Facebook - barvy ve statusu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7354
15.1.10 09:56

nu já bych spíš skloňovala 2.p „Siria“ a 5.p „Sirie“, 2.p Siriuse je domnívám se chyba podobně jako Timoteus bez Timoteuse, Oktavius bez Oktaviuse a Julius bez Juliuse. Ze spojení „motáky Juliuse Fučíka“ mi vstávají chlupy na zádech :-D Ale ono se to možná pod nátlakem Potterománie stane normou :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.1.10 11:39

Ono už to ale normou je - myslím, že ještě před potterománií bylo - viz. ten odkaz, co jsem dávala na minulé straně http://prirucka.ujc.cas.cz/?… - kapitola 1.3 Antická jména. Podle mě je to tam řečeno jasně :nevim:

Něco jiného je samozřejmě libozvučnost takového skloňování, to máme každý jinak, ale pokud se máme bavit o tom, co je pravopisně dobře, tak není podle mého názoru co řešit :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7354
15.1.10 15:24

Ve škole jsme se učili, že co jest kodifikováno, stojí nad obecným pravidlem.

Srovnala jsem svůj papírový SSČ (2000) s tím na internetu. Internetová verze z loňska již připouští Julius, Juliuse, papírová pouze Julia.

Internetová verze pouze Sirius, Siria, ale řekla bych, že v příštím vydání už to „Siriuse“ bude také.

Domnívám se že to prolomil pan Medek svým překladem, klidně možná na základě onoho Tebou uvedeného pravidla, zpět to vrátit nelze, čímž tato diskuse končí :-D

Je mi jen trochu líto Petra Fidelia (obč. jménem Karla Palka, mnoho lepších a citlivějších na poli jazyka českého u nás není) - již brzy asi Petra Fideliuse

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
15.1.10 15:32

A tak já bych to zase neviděla jako takovou tragédii :mrgreen: Já myslím, že je dobře, že se jazyk vyvíjí - koneckonců je stále možné používat obě varianty.

Jak by se asi jazykovědcům před 100 lety ježily vlasy hrůzou z poezie, folozofie apod. Mně třeba mnohem víc vad, když v hlavních zprávách informují o konzertu :zed: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
:x
28.5.11 22:08

Hrajeme hru

Hrajeme hru…, blbou, ale legracni. Napis barvu svoji podpsenky do statusu, jen barvu nic vic. A tento text posli vsem holkam, co mas v pratelich, JENOM HOLKAM. Ucelem hry je nechat kluky premyslet, proc maji vsechy zeny ve statusu barvu. Uzij si zabavu

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová