Farmářské potraviny

20557
4.4.13 11:22

Farmářské potraviny

Sbírám tipy na farmáře nebo výrobce tradičních českých potravin. Máte ve svém okolí někoho takového? Někoho kdo dokáže vyrobit výborný jogurt, upéct kváskový chléb, uvařit pravou domácí marmeládu..
To co se děje v místních superhyper marketech je už neúnosné..Všude jenom hnusy, éčka a kuřecí separátky.. :poblion:
Díky za pomoc.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9090
4.4.13 11:33

Taky nad tímhle hodně uvažuju. Já si často peču doma chleba, ne teda z pravého kvásku, rohlíky a další pečivo, děláme domácí klobásy a salámy…myslím si, že mezi lidmi by o tohle byl velký zájem, už jsem mockrát přemýšlela, něco v tomto duchu rozjet ale pracovat s jídlem je problém, hygiena a všelijaké předpisy, takže to nechávám být…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5570
4.4.13 11:34

BRNO + Vysočina

Super tema Peggy :potlesk:

ja mam dodavatele nepasterizovaneho mleka a vyrobku z nej v Budisove na Vysocine
od mistnich zemedelcu berem taky sem tam kralika a kaceny co se pasou na trave venku
doporucuju se poohlednout po chovatelich na blizkem na venkove a poptat se cim krmi a mrknout na zviratka

zelenina v Brne:
http://www.badeko.cz/
http://www.farmarske-bedynky.cz/ ma i dobre mouky, koreni, caje
http://www.bioslunecnice.cz/…-bio-bedynky
vsechny mam na zeleninu vyzkousene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
4.4.13 11:36
@Verca1989 píše:
Taky nad tímhle hodně uvažuju. Já si často peču doma chleba, ne teda z pravého kvásku, rohlíky a další pečivo, děláme domácí klobásy a salámy…myslím si, že mezi lidmi by o tohle byl velký zájem, už jsem mockrát přemýšlela, něco v tomto duchu rozjet ale pracovat s jídlem je problém, hygiena a všelijaké předpisy, takže to nechávám být…

Když schválí prodejnu Vietnamcům, tak si myslím, že to zase takový drámo nebude. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
4.4.13 11:38

Tak hodně věcí si člověk může naštěstí udělat doma, to co kolikrát vidím v obchodem (nejlépe s etiketou „pro děti“) to je fakt na :poblion: :poblion: k nám tady jezdí ta pojízná mlékárna, co vozí jogurty, mléka, sýry, tvarohy.. cena je teda jinde než v krámě, to je jasný, ale to nevadí.. jinak nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
4.4.13 11:39

http://rozinka.wz.cz/

Kozí mléko + produkty z něj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
4.4.13 11:41
@peggy.sl píše:
Když schválí prodejnu Vietnamcům, tak si myslím, že to zase takový drámo nebude. :mrgreen:

To zas není jen tak, hygiena je pěkná hyena :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
4.4.13 11:42
@peggy.sl píše:
Když schválí prodejnu Vietnamcům, tak si myslím, že to zase takový drámo nebude. :mrgreen:

no to je taky fakt, je pravda, že jsem to zatím nijak extrémně neřešila, tak nevím. Zatím zůstáváme u toho, že prodáváme domácí vajíčka mezi známé, semtam prodáme nějakého králíka ale vše mezi známými. Na víc bych zatím ani neměla čas, tak se snažíme dělat co nejvíc domácího aspoň pro sebe…v létě chci prodávat i nějakou zeleninu, loni se urodilo hodně a už jsem nevěděla co s tím, tak snad to vyjde i letos :) Věnovala bych se tomu ráda ale to by asi chtělo dost investic do začátku a to by teď nešlo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3853
4.4.13 11:47

K nám taky jezdí „pojízdné mléčné výrobky“ http://mlekoazdodomu.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
4.4.13 11:50

To je vážně nechutný..chcíplotiny semleté v salámech, sušená krev, posypová sůl a spousta dalších lahůdek..a to je jenom vrchol ledovce..
My bydlíme v paneláku, takže možnost pěstování je nulová..kravičku si do koupelny taky nenastěhuji, takže musím shánět, objíždět a koumat jak co nejlépe nakoupit.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11530
4.4.13 11:59

Základ je sehnat si dodavatele prvosurovin. Když seženeš čerstvé mléko, uděláš si doma tvaroh, sýry, jogurty, kyšku. Kupuji čerstvé mléko za 13-14 Kč litr. Výroba není náročná a dá se v pohodě zvládnout i v paneláku. Maso se dá taky sehnat od soukromníků, ale chce to opravdu za tím jít a hledat známé známých. My jsme takhle přišli přes jednoho známého k domácímu vepřovému a to je nebe v hubě. Mám už i tip na hovězí, takže asi vyzkouším. A kuřecí chlap zvažuje vychovat si 30 kuřat sám, na rok by to mělo stačit ( ale my bydlíme na baráku), zase je zde možnost domluvit se více rodin a vypěstovat je u jednoho a podělit se o náklady, případně mu něco navíc za starost přidat.
Chleba a pečivo si peču doma už nějakých 7 let, zde naprosto bezkonkurenčně pomáhá domácí pekárna. Včera jsem byla ve městě a náhodou vlezla do pekařství - a zvedl se mi kufr :roll: jako fakt jsem měla velký problém vybrat si jednu věc na zahnání hladu.
Marmelády si taky vyrobíš sama ( dělám je v pekárně). Je třeba zmapovat okolí, lidi se rádi přebytků zbaví za rozumnou cenu. My máme kousek Polsko tak jahody a meruňky nakupuju tam.
Celá ta práce se vyplatí, jednak jíš kvalitně, víš co jíš a ušetříš spoustu peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
4.4.13 12:01
@peggy.sl píše:
To je vážně nechutný..chcíplotiny semleté v salámech, sušená krev, posypová sůl a spousta dalších lahůdek..a to je jenom vrchol ledovce..
My bydlíme v paneláku, takže možnost pěstování je nulová..kravičku si do koupelny taky nenastěhuji, takže musím shánět, objíždět a koumat jak co nejlépe nakoupit.. :mrgreen:

a proč si nenastěhujete kravičku do koupelny? :nevim: :nevim: :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5254
4.4.13 12:06

@peggy.sl U nás ve městě máme přímo obchod Farmářské potraviny a je to super! Přesně to jak píšeš, kváskový chléb, domácí koláče, marmelády. Čerstvé maso, máslo, mléko… Ale upřímě nevím, jestli obchod vydělává nebo ne:) Přeci jen mentalita je taková, že čím víc za měnší peníz nakoupím, tak tím líp. I když mám pocit, že je to už lepší:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19200
4.4.13 12:10
@elfans píše:
@peggy.sl U nás ve městě máme přímo obchod Farmářské potraviny a je to super! Přesně to jak píšeš, kváskový chléb, domácí koláče, marmelády. Čerstvé maso, máslo, mléko… Ale upřímě nevím, jestli obchod vydělává nebo ne:) Přeci jen mentalita je taková, že čím víc za měnší peníz nakoupím, tak tím líp. I když mám pocit, že je to už lepší:)

to je vlastně pravda, tady jsou taky přímo farmářské prodejny, nebo pak až (jestli!) bude někdy hezky, tak zase začnou farmářské trhy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
4.4.13 12:16

Sousedi mají domácí mlékárnu (mají i vlastní mléko) a vyrábí právě jogurty, sýry, tvaroh - zájem obrovský a je to mňamka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí