Feministky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
etatinek
2.4.11 00:37
byron píše:
To tady nikdo netvrdí, že jsou všichni chlapi špatní :mrgreen: .Tato diskuze si myslím, měla být o tom, že ženy v některých oblastech znevýhodněné jsou, a bohužel se to toleruje.A porovnáváte dvě trochu jiné věci

No tahle diskuse měla být ve skutečnosti spíše o tom, zda se podaří femistkám přesvědčit normální ženské a maminky o tom, že feminismus není špatnéj… Že by slovo feminismus nemělo vyvolávat nevoli, i když vyvolává a zda se femistkám podaří vyvrátit tyto předsudky… Což já osobně jsem napadl a nepochopil, o čem to jako má tato diskuse být a jaký to má mít vlastně smysl… :lol: :-D

• Citovat
  • Upravit
byron
2.4.11 00:39
etatinek píše:
byron píše:
To tady nikdo netvrdí, že jsou všichni chlapi špatní :mrgreen: .Tato diskuze si myslím, měla být o tom, že ženy v některých oblastech znevýhodněné jsou, a bohužel se to toleruje.A porovnáváte dvě trochu jiné věci
No tahle diskuse měla být ve skutečnosti spíše o tom, zda se podaří femistkám přesvědčit normální ženské a maminky o tom, že feminismus není špatnéj… Že by slovo feminismus nemělo vyvolávat nevoli, i když vyvolává a zda se femistkám podaří vyvrátit tyto předsudky… Což já osobně jsem napadl a nepochopil, o čem to jako má tato diskuse být a jaký to má mít vlastně smysl… :lol: :-D

Tak pokud to nechápeš, tak proč tu diskutuješ?Všichni nemusí rozumět všemu, za to se stydět nemusíš.Najdi si vhodnou diskuzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
etatinek
2.4.11 00:42
sepi píše:
Bodka70 píše:
Problémom nie je však samotná finančná závislosť počas starostlivosti o deti, ale skôr to, ako spoločnosť hodnotí „vklad“ oboch partnerov. Dvaja dospelí ľudia - muž a žena sa rozhodnú mať dieťa, predpokladám, že po zrelej úvahe a súhlase oboch partnerov. Z praktických aj zaužívaných dôvodov (vyšší plat manžela, kojenie dieťaťa, väčšia inklinácia muža k zabezpečovaniu financií a väčšia inklinácia ženy k starostlivosti o dieťa) sa v drvivej väčšine dohodnú, že žena ostane doma a muž bude takzvane „živiť rodinu“. Potiaľ je všetko v poriadku. Pokiaľ má žena „šťastie“ tak má dobrého, starostlivého muža, ktorý si ju aj naďalej váži, váži si jej vklad o „živenie“ rodiny. Veď rodina je „živená“ nielen peniazmi, ale aj staraním sa o pohodu všetkých členov domácnosti, staraním sa o samotnú domácnosť. Napokon aj spoločnosť verejne deklaruje, aká je úloha matky a manželky dôležitá a nezastupiteľná. Napokon deti povyrastú a žena znova má šancu nastúpiť do práce. O tom, že žena po tomto „vklade“ pre rodinu má šancu poväčšinou len na nižšie platenú prácu, kedže jej kariéra bola prerušená (veď si to môže nadrobiť v domácnosti), že žena s viac ako 2 deťmi nemá v určitých regiónoch šancu zamestnať sa, to už je iná otázka.
Ale nevadí, dobrý a starostlivý muž uzná, že to nie jej chyba, že priniesla obeť pre dobro rodiny a naďalej sa bude o ňu starať a živiť ju.
Ups, ale ak žena „nemá šťastie“, tak táto finančná závislosť je pre určitých mužov pokušením zneužiť ju. Nehovorím pritom zámerne o krajných situáciách, keď je žena týraná, sexuálne zneužívaná, nútená žobrať o prídel financií a podobne.
Sú aj iné veci, už tú spomínané - to čo si k nám niekto dovolí veľa závisí od toho, akú máme šancu sa od toho oslobodiť. Ak žena nie je spokojná vo vzťahu a jej možnosti odísť sú obmedzené jej finančnou situáciou -čo urobí? Väčšinou ostane a jej partner vie, že nemá na výber a podľa toho sa zariadi.

Ja osobne mám „šťastie“ na dobrého partnera. Nerada však žijem v spoločnosti, kde veľa vecí nezávisí odo mňa, ale od „šťastia“.

[
V tom co jsi napsala vidim velikej kus pravdy, ale vem to tak, ze proste nase spolecnost musi byt nastavena tak, aby co nejvic chranila rodinu. Kdyz to vezmeme obracene a naprosto bychom zrovnopravnili podminky, tak treba vyborne placenou praci ziska misto toho taty, co zivi rodinu bezdetna zena. Bude to lepsi situace? Kdyz nejak zprumerujeme platy a obe pohlavi budou dostavat striktne stejne, zena vic a chlap min, tak to muze vest k situaci, ze bude naprosto neprijatelny zit z jednoho platu a venovat se doma diteti…

Pravda, tady je to asi nastaveno tak, že chlap je živitel a živí rodinu, žena je doma v domácnosti a stará se o rodinu a domácnost… Tak to bylo v minulosti, teďka už jeden plat nestačí pro uživení rodiny, tak co žena může utíká do práce vydělávat, ale většinou dělá na méně hodin než muž, nebo má nějaké svoje nároky - nepracovat o víkendech, jen ranní atd… Jinak v dnešní době se ty platy dost vyrovnávají, ale pokud se chlapům sníží a ženám dorovnají, tak chci vidět ty „chlapy živitele“, když budou muset živit rodinu s platem, který bude mít kolegyně z práce po návratu z mateřské… :think: :roll:

• Citovat
  • Upravit
etatinek
2.4.11 00:45
byron píše:
etatinek píše:
byron píše:
No tahle diskuse měla být ve skutečnosti spíše o tom, zda se podaří femistkám přesvědčit normální ženské a maminky o tom, že feminismus není špatnéj… Že by slovo feminismus nemělo vyvolávat nevoli, i když vyvolává a zda se femistkám podaří vyvrátit tyto předsudky… Což já osobně jsem napadl a nepochopil, o čem to jako má tato diskuse být a jaký to má mít vlastně smysl… :lol: :-D
Tak pokud to nechápeš, tak proč tu diskutuješ?Všichni nemusí rozumět všemu, za to se stydět nemusíš.Najdi si vhodnou diskuzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No připadalo mi smutné, že by tahle feministická diskuse neměla úspěch a zanikla by, proto jsem se to tu snažil trošku rozkecat, kdybych se tu do toho nevložil, tak je to dávno mrtvé téma, nikoho by to prostě nezajímalo, ani by tu nikdo nediskutoval, tak jsem tomu chtěl trošku dodat šťávu… Přiznávám, trošku se nudím a tak čeřím klidné vody, dokud to jde… :mrgreen: :-P

• Citovat
  • Upravit
369
2.4.11 00:51

sepi, ale sú aj iné možnosti, napríklad že obaja partneri sa budú podieľať aj na starostlivosti o deti aj na živení rodiny. Takto som to mimochodom s mojím partnerom riešila aj ja. Kedže som nechcela prísť o svoju dobrú prácu, po 8 mesiacoch materskej dovolenky som nastúpila na čiastočný úväzok do práce a časť starostlivosti o dieťa a domácnosť prevzal môj muž.
Obaja sme zažili obe typy zodpovednosti - zodpovednosť za dieťa a domácnosť, aj zodpovednosť za živenie rodiny. Myslím, že aspoň u nás to prispelo k lepšiemu pochopeniu toho druhého. Casto sa totiž stáva, že každý z partnerov si myslí, že do toho dáva viac energie a času a ten druhý robí menej. Muž má pocit, že žena si len užíva na materskej „dovolenke“ a žena závidí mužovi, ako si môže užívať v práci, popíjať si kávičku, byť v spoločnosti dospelých ľudí. A aj pre deti je dobré, keď si zažijú aj mužský vzor - nielen ako tatka na víkend ale aj počas bežných dní.

Takýto model funguje hlavne v severských krajinách, škoda že u nás nie je viac možností, ako zabezpečiť, aby obaja partneri mohli participovať na oboch možnostiach - starostlivosti o rodinu aj možnosti pracovať.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
etatinek píše:
byron píše:
etatinek píše:
byron píše:
Tak pokud to nechápeš, tak proč tu diskutuješ?Všichni nemusí rozumět všemu, za to se stydět nemusíš.Najdi si vhodnou diskuzi :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No připadalo mi smutné, že by tahle feministická diskuse neměla úspěch a zanikla by, proto jsem se to tu snažil trošku rozkecat, kdybych se tu do toho nevložil, tak je to dávno mrtvé téma, nikoho by to prostě nezajímalo, ani by tu nikdo nediskutoval, tak jsem tomu chtěl trošku dodat šťávu… Přiznávám, trošku se nudím a tak čeřím klidné vody, dokud to jde… :mrgreen: :-P

Já si ale dělám legrandu a provokuju :huban:

• Citovat
  • Upravit
sepi
  • Ze mel v nasi spolecnosti feminismus svuj velikej vyznam to nikdo nezpochybnuje. Dekuju vsem feministkam dob minulych, ze dneska muzu studovat, volit a nosit kalhoty, kdyz mam chut :-) Jenom bych chtela upozornit, jak to taky dopada, kdyz se to s tim michanim jablicek a hrusticek prezene, protoze mam zkusenost ze zeme, ktera je i co se tyce feminismu o krok dal nez my v Cesku. A videt zensky, co pochodujou neupraveny v teniskach a vytahanejch mikinach a ksiltofkach, na kterych je jasne videt, ze svoji zenskost totalne zazdily ve prospech absolutni rovnopravnosti neni zrovna nejveselejsi pohled. Proc o sebe dbat, kdyz se za mnou stejne zadnej chlap neotoci, protoze se boji ze bych ho zazalovala za sexualni haraseni? Tasku si budu tahat sama, protoze ten nouma vedle me uz davno neni chlapem, vlastne stejne dlouho jako ja nejsem zenskou, ale bereme oba stejne, budujeme kariery a deti stejne pred ctyrictkou nechceme a kdyz uz, tak s nima bude doma chlap, aby se necitil diskriminovanej od rodicovskych povinnosti…
  • Citovat
  • Upravit
byron
2.4.11 00:53
Bodka70 píše:
sepi, ale sú aj iné možnosti, napríklad že obaja partneri sa budú podieľať aj na starostlivosti o deti aj na živení rodiny. Takto som to mimochodom s mojím partnerom riešila aj ja. Kedže som nechcela prísť o svoju dobrú prácu, po 8 mesiacoch materskej dovolenky som nastúpila na čiastočný úväzok do práce a časť starostlivosti o dieťa a domácnosť prevzal môj muž.
Obaja sme zažili obe typy zodpovednosti - zodpovednosť za dieťa a domácnosť, aj zodpovednosť za živenie rodiny. Myslím, že aspoň u nás to prispelo k lepšiemu pochopeniu toho druhého. Casto sa totiž stáva, že každý z partnerov si myslí, že do toho dáva viac energie a času a ten druhý robí menej. Muž má pocit, že žena si len užíva na materskej „dovolenke“ a žena závidí mužovi, ako si môže užívať v práci, popíjať si kávičku, byť v spoločnosti dospelých ľudí. A aj pre deti je dobré, keď si zažijú aj mužský vzor - nielen ako tatka na víkend ale aj počas bežných dní.Takýto model funguje hlavne v severských krajinách, škoda že u nás nie je viac možností, ako zabezpečiť, aby obaja partneri mohli participovať na oboch možnostiach - starostlivosti o rodinu aj možnosti pracovať.

Ano, vždyt jsem to tu psala!POkud chtějí, měli by šanci s epodílet oba.A funguje to dobře i v Holandsku i jinde.Ale tady to prostě bude problém vždycky mám pocit

• Citovat
  • Upravit
byron
2.4.11 00:56
sepi píše:
  • Ze mel v nasi spolecnosti feminismus svuj velikej vyznam to nikdo nezpochybnuje. Dekuju vsem feministkam dob minulych, ze dneska muzu studovat, volit a nosit kalhoty, kdyz mam chut :-) Jenom bych chtela upozornit, jak to taky dopada, kdyz se to s tim michanim jablicek a hrusticek prezene, protoze mam zkusenost ze zeme, ktera je i co se tyce feminismu o krok dal nez my v Cesku. A videt zensky, co pochodujou neupraveny v teniskach a vytahanejch mikinach a ksiltofkach, na kterych je jasne videt, ze svoji zenskost totalne zazdily ve prospech absolutni rovnopravnosti neni zrovna nejveselejsi pohled. Proc o sebe dbat, kdyz se za mnou stejne zadnej chlap neotoci, protoze se boji ze bych ho zazalovala za sexualni haraseni? Tasku si budu tahat sama, protoze ten nouma vedle me uz davno neni chlapem, vlastne stejne dlouho jako ja nejsem zenskou, ale bereme oba stejne, budujeme kariery a deti stejne pred ctyrictkou nechceme a kdyz uz, tak s nima bude doma chlap, aby se necitil diskriminovanej od rodicovskych povinnosti…

No tak za tohle asi nikdo nebojuje

• Citovat
  • Upravit
sepi
2.4.11 00:56
Bodka70 píše:
Obaja sme zažili obe typy zodpovednosti - zodpovednosť za dieťa a domácnosť, aj zodpovednosť za živenie rodiny. Myslím, že aspoň u nás to prispelo k lepšiemu pochopeniu toho druhého. Casto sa totiž stáva, že každý z partnerov si myslí, že do toho dáva viac energie a času a ten druhý robí menej. Muž má pocit, že žena si len užíva na materskej „dovolenke“ a žena závidí mužovi, ako si môže užívať v práci, popíjať si kávičku, byť v spoločnosti dospelých ľudí. A aj pre deti je dobré, keď si zažijú aj mužský vzor - nielen ako tatka na víkend ale aj počas bežných dní.Takýto model funguje hlavne v severských krajinách, škoda že u nás nie je viac možností, ako zabezpečiť, aby obaja partneri mohli participovať na oboch možnostiach - starostlivosti o rodinu aj možnosti pracovať.

Tak to je fajn, pokud vam to tak vyhovovalo. Mymu chlapovi k pochopeni narocnosti matersky dovoleny stacil jeden den. Ja se priznam, ze jsem desnej cita, co se tyce decka a snad do pul roku jsem se necitila dobre, kdyz malou choval nekdo jinej nez ja a prvne jsem od ni byla na delsi dobu- tri hodiny- pryc, kdyz ji byly skoro dva roky. Ikdyz mam toho nejspolehlivejsiho chlapa pod sluncem, tak jsem proste v tom postarani se o prcka duverovala jen sama sobe a u nas by ten model pul na pul nefungoval. Ja jsem proste byla presvedcena, ze jsem ve svoji roli naprosto nezastupitelna :-))

• Citovat
  • Upravit
sepi
2.4.11 00:57
byron píše:
sepi píše:
No tak za tohle asi nikdo nebojuje

Za to mozna nikdo nebojuje, ale tak to muze klidne zkoncit.

