukradili jsme aktuální dluh a odměnu exekutorovi, tím se zaplatila jistina a přestaliy růst úroky, ty nám pak dovolil splácet.
Na manžela můžou, je to omyl, že ne, tedy správně by asi logicky neměli, ale majetek klidně zabaví, nezabaví nemovitosti nybyté před manželstvím, nicméně vybyvení domácnosti celé, pokud k tomu manžel nemá doklad o nybytí před manžellstvím a to psaný na jeho jméno, i tak to zabaví, musí se na jednotlivé věci podat vylučovací žaloba a náklady rostou.Na plat mu půjdou, nám bylo sděleno, že v manželství platí SJM, tudíž plat vydělaný za manželství je společným jměním, jako takový je zabavitelný. Pokud je to v takové fázi, obávám se, že žádná dobrá rada není. Domluvit se z exekutorem, to je jediná možnost nebo vzít někde půjčku, třeba i zpětnou hypotéku a pokusit se zaplatit, úniku z toho není.
a že se tvoje dluhy jeho netýkají, není právě tak docela pravda, v současné době je jeho příjem tvým příjmem nerozdílně a bezpodílově, takže si vlastně berou tvoje peníze, je fuk, kdo je vydělal. My to skutečně řečili hodně, ten dluh byl přes půl milionu, pro nás neskutečná částka, aktuálně by nepomohl ani rozvod, ten se táhne dlouho, ikdyž by byl účelně na dohodu a zúžení SJM v tomto případě nelze, bylo by anulováno jako účelové.
a co tedy tohle???
JUDr. Lucie Štrusová odpovídá 08.04.11
Dobrý den,
Vaše dluhy před svatbou vzniklé a dluhy Vašeho partnera vzniklé před svatbou zůstanou Vašimi výlučnými závazky i po uzavření manželství, nejsou součástí společného jmění manželů, je tomu tak přímo ze zákona, notářský zápis k tomu tedy nepotřebujete.
Já ti jen píšu naši zkušenost a jak to probíhalo u nás, já nejsem exekutor, jen stejnou situaci řeším už dva roky.
Anonymní píše:
a co tedy tohle???
JUDr. Lucie Štrusová odpovídá 08.04.11Dobrý den,
Vaše dluhy před svatbou vzniklé a dluhy Vašeho partnera vzniklé před svatbou zůstanou Vašimi výlučnými závazky i po uzavření manželství, nejsou součástí společného jmění manželů, je tomu tak přímo ze zákona, notářský zápis k tomu tedy nepotřebujete.
Ano to je pravda, ale přesto všechno je lze pokrýt ze SJM, to jsou totiž peníze obou, nemůžou ale šáhnout na jeho výlučný majetek (např. dům).
Já nejsem praktik na exekuce, určitě se tady objeví advokátky, ale nemá manžel taky někde vroubek?? Že je te exekuce na něj, to mi je divné.
Ahoj,můj manžel byl taky pěkné kvítko,než jsme se poznali a jeho dluhy vznikli kolem jeho 20let.vzali jsme se když mu bylo 25.a potom to začalo.a když jednu u nás zazvonil exekutor,tak bylo po srandě.dlužil asi 45 tisic.hned jsme je neměli,tak odvezl moje auto v hodntě asi 130tis na odstavné parkoviště a že máme 3 dny na zaplacení.třetí den odpoledne jsme peníze sehnali,ale když jsme přijeli zaplatit,tak nám řekli,že auto je prodané v dražbě,za 28tis.podotýkám,že auto mi koupil otec,ale bylo psané na mě.ale už v manželství.dluh vznikl před manželstvím přesto se semnu nikdo nebavil a auto klidně prodali…
takže možné je vše!!!a ještě jsme museli zaplatit rozdíl,aby se nám nekoukli ještě na byt! ![]()
Mě právě hodně zaskočilo, že matky, kterým ex neplatí, mají tak málo možností…já nemít super ex-tchýni (přesně mi nadiktovala název a adresu exmanželova zaměstnavatele), tak jsem byla nahraná. A exekutor zjistí kde co - vždyť to mu snad pojišťovna nemůže jen tak sdělit, no ne?