Finance - 2. dítě do soukromé školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
8.11.13 23:29

@lenka_ Leni, je velice pěkné, že se snažíte dopřát dětem kvalitní jazykové vzdělání. Jen by bylo dobré, kdybyste stejnou pečlivost věnovala kultivaci projevu svého. Ona taková shoda přísudku s podmětem (děti prošly, děti se naučily)je věc, která má vcelku nesložitá pravidla a dá se osvojit poměrně rychle.

Příspěvek upraven 08.11.13 v 23:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.13 23:31

@Kelsey Když by byl každý stejně dlouho v soukromé?

• Citovat
  • Upravit
4099
8.11.13 23:37

V tomhle podle mě vůbec nejde o nadání… když jsou v takovém prostředí, tak se prostě naučí mluvit a není to vůbec o nadání.
Nikdo z nás přece neřeší, že čeština je těžký jazyk a že by na to některé z našich dětí nemělo mít „nadání“ a tak se rači bude učit některý jednodušší jazyk.

Tím chci jenom podtrhnout, že ta volba je hrozně těžká a že to zakladatelce nezávidím a chápu její dilema.
možnost vydělání víc peněz se nerýsuje? třeba právě když ten mladší půjde do školky, tzn. ty budeš moct pracovat normálně/víc?

v menší míře řešíme podobné dilema, starší plave od 8mi týdnů, za chvíli rodím druhé, tzn. tak za 2-3měsíce bysme měli začít platit další kurz a přitom nepřerušit kurz staršího… a máme to 40minut autem, co až půjdu do práce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20647
8.11.13 23:38

Dala bych oběma dětem stejné šance… Mladší je ještě příliš malý na to, aby se zjistilo jeho nadání, takže šanci by dostat měl. Nelíbí se mi možnost, že by starší pokračoval v soukromé školce a potom soukromé anglické škole, a mladší by vůbec tuto šanci nedostal. Jednou by ho to mohlo mrzet. Samozřejmě, že se může vyprofilovat jinak a být nadaný na něco jiného, ale pokud by byl denně ve styku s angličtinou, tak by se ji zajisté taky naučil.
Kolegyně má dvě děti, jedno udělalo přijímačky a chodí na státní anglickou školu, předměty již od první třídy v angličtině, mladší je spíše sportovně nadaný, na učení zbrklejší, je tedy na stejné základce, ale v klasické české třídě.
Podle mě by řešení bylo je vystřídat, zajistit rodilou mluvčí, aby se věnovala staršímu a můžete příp. zkusit anglickou základní školu ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.13 23:41

@llenni Holky, takto fungují gram. pravidla ve slovenštině. Znám spoustu Slováků tady, kteří se naučili výborně česky (například doktorů), jen prostě píší v minulém čase měkké i. Takže já bych nekritizovala. Sice nevím, jestli je toto ten případ, ale pakliže ano, můžeme se my ostatní jen stydět. Aspoň já osobně slovensky neumím. :jazyk:

Navíc já jsem ráda za velmi, velmi cenné rady a bylo by mi úplně fuk, kdyby někdo nakrásně napsal všechna i/y obráceně. Jinak já jsem byla a vlastně stále svým způsobem jsem milovnice češtiny. Přesto ačkoli jsem ji kdysi ovládala téměř na 100%, nechápu to, ale spoustu jsem toho zapomněla. A ať už píšu z mobilu nebo počítače, chyby dělám. Jak to čtu podruhé, třeba něco po sobě najdu. Učila jsem ale na základce a část svých studií strávila v cizině a hlavně na základě toho prvního si prostě myslím, že čeština bude za pár let mrtvá. Že nové generace se to už nenaučí. Takže mně to žíly netrhá.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.11.13 23:44

@bramburka81 Existuje státní anglická škola??? O tom jsem neslyšela… Kde? Díky.

• Citovat
  • Upravit
4099
8.11.13 23:47

Ještě bych dala pohled trochu z jiné strany, na téma „nakolik je to nutné lámat přes koleno/nedostatek financí“

1. důkladně dopředu vyřešte návaznosti. Tchyně je učitelka AJ na ZŠ a s některými dětmi, které měly AJ už dřív má špatné zkušenosti. Jde o to, že ony to umí říct a mají pocit, že se teda nemusí nic učit… ovšem ony se dřív nebo později musí začít učit, ale to už jim mezitím ujede vlak. Takže nakonec mohou být horší než děti, které s AJ na ZŠ teprve začínaly, ale od začátku se učily.

2. V poslední době má velké procento dětí logopedické problémy a ty se mohou táhnout i delší dobu… správné výslovnosti ČJ se učí hlavně v období školky, aby do těch 6 let zvládly všechny hlásky správně… možná by bylo důležitější naučit se správně česky?

tím neříkám, že se ty body týkají zakladatelky… jen tak polemizuju a nabízím další pohledy na věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
8.11.13 23:49

Zakladatelko: Moc nechápu hlasy v diskusi, které říkají „život není spravedlivý“. Mně by to teda vadilo extrémně - NIKDY bych to neudělala svýmu dítěti, aby se muselo koukat, jak jedno něco má a ono ne, pokud jde o tak zásadní věc jako je vzdělání (ne že by museli mít stejný hračky nebo stoprocentně stejnou péči, ale tohle je opravdu klíčová hodnota). Ale já bych dítě nikdy do drahé školky nedala, kdybych věděla, že druhému to nebudu moct dopřát.