• Citovat
  • Upravit
byron
2.4.11 00:58
sepi píše:
Bodka70 píše:
Tak to je fajn, pokud vam to tak vyhovovalo. Mymu chlapovi k pochopeni narocnosti matersky dovoleny stacil jeden den. Ja se priznam, ze jsem desnej cita, co se tyce decka a snad do pul roku jsem se necitila dobre, kdyz malou choval nekdo jinej nez ja a prvne jsem od ni byla na delsi dobu- tri hodiny- pryc, kdyz ji byly skoro dva roky. Ikdyz mam toho nejspolehlivejsiho chlapa pod sluncem, tak jsem proste v tom postarani se o prcka duverovala jen sama sobe a u nas by ten model pul na pul nefungoval. Ja jsem proste byla presvedcena, ze jsem ve svoji roli naprosto nezastupitelna :-))

Myslím, že jde o to, že by si rodina měla možnost mít vybrat, jak to chtěj mít během rodičovský dovolený.

• Citovat
  • Upravit
369
2.4.11 01:05

etatínek, neviem s kadiaľ máš tieto informácie, možno je to len tvoj pocit, alebo vychádzaš zo svojej konkrétnej situácie, ale platy mužov a žien sa nevyrovnávajú, skôr naopak, rozdiel medzi nimi sa po „nežnej revolúcii“ zvýšil. V súčastnosti je to na Slovensku rozdiel 20% v prospech mužov a v Čechách to bude podobné.
A mimochodom, celkový objem peňazí v spoločnosti by sa prerozdelením medzi ženami a mužmi predsa nezmenil. Nebolo by v globále jedno - či má takzvaný „živiteľ“ rodiny nižší plat a jeho žena, tiež „živiteľka“ rodiny vyšší? Celkový príjem do rodín by sa tým nezmenil. Možno by tým poklesla „vážnosť“ muža ako živiteľa rodiny, resp. jeho vážnosť by sa vyrovnala so ženinou, ale to by nemalo vadiť, alebo áno?

A čo sa týka bezdetných žien (rovnako ako bezdetných mužov) - zamestnávatelia poväčšinou nedávajú plat podľa toho, či živíš alebo neživíš rodinu ale podľa možností firmy a tvojich schopností. Napokon rozhodnutie, kedy si založiť rodinu je na tebe a aj tá bezdetná žena si možno raz bude chcieť založiť rodinu a možno chce sa dopredu finančne zabezpečiť - má na to právo - alebo nie?
A čo sa týka celkových možností uživenia rodiny - tak to už by bolo na inú - skôr politickú debatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
etatinek
2.4.11 01:05
sepi píše:
Bodka70 píše:
Tak to je fajn, pokud vam to tak vyhovovalo. Mymu chlapovi k pochopeni narocnosti matersky dovoleny stacil jeden den. Ja se priznam, ze jsem desnej cita, co se tyce decka a snad do pul roku jsem se necitila dobre, kdyz malou choval nekdo jinej nez ja a prvne jsem od ni byla na delsi dobu- tri hodiny- pryc, kdyz ji byly skoro dva roky. Ikdyz mam toho nejspolehlivejsiho chlapa pod sluncem, tak jsem proste v tom postarani se o prcka duverovala jen sama sobe a u nas by ten model pul na pul nefungoval. Ja jsem proste byla presvedcena, ze jsem ve svoji roli naprosto nezastupitelna :-))

Jo tak ty bys nemohla být feministkou… Promiň, ale je to tak!! Žádná diškriminacijeee, ale holý fakt!! :lol: :-D

• Citovat
  • Upravit
byron
2.4.11 01:18

Já nevím, ale některé příspěvky jsou mimo mísu. Nikdo tady netvrdí, že se feministky mají zanedbávat, být hnusné, neupravené atd. Každý kulturní člověk o sebe dbá, o svůj byt, o svůj zevnějšek, atd. A nejde o to nastvit nějaký jednotný model, jen jde o to, že není možnost volby, většinou. Že muži nemají právo za stejnou práci brát více než ženy. A jsou tu další věci, ale vyzvedávají se jen prkotiny

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky