Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
ahoj maminky, mám takový dotaz…
Mám nejvyšší čas zaregistrovat 14 měs. syna k nějakému zubaři a už mám i vybráno (zatím jsem tam ještě nebyla ani se registrovat). Normálního zubaře pro dospělé.
No a k věci - pořád se dohaduju s tchyní a manželem, že neexistuje zubař speciálně pro děti do 18 let jako pediatr… že je prostě jeden zubař a bere jak malé děti, tak dospělé, zkrátka a prostě zubař… Oni tvrdí, že určitě existuje dětský zubař.
Je to tak? Fakt existují zubaři-pediatři? Kam s prckama od malinka chodíte?
Záleží, kde bydlíš, jak to máte u vás.
U nás speciálně zubař pediatr není, ale jsou takoví, kteří berou i děti a takoví, kteří děti neberou a odkazují na ty, kteří děti berou.
Zubař, který bere i děti, má ordinaci trochu jinak zařízenou, má tam třeba hračky, počítá s jiným přístupem k dítěti atd.
My máme docela mladého zubaře, bere dospělé i děti, s jeho přístupem k dětem jsem spokojená.
Jiná zubařka, kam jsme se chtěli registrovat, říkala, že děti nebere a poslala nás k němu.
ne každej děti bere a ne každej umí s dětma (nebo na ně má nervy
)
Poptala bych se na ybraného zubaře, zkusila pohledat zkušenosti ostatních…
Já si to nepamatuju a jedem zas za měsíc, ale naše zubařka tam má i nějaký diplom ohledně i péče o děti
Já sama jsem v Hradci Kr. chodila k dětskému zubaři, bral jenom děti do 18-let, pak jsem musela k dospělému, ale to už v Praze. Asi jak kde, ale podle mě je to jedno, hlavně když zubař děti bere.
jo a na ty zkušenosti bych dala dost…
Celá rodina jsme měli jednu zubařku. Naši holku vzala taky. Sem tam něco zapečetila a že zuby super (2× ročně).
Náhodou jsme přešli z banálního důvodu jinam (nechtěla mi vyměnit černou za bílou). Daleko předaleko, ale na preventivky - čert to vem.
Holku to stálo dva zuby celé a hromadu kazů (jasně, prvotně naše vina, ale když tě zubař ujišťuje, že je vše v pořádku, máš důvod nevěřit??? a další dobu se to kazilo dál???). Já mrtvej zub (v prosinci mi trošku vyčistila zub, kdy mi kousek upadl a zadělala plombou - o 5m později jsem přišla o nervy v zubu, pod plombou kaz jak kráva) a hromadu kazů. Manžel totéž
Nestrašim. Jen po naší zkušenosti spec. u zubů bych bez pohledání, kor s dítkem (holka má teď pěknou hrůzu, co má za sebou a ještě dost před sebou, ale to už jsou následky úrazu a to s ní dr umí a trpělivosti má na rozdávání), bych si dala velkou práci
Ahoj. Anežka chodí k zubařce, která je specializovaná na děti a nebere dospělé (bohužel). Ovšem teď odchází do důchodu, tak kdoví, jak to bude dál :( . Specializovaný dětský zubař má výhody (je zvyklý pracovat s dětmi, má s nimi zkušenosti co do vztahu k nim i co do odbornosti, to že bere jen děti většinou znamená, že nemívá pořád plnou kapacitu, páč děti odrůstají a odcházejí k dospěláckému zubaři) ale i nevýhody (já bych třeba ráda chodila ke stejnému zubaři, abychom to měli při jednom a taky aby dcera viděla, že i my chodíme k zubaři a navíc tomu samému).
Náš zubař taky dělá oboje. Chodila jsem k němu, a když viděl, že jsem těhotná, automaticky mně řekl, kdy mám poprvé přijít s mimčem na prohlídku.
Tak mi chodime s klukama v Praze do Domu zubni pece a tam je to pro deti. V Praze jsou dva, maji i pohotovost o vikendu a deti delaji na pojistovnu( neco se stejne plati napr. bila plomba), na deti se specializuji a dospele by vzali, ale jenom jako samoplatce. Tak da se rict, ze jsou detsky.
aha, takže asi si tam zavolat, že ![]()
Gabi - jinak mé zkušenosti jsou dost podobné, moje zubařka za sedm let asi tak dvě plomby a pak šla do důchodu, současná zubařka - jeden mrtvý zub, asi 4 kazy, jeden skrytý zánět, rentgen, a to vše za půl roku… čučela jsem jak blázen a myslím, že je to vina té předchozí zubařky.
v Pardubicích dětský zubař je, s dcerou chodím ke svému a zatím spokojenost, super přístup, pusu posledně neotevřela, tak uvidíme co bude příště ![]()
Já jsem děti přihlásila k dětské. Vždy jsem žila v tom, že dětská zubařka je specializace. Neznám nikoho, kdo by neměl dítě u dětské zubařky.
Sany80s píše:
Já jsem děti přihlásila k dětské. Vždy jsem žila v tom, že dětská zubařka je specializace. Neznám nikoho, kdo by neměl dítě u dětské zubařky.
Já zas neznám žádného dětského zubaře, ani jsem nikdy neviděla takovou cedulku někde na dveřích. Proto se ptám tady ![]()
diky za pro nas take aktualni tema!
takze potrebuji zubare pediatra…
kacka: myslite ze, pribiraji v dome zubni pece?:)
MaryClementine píše:Sany80s píše:Já zas neznám žádného dětského zubaře, ani jsem nikdy neviděla takovou cedulku někde na dveřích. Proto se ptám tady
Je fakt, že já jsem se tím nemusela moc zabývat, protože dotyčná je známá mých rodičů. Nemyslím si, že by nás jinak vzala. Má dost přeplněno. Ale zubařky specializující se na děti existují. Jestli máte někde v okolí dětskou polikliniku, tak by nějaká mohla být možná tam. Nebo by vám tam alespoň dali nějaké tipy.