Podle mě bys tím dětem zadělala na trauma a naopak pocit nadřazenosti (samozřejmě záleží na ostatní výchově a hlavně na povaze), ale já bych to teda neudělala. A mám úplně osypky, když čtu, jak to tu maminkám přijde v pohodě.

Podle mě je fuk, jak to vyřešíš (domácí lektorka, docházka jen některé dny, střídavá docházka do státní a sukromé - i když teda tam bych se bála problémů v kolektivu, dítě není stroj, který někam pošleš, a ono tam přežívá, a zvlášť v tý luxusní škole by mohl být problém, že tam není pořád a nezapadá)… ale pokud to dopřeješ jen jednomu, tak potom máš „only yourself to blame“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
8.11.13 23:52

@budi Mohu jenom potvrdit z praxe. Stále větší procento dětí v prvních třídách špatně vyslovuje české hlásky, neumí se vyjadřovat v češtině. Pokud slyší během celé předškolní výuky jen rodilé anglické mluvčí, tento problém to jen zvětší. Jak je vidět i zde, ani rodičům netrhá žíly, že používáme špatně český jazyk, hlavně, že děti umí anglicky. Jsme Češi, čeština by pro nás měla být prioritou. Je to snad méně, než umět anglicky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.11.13 23:53

@budi Je to těžké. Nikdy se nezvládneš věnovat druhému tak, jako 1. dítěti. To ale zase do určité míry rozvíjí to starší dítě. Aspoň já to tak beru. Plavání staršího jsem prostě zrušila a chodím teď s mladším. :think:

• Citovat
  • Upravit
2
8.11.13 23:53

Příspěvek slovensky nebyl a chyb jsem si nevšimla sama. Na budoucí „mrtvou“ češtinu můžeme mít názor různý, současná platná pravidla nás však stále hází do jasných mantinelů. A jako si myslím, že děti, které nevyvodí správně hlásky ve své mateřštině, by se neměly učit jazyku cizímu, stejně tak si myslím, že přednost mají gramatická pravidla jazyka té země, ve které dítě žije.

Příspěvek upraven 08.11.13 v 23:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2897
8.11.13 23:55

Kolegyne mela obe deti v anglicke skolce a pote pokracovaly na statni ZS a do skolky dojizdi 2× tydne na kurz AJ a na udrzeni AJ je to dostacujici, skolka jim dala takovy zaklad, ze se oba normalne domluvi a nehrozi, ze zapomenou.

Ale myslim, ze neni treba dogmaticky trvat na spravedlivem pristupu, ale je fajn pritom respektovat i odlisnost deti - dcera chodi jedno dopoledne v tydnu na AJ, hrozne ji to bavi, tak jsem v ramci spravedlnosti chtela prihlasit i syna, aby zacal v dobe, kdy zacinala ona. Kurz se nakonec neotevrel a jsem tomu rada, protoze je uplne jiny typ a rozhodne by mu to nedalo tolik, co ji. Do budoucna bude mit taky prilezitost, ale z hlediska soustredeni je vyrazne pomalejsi nez dcera, takze lepsi pockat.

Varianta 3 dny AJ skolka a 2 dny statni je sice fajn, ale budes blokovat misto matce, ktera by treba potrebovala umistit dite do statni skolky na celou dochazku a jit do prace, osobne mi tento pristup dost vadi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
9.11.13 00:05
@Slečna Ferka píše:
Zakladatelko: Moc nechápu hlasy v diskusi, které říkají „život není spravedlivý“. Mně by to teda vadilo extrémně - NIKDY bych to neudělala svýmu dítěti, aby se muselo koukat, jak jedno něco má a ono ne, pokud jde o tak zásadní věc jako je vzdělání (ne že by museli mít stejný hračky nebo stoprocentně stejnou péči, ale tohle je opravdu klíčová hodnota). Ale já bych dítě nikdy do drahé školky nedala, kdybych věděla, že druhému to nebudu moct dopřát.

Podle mě bys tím dětem zadělala na trauma a naopak pocit nadřazenosti (samozřejmě záleží na ostatní výchově a hlavně na povaze), ale já bych to teda neudělala. A mám úplně osypky, když čtu, jak to tu maminkám přijde v pohodě.

Podle mě je fuk, jak to vyřešíš (domácí lektorka, docházka jen některé dny, střídavá docházka do státní a sukromé - i když teda tam bych se bála problémů v kolektivu, dítě není stroj, který někam pošleš, a ono tam přežívá, a zvlášť v tý luxusní škole by mohl být problém, že tam není pořád a nezapadá)… ale pokud to dopřeješ jen jednomu, tak potom máš „only yourself to blame“.

ty si to napsala hezky, tak nějak jsem to myslela, jen jsem to nedokázala tak hezky vyjádřit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.11.13 00:07

@hanka.br. @llenni Nevím, jestli jsme se pochopili. (Sem patří jedině měkké i, jestli se nemýlím…) Já bych byla skutečně ráda, kdyby se čeština udržela, ale nepřijde mi to realistické. Navíc (a to vůbec nemyslím tak, že bych to chtěla nějak zdůrazňovat) si myslím, že naše děti pravděpodobně nebudou třeba ani žít v Čechách. Být to jen na manželovi, pracoval by jinde. Ne, že bychom si Čech jako domova nevážili, ale prostě člověk už teď, natož v budoucnosti bude podle mě mnohem mobilnější a za mě tedy bude potřebovat spíš tu angličtinu než češtinu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.11.13 00:08

@budi Díky, je to rozhodně pravda a obojí se musí samozřejmě hlídat. Díky hlavně za bod 1 - musím ho víc do budoucna promyslet.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin