Feministky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
369
31.3.11 09:28

lucienne, tá žena nemusí byť „krava“ - len sa často vlyvom rôznych okolností, z ktorých mnohé nemôže ovplyvniť (napr. spoločenské mantinely, závislosť na niekom - citová, ekonomická, deti…) ocitne v situácii, keď nemá veľmi na výber. Resp. na výber vždy niečo je, ale za niektoré výbery musí žena zaplatiť až príliš vysokú cenu.
Podľa mňa by bolo lepšie a jednoduchšie, aby niektoré výbery vôbec nemusela riešiť a problém sa riešil niekde úplne inde. Je jednoduché povedať - ak sa ti niečo nepáči, čo ti partner robí - tak odíď, poprípade mu to nedovoľ. Ale jednak meniť niekoho iného je veľmi ťažké (ak sa to vôbec dá), a odísť znamená takisto prísť o veľa vecí - rodinu, finančné zázemie, cit.
Riešením je podľa mňa práve zrovnoprávnenie prostredia, v ktorom žijeme, pretože nerovnoprávnosť vždy vedie k tomu, že ju ten „vyššie postavený“ využije proti tomu „nižšie“ postavenému". Moc jednoducho láka. A potom je to o našom vnútornom nastavení - o našich hraniciach - čo niekomu dovolíme a čo už nie. S tým veľmi úzko súvisí naše sebavedomie.

citace] lucienne píše:
ja si myslím že jít někam bez manžela neni feminismus nebo snad ano? žena co řeší jestli jí manžel někam pustí nebo ne je kráva a ne žena. 8-o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
31.3.11 09:30

tak ja mam asi posunute hranice feminismu pokud žena která si necha diktovat je normální žena a žena která je svoje je feministka… :nevim: v tom případě je většina žen feminiskou aniž by to věděla :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
31.3.11 10:01

Luci, tiez som si to myslela, kym som priamo na svojej kamaratke nevidela, ako sa nevie vzopriet muzovi. normalna krasavica, s vysokoskolskym vzdelanim, schopacka a jej muz sa zacal po svatbe stale despotickejsie spravat „nepustil“ ju na cvicenie jogy pre tehotne… :poblion:
ked som jej dohovarala, ze to si nemoze dat, nech jednoducho odide, tak sa mi priznala, ze on by jej normalne fyzicky zabranil…jeho despotizmus sa postupne zhorsoval, a jej trvalo par rokov, kym sa s nim rozviedla…ale bolo to fakt hrozne, ako stupnoval nasilie.
a fakt by som na tu kamosku nepovedala, ze je krava. jednoducho on bol taky manipulator a robil to tak rafinovane, ze jej bolo naozaj tazke ten vztah ukoncit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
31.3.11 10:20
Velice výstižné :potlesk:
lucienne píše:
ja si myslím že jít někam bez manžela neni feminismus nebo snad ano? žena co řeší jestli jí manžel někam pustí nebo ne je kráva a ne žena. 8-o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
31.3.11 12:39

Jednou jsem četla „definici“ feminismu: „Cílem feministek je dosáhnout toho, aby ženám ani mužům nebyly přisuzovány určité povinnosti a vlastnosti jen proto, že mají to či ono pohlaví“. S tím lze souhlasit, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
31.3.11 12:48

áno, myslím že toto je výstižné :palec:

Gardina píše:
Jednou jsem četla „definici“ feminismu: „Cílem feministek je dosáhnout toho, aby ženám ani mužům nebyly přisuzovány určité povinnosti a vlastnosti jen proto, že mají to či ono pohlaví“. S tím lze souhlasit, že?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.3.11 13:18

Ja som z feminizmu, teda ako to ja beriem dost rozpacita. Strasne dlho som tvrdila ze sa taky nenarodil pred ktorym by som sadla na zadok. (A sadla som ked ma nechal byvaly, no nacisto som osprostela, no)
Stale som velmi samostatna, vsetci chlapi okolo mna (vratane manzela) su frustrovani ze im nedam sancu s cimkolvek mi pomoct (tasky, dvere, dokonca kocik 8-o ). Napriek tomu som zistila ze chcem aby ma pustali dopredu, podrzali dvere, pomohli do kabata a spravali sa galantne LEN PRETO, ZE SOM ZENA. Ale toto myslim feminizmus zatracuje.

Ist kam chcem a doma to len oznamit mi pride normalne. Rovnako ako mi pride normalne neoznamovat doma (a ani neist) kafe s byvalym a podobne kraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
31.3.11 15:49

Pravda možná by nebylo na škodu, aby si feministky ujasnily, co je ve skutečnosti normální a co už je přehnané… Ve smyslu, nejsem přece feministka, když jsem samostatně myslící a konající bytost… To, že některé ženské narazí na chlapy „blbce“, kteří si z žen udělají pomocí síly a vyhrožování otroky, tak to je věc jiná… Ale snad v normálním, perspektivním vztahu jsou oba dva na stéjné úrovni… 8-o :roll:

Já jen o této diskusi… Jako vy se tady snažíte přesvědčit maminky, že být feministkou není zlé, ani špatné, že je to úplně normální a žádoucí?? Podle mě se ženy chovají normálně, přirozeně, vy se sice chováte stéjně, ale až moc to „hrotíte“ a ještě k tomu jste hrdé na to, že jste „feministky“ podlě mě se už dostáváte tímhle přístupem na druhou stranu barikády a děláte z okolních chlapů akorát voly a „odpad společnosti“…

Mě přijde přirozené pustit ženu do autobusu první, sednout si, pomoct ji s oblíkáním, s nákupem… CO JE NA TOM PROBOHA ŠPATNÉHO?? A kdybych narazil na feministku, tak mě seřve a ještě mi nafackuje, že jsem si dovolil ji pomoct nebo ji dal přednost?? Tak jestli bojujete za takovéhle feministky a jste i takové, tak pak se opravdu nedivte, že v ostatních lidech, a né jen chlapech, vyvolává stále slovo feminismus nevoli… :think: :roll:

PS: Muž jsem, tatínek ne, blbá přezdívka, vím… Nic lepšího mě však nenapadlo, omluvte mě, holt jsem „jen chlap“… :roll: :-?

• Citovat
  • Upravit
225
1.4.11 12:01
Gardina píše:
Jednou jsem četla „definici“ feminismu: „Cílem feministek je dosáhnout toho, aby ženám ani mužům nebyly přisuzovány určité povinnosti a vlastnosti jen proto, že mají to či ono pohlaví“. S tím lze souhlasit, že?

Nechci se nikoho dotknout, ale jestliže toto je cíl feministek, pak se mi zdá poněkud utopický.
Jsou činnosti, které drtivá většina žen už ze své fyziologické podstaty nebude nikdy ovládat tak dobře jako muž a naopak, samozřejmě.
Jsem žena, ale s feministkami moc nesouhlasím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
1.4.11 12:20
Gardina píše:

Já s tím souhlasím rozhodně. A za feministku se pokládám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
neprihlásená Gabika
1.4.11 19:52
Gardina píše:

Asi tu budem osamelá, ale ja s týmto nesúhlasím. (Nejak sa mi nepodarilo predvedčiť manžela, aby nakojil… a ani do rodenia sa nehrnul…) Ak je to teda motto feministiek, tak ja femistkou asi nikdy nebudem.

A nesúhlasím ani s tým, že by som mala doma len „oznámiť“, a nie sa „dohadovať“, keď niekam chcem ísť. (Asi by som ťažko niesla, keby mi manžel jedného pekného večera „oznámil“, že ide do bordelu, pretože ho tam ťahá kamoš, ktorý je na podobnú zábavu zvyknutý…)

Rovnosť muža a ženy vidím „pred zákonom“, ale v živote podľa mňa majú rozdielne úlohy.

• Citovat
  • Upravit
369
1.4.11 20:26

Pravdu povediac, nikdy by som si nemyslela, že raz budem v nejakej diskusii niekomu vysvetľovať, že ani tá najextrémnejšia a najpošahanejšia feministka si fakt nemyslí, že rodiť a kojiť by mohli a mali muži.
:roll:

neprihlásená Gabika píše:
Gardina píše:

Asi tu budem osamelá, ale ja s týmto nesúhlasím. (Nejak sa mi nepodarilo predvedčiť manžela, aby nakojil… a ani do rodenia sa nehrnul…) Ak je to teda motto feministiek, tak ja femistkou asi nikdy nebudem.

A nesúhlasím ani s tým, že by som mala doma len „oznámiť“, a nie sa „dohadovať“, keď niekam chcem ísť. (Asi by som ťažko niesla, keby mi manžel jedného pekného večera „oznámil“, že ide do bordelu, pretože ho tam ťahá kamoš, ktorý je na podobnú zábavu zvyknutý…)

Rovnosť muža a ženy vidím „pred zákonom“, ale v živote podľa mňa majú rozdielne úlohy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
369
1.4.11 20:44

Londi, možno si si nevšimla, že v danej definícii feminizmu je použité slovné spojenie „len preto“.
Takže ak mi niekto prisúdi nejakú vlastnosť a povinnosť ktorá vyplýva priamo z podstaty môjho pohlavia a iné pohlavie ho mať nemôže (napr. to spomínané rodenie detí), alebo táto vlastnosť je napr. pre ženy typická či prevažujúca,(menšia fyzická sila…)tak OK, to beriem. Beriem aj to, že robiť určité veci je pre väčšiu (nie všetky) ženy prirodzenejšie a ľahšie ako pre mužov - a naopak.

Tu sa však nebavíme o prirodzených fyziologických rozdieloch medzi pohlaviami.
Ak dokážem, mám na to predpoklady a chcem robiť nejakú vec a nie je mi to umožnené (nemám na to právo) LEN PRETO že nemám to „správne“ pohlavie - toto je už diskriminácia a nerovnaké právo a o tom je feminimus. Medzi ženami a mužmi sú prirodzené rozdiely - obe pohlavia sú však ČLOVEKOM a z hľadiska práv by si mali byť rovné. A nielen to, malo by im byť umožnené toto právo si v reálnom živote aj uplatniť.

Londi píše:
Gardina píše:
Nechci se nikoho dotknout, ale jestliže toto je cíl feministek, pak se mi zdá poněkud utopický.
Jsou činnosti, které drtivá většina žen už ze své fyziologické podstaty nebude nikdy ovládat tak dobře jako muž a naopak, samozřejmě.
Jsem žena, ale s feministkami moc nesouhlasím. :nevim:

Příspěvek upraven 01.04.11 v 20:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
1.4.11 20:55
Bodka70 píše:
Pravdu povediac, nikdy by som si nemyslela, že raz budem v nejakej diskusii niekomu vysvetľovať, že ani tá najextrémnejšia a najpošahanejšia feministka si fakt nemyslí, že rodiť a kojiť by mohli a mali muži. :roll:

No tak počkaj, tak platí, že: „ženám ani mužom nemajú patriť určité povinnosti len preto, že majú určité pohlavie“ či nie? :wink: (To bol odo mňa trochu vtip s tým kojením, myslela som, že je to zjavné… Ale stojím si za tým, že v určitých povinnostiach sú chlapi lepší než ženy a naopak. Tak prečo to ignorovať?)

Dobre, tak z iného konca, čo pre teba znamená feminizmus? Ja som o feminizme čítala jednu knižku, autorku si už nespomeniem, bola to kniha takmer historická (snáď prvýkrát vydaná pred 100 rokmi, možno ešte staršia, fakt neviem), a tam bol snáď najväčší objav ženská sexualita plus tam presadzovali právo na vzdelanie ženy, právo na vlastný majetok… Tak to áno, verím, že v tej dobe „temna“ urobili feministky (ak to teda boli ony) kus práce, keď dosiahli, že ženy môžu voliť, vlastniť majetok, chodiť do škôl… A je pravda, že ešte stále je v mnohých kútoch sveta táto osveta potrebná, najmä tam, kde sa ženy ešte mrzačia obriezkou. Ale v našom „západnom“ svete to už ide podľa môjho názoru do extrému. Ženy zabúdajú, že sú ženami (a chlapi chlapmi) a presadzuje sa akási „unisexualita“. To je ale môj názor, rada si vypočujem niekoho, kto o dnešnom feminizme v západnom svete vie viac. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
etatinek
1.4.11 21:47
Bodka70 píše:
Tu sa však nebavíme o prirodzených fyziologických rozdieloch medzi pohlaviami.
Ak dokážem, mám na to predpoklady a chcem robiť nejakú vec a nie je mi to umožnené (nemám na to právo) LEN PRETO že nemám to „správne“ pohlavie - toto je už diskriminácia a nerovnaké právo a o tom je feminimus. Medzi ženami a mužmi sú prirodzené rozdiely - obe pohlavia sú však ČLOVEKOM a z hľadiska práv by si mali byť rovné. A nielen to, malo by im byť umožnené toto právo si v reálnom živote aj uplatniť.

No ale v naší společnosti je snad tohle přece dávno zavedené, takže feminismus ztrácí význam ne?? 8-o :roll:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